1. Wat is een dampopen / dampdoorlatende folie?


    Vocht en condens in een gebouw, ontstaat door onszelf, koken, douchen enzovoort. Vocht in huis of gebouwen is niet goed voor je lichamelijk welzijn. Vocht binnenshuis zorgt voor allerlei lichamelijke ongemakken. Schimmels, hoesten en verkoudheid zijn enkele vervelende klachten die kunnen ontstaan door teveel vocht in huis. Gelukkig is er op vele manieren iets aan te doen. Bij dak- en gevelconstructies wordt daarom veelvuldig gebruikgemaakt van dampdoorlatende folie. Wat is dit voor soort folie, wat heb je er aan en waarom bestel je het bij Bouwbestel.nl? We leggen het je graag uit.


    Verdamping van opgehoopt vocht

    Een vochtregulerende folie realiseert een gezond klimaat in woningen en bedrijven. Opgehoopt vocht kan dankzij de folie gemakkelijk naar buiten. Het ademende karakter van de dampdoorlatende folie helpt vocht te ontsnappen en zorgt tevens voor een aangenaam binnenklimaat. Je gebruikt ze aan de buitenkant (koude kant) van bepaalde

    Lees meer
  2. Wat is de beste isolatie?


    De beste isolatie is te realiseren met het isolatiemateriaal dat voor het isolatiedoel is bestemd. Er zijn namelijk verschillende vormen van isolatie. Bovendien is het zo dat de ondergrond een rol speelt. De isolatievormen variëren van geluidsisolatie tot warmte-isolatie. Het een hoeft het ander overigens niet uit te sluiten.

    Bij de toepassing van warmte-isolatie kan er geluiddemping gevraagd worden (pak dan een wol). De verschillende isolatiematerialen hebben allemaal unieke eigenschappen. Het ene materiaal is bijvoorbeeld geschikter om een kruipruimte met betonvloer te isoleren of de spouwmuur. Een ander type is te gebruiken bij het isoleren van bijvoorbeeld een zolder met een hellend dak of houten vloer in de kruipruimte. Wat nu de beste isolatie is in jouw situatie ontdek je hier.



    Glaswol: voordelige isolatie voor diverse toepassingen

    Glas

    Lees meer
  3. Underlayment vloerplaten - Alles over de underlayment vloerplaten

    Een underlayment vloerplaat is een uit meerdere lagen opgebouwde constructieplaat die stevig genoeg is om een dragende functie te vervullen en valt onder de categorie multiplexen. Underlayment vloerplaten zijn net als triplex en multiplex opgebouwd uit een oneven aantal fineerlagen die kruiselings op elkaar zijn verlijmd.

    Underlayment is ten opzichte van multiplex minder mooi en mag reparaties van scheuren en kwasten bevatten. Voor de fabricage van underlayment vloerplaten worden voornamelijk de lichtere houtsoorten gebruikt omdat deze makkelijker te schillen zijn en de plaat minder doen splinteren bij het verzagen. Bij underlayment vloerplaten is de verlijming bepalend voor de kwaliteit van de plaat en deze wordt aangegeven met de EN 314-2 normering met daarachter een klasseaanduiding:

    • Klasse 1, is alleen geschikt voor interieur gebruik.
    Lees meer
  4. Plastica HPL plaat: Alles over de HPL platen van Plastica

    Plastica
    Plastica is ontwikkelaar en leverancier van plaatmateriaal voor alle denkbare toepassingen: binnen en buiten, van wanden en gevels tot deuren en meubelen. De platen zijn vervaardigd van diverse materialen, van hout tot steen tot kunststof.

    HPL platen
    Eén van de pijlers van Plastica is het HPL plaatmateriaal: High Pressure Laminate. Dit zijn kunststof platen, bestaand uit cellulosebanen die met synthetische harsen onder grote druk en bij hoge temperatuur worden samengeperst. Deze kern wordt vervolgens aan weerszijden

    Lees meer
  5. HPL plaat gebruiken? Alles over de HPL plaat

    De HPL plaat wordt onder verschillende merknamen op de markt gebracht, maar in alle gevallen gaat het om High Pressure Laminate platen (laminaat of kunststofplaat) die geschikt zijn voor interieure en exterieure toepassingen.

    Sommige bedrijven specialiseren zich in een HPL plaat voor gebruik in huis, terwijl Trespa bijvoorbeeld HPL platen voor buiten (gevel en dak) maakt. Omdat de HPL plaat makkelijk te verwerken, robuust en weerbestendig is, is deze tot een onmisbaar onderdeel van de bouwsector geworden, toegepast op gevels, wanden en in het interieur.

    Wat is een HPL plaat?
    Al vroeg na de ontwikkeling van de eerste synthetische harsen kwam men tot de ontdekking dat dit een uitermate doeltreffend product was om goedkope materialen

    Lees meer
  6. Ki Kern platen kopen? Alles over Ki Kern platen!

    De innovatie op het gebied van gevelbekleding zijn de Ki Kern platen. Overigens zijn ze ook zonder problemen voor andere doeleinden te gebruiken, zowel buitenshuis of voor binnen.

    De Ki Kern platen
    Ki kern platen worden gemaakt van kunststof en zijn bedoeld voor gevelbekleding, boeiboorden, binnenbekleding –plafonds, wandbekleding- of anderszins. Ze zijn zo gemaakt dat ze de achterliggende constructie beschermen. Ze zijn bestand tegen water en weersinvloeden, makkelijk schoon te houden en bieden een attractief aanzicht. Achter de Ki Kern platen kunt u de isolatiematerialen wegwerken om zo het huis optimaal te beschermen.
    De Ki Kern platen zijn
    • onderhoudsvriendelijk, eenvoudig te reinigen

    Lees meer
  7. Kruipruimte isoleren met EPS / PIR of glaswol / steenwol

    De kruipruimte in huis zorgt regelmatig voor problemen. Vooral als het gaat om het ontstaan van vocht met als mogelijk gevolg weer schimmel. Ook is er sprake van extra kou en dus warmteverlies als de kruipruimte niet is geïsoleerd. Daar is op een gemakkelijke manier wat aan te doen. De kruipruimte is te isoleren met EPS / XPS / PUR of met glaswol / steenwol. Welke methode voor uw woning geschikt is, hangt af van het materiaal van de ondergrond. Een betonnen vloer is te isoleren met EPS / XPS / PUR en een houten vloer met glaswol / steenwol. Beide methoden komen hier aan bod met een uitgebreide uitleg over hoe de kruipruimte te isoleren.


    Isolatie van een betonvloer met PIR, XPS of EPS

    De isolatie van een betonvloer in de kruipruimte is op verschillende manieren mogelijk. Bijvoorbeeld door het plafond en dus de onderkant van de vloer te isoleren. Het is dan wel belangrijk dat u voldoende ruimte heeft om de isolatie uit te voeren. Op het moment dat de kruipruimte

    Lees meer
  8. RC waarde en het bouwbesluit

    Rc-waarden volgens het Bouwbesluit 2012

    Ieder gebouw in Nederland moet energie-efficiënt zijn. De mate waarin dat moet, is vastgelegd in het Bouwbesluit [www.bouwbesluitonline.nl/docs/wet/bb2012]. Dit besluit is in 2012 door de overheid opgesteld en wordt zo nodig aangepast.

    Hieronder geven we een overzicht over één van de belangrijkste waarden waar gebouwen aan moeten voldoen, namelijk thermische isolatie. Deze worden weergegeven in de zogeheten Rc-waarden.



    Wat is de Rc-waarde?

    De Rc-waarde is de mate waarin een constructie warmte kan isoleren. De ‘R’ staat voor ‘Resistance’ (weerstand), de ‘c’ voor ‘construction’ (constructie). Met een constructie wordt in het Bouwbesluit bijvoorbeeld een vloer, muur of dak bedoeld – dus niet een ruimte of een gebouw zelf.

    Hoe hoger de Rc-waarde, des te hoger is het isolerend vermogen van de constructie. Wanneer u overweegt om uw woning te isoleren, is het dus belangrijk om te kiezen voor material

    Lees meer
  9. De standaard maten van vuren balken, planken en latten

    Vurenhout wordt veel toegepast in de bouw en renovatie. Het is afkomstig van de fijnspar, is zacht, goed te bewerken en relatief goedkoop. Met de kopmaat wordt de maat op de kop van de plank bedoeld: dus de dikte en de breedte. Met de “standaard” maat wordt doorgaans de kopmaat van de vurenhouten balken, planken en latten bedoeld, nadat deze zijn geschaafd.

    Het betreft dus de maat die je koopt. We spreken ook wel van de netto maat, in zijn glad geschaafde vorm, en de bruto maat, in de ongeschaafde vorm. Het verschil tussen beide bedraagt doorgaans zo'n 5mm.

    Voordeel van de machinaal geschaafde planken, balken en regels is dat het hout zich makkelijk laat bewerken. Voor alle standaard maten geschaafd vuren zijn ook veel ijzerwaren te verkrijgen zoals balkdragers zonder lip, balkdragers met korte lip

    Lees meer
  10. Een broodjesvloer leggen met vloerverwarming?

    Wanneer je een beetje handig bent, kan je perfect zelf een broodjesvloer leggen in je woning. Zeker voor kleinere ruimten en/of plaatsen die moeilijk bereikbaar zijn, is een broodjesvloer een prima keuze. Hierbij wil je natuurlijk elke ruimte, klein of groot, zo optimaal mogelijk benutten.

    Wanneer je dan toch zelf de vloer helemaal opbouwt, kan je meteen de hele ruimte van de vloer zelf gebruiken. Geen radiatoren meer die veel plaats innemen. De verwarming, die kan je gewoon integreren in de vloer. Vloerverwarming past perfect in een broodjesvloer met een betonnen dekvloer! Dit type van verwarming is zuinig, zorgt voor een gelijkmatige verwarming en spaart een pak ruimte.

    Let vooral op de beschikbare hoogte voor de vloeropbouw. De broodjesvloer, de drukvloer, isolatie en deklaag nemen immers heel wat plaats in. Bij weinig ruimte kan je eventueel kiezen voor het renovatievloer systeem ( = met stalen liggers)

    Lees meer
Pagina