Voordat begonnen kan worden met betegelen dienen alle benodigde bouwmaterialen aangeschaft te worden. Voor bepaalde bouwmaterialen zal het direct duidelijk zijn hoeveel ervan nodig is, terwijl andere bouwmaterialen om een nadere berekening vragen. Dit geldt zeker voor de hoeveelheid tegelvoeg die nodig is tijdens het betegelen. Voor het berekenen van de hoeveelheid tegelvoeg dient rekening gehouden te worden met een aantal zaken. In dit artikel gaan we in op de vraag: ‘hoeveel tegelvoeg heb ik nodig’.
Benodigdheden betegelen
Voor het betegelen zijn de volgende bouwmaterialen nodig:
- tegels (grote keuze in afmeting, kleur, materiaal)
- tegellijm
Het is alom bekend dat gipsplaten zowel voor het maken van wanden en plafonds gebruikt kunnen worden. Bij veel mensen rijst echter de vraag wat het verschil is tussen een gipsplaat geschikt voor het maken van een (scheidings)wand en het maken van een (nieuw) plafond. Graag lichten wij het verschil tussen een gipsplaat voor het plafond en de wand nader toe.
Wat zijn gipsplaten?
We beginnen met een korte algemene uitleg over wat gipsplaten nu eigenlijk zijn. Gipsplaten zijn het meest bekende en meest gebruikte bouwmateriaal. Er zijn twee soorten gipsplaat: de gipskartonplaat en de gipsvezelplaat. Dankzij chemisch gebonden kristalwater dat tijdens een brand vrijkomt zijn gipsplaten brandwerend, dan wel brandvertragend. Verder zijn de platen (beperkt) geluidsisolerend en worden deze voornamelijk ingezet om scheidingswanden op te trekke of een plafond te bekleden. Het materiaal is bijzonder
Voor het voegen wordt gebruik gemaakt van voegmortel. Voegmortel bestaat uit een mengsel van Portland cement, zand en water. De juiste verhouding van cement en zand is cruciaal om het beste resultaat te krijgen. In dit artikel een korte uitleg over de juiste verhoudingen voor het samenstellen van voegmortel.
Samenstelling voegmortel
Voegmortel wordt gemengd in de volgende verhouding:
1 deel cement op 4 delen zand
Naar Portland cement in de winkel
Na het mengen van de droge producten in een schone metselkuip of emmer wordt water toegevoegd. De hoeveelheid
Een goed geïsoleerd dak kan per jaar enkele honderden Euro’s energiebesparing opleveren. Het is dan ook niet meer dan logisch om het dak op gedegen wijze te isoleren, om hiervan te kunnen profiteren. Voor welke isolatie van het dak gekozen wordt is afhankelijk van de eigen wensen en van de dakconstructie. In de meeste gevallen kan een beetje handige doe-het-zelver de dakisolatie zelf aanbrengen.
Welke isolatie voor schuin dak aan binnenzijde
Zoals reeds eerder aangegeven vraagt elke dakconstructie om een eigen aanpak. Voor een schuin dak kan gebruik gemaakt worden van Rockwool 123, Rockwool 210 bouwplaat, Isover Rollisol en Isover Comfortpanel. De Rockwool 123 is een steenwol isolatiedeken die een laag dampremmende aluminiumfolie aan de ene en dampopen papier aan de andere kant heeft en daardoor direct tussen het regelwerk aangebracht ka
Toe aan nieuwe tegels? Geen zin om het bestaande tegelwerk te slopen? Met de juiste stappen kunnen nieuwe tegels gewoon over de bestaande tegels gelijmd worden. Daarbij is het wel van groot belang om alle stappen nauwkeurig op te volgen en gebruik te maken van de juiste bouwmaterialen.
Benodigdheden:
- Nieuwe tegels
- Voorstrijkmiddel van Flevopol (aangemaakt met cement, water en zand)
- Waterpas
- Kit (geschikt voor natte ruimtes)
- Tegellijm (geschikt voor lijmen op tegels)
-
Beton is een steenachtig materiaal dat ontstaat na menging van cement met andere bindmiddelen, vulstoffen eventueel toeslagstoffen en water. De samenstelling dient in de juiste verhouding te gebeuren om een correcte consistentie geschikt voor de uit te voeren werkzaamheden te kunnen bereiken.
Samenstelling beton
Beton bestaat feitelijk uit drie componenten: bindmiddel (cement en eventueel kalk), toeslagmiddel (zand), vloeistof (water) en optioneel hulpstoffen (bijvoorbeeld kleurpigmenten).
Bindmiddel
Het hoofdbestanddeel is cement, in de meeste gevallen portlandcement of hoogovencement. Dit zijn calcium silicaat cementsoorten en kunnen indien nodig gecombineerd worden met kalk, een ander