1. Verschil dampopen dampdoorlatend

    Bij het aanbrengen van isolatie dient rekening gehouden te worden met vocht, zowel van de buiten- als de binnenkant. Vocht dat tussen de isolatie dringt kan de houten constructie aantasten en voor schimmelvorming en houtrot zorgen. Door te werken met dampopen of dampdoorlatende folies kunnen vochtproblemen voorkomen worden. Wat is het verschil tussen dampopen en dampdoorlatend?


    Dampdoorlatend = deels dampopen?

    Letterlijk genomen is een dampdoorlatende folie natuurlijk maar deels dampopen. Dampopen bouwen suggereert soms dat je uberhaupt geen folies gebruikt, echter wordt toch vaak met dampopen en dampdoorlatend vaak hetzelfde bedoeld, zeker als het over de folie gaat, namelijk een folie die naar buiten toe ademt.

    Dampdoorlatende folie wordt toegepast aan de koude zijde (buitenkant) van onder andere het dak en de gevel. De folie heeft een tweeledige functie: voorkomen dat er water (regen en sneeuw) van buiten de constructie binnen kan dringen en daarmee de

    Lees meer
  2. Gegalvaniseerde looproosters

    Gegalvaniseerde looproosters zijn de perfecte vervanging voor de standaard deurmatten. De looproosters bieden tal van voordelen tegenover de gewone vloermat en zijn bovendien verkrijgbaar in diverse afmetingen. Wilt u meer weten over gegalvaniseerde looproosters? Lees dan vooral snel verder en ontdek alles over deze hoogwaardige looproosters.


    Gegalvaniseerde looproosters bekijken



    Looprooster versus deurmat

    In veel gevallen zal een gewone deurmat gemaakt van kokosvezels of tapijt kunnen volstaan. Zeker als deze gebruikt wordt in de hal van een appartement. In andere situaties is het echter beter om te kiezen voor gegalvaniseerde looproosters. Denk daarbij bijvoorbeeld aan een huis met tuin of een openbare ruimte waar tal van mensen onder alle weersomstandigheden in en uit

    Lees meer
  3. Bouwstaalmatten: Welke dikte bouwstaalmat?

    Voor welke dikte bouwstaalmat gekozen wordt is afhankelijk van een aantal factoren. Zo speelt niet alleen de belasting een rol, maar ook de keuze voor de afwerking en de overspanning bepaalt de uiteindelijke dikte van de te kiezen bouwstaalmat. Door gebruik te maken van bouwstaalmatten met de juiste dikte kan een solide wapening gecreëerd worden, die voldoet aan de hoogste verwachtingen.

    Het gebruik van bouwstaalmatten
    Het is van cruciaal belang om bouwstaalmatten (ook wel bekend als betonmatten, bettongaas of draadmatten) te gebruiken als er een betonnen vloer aangelegd wordt. De bouwstaalmatten zorgen voor een solide wapening, waarop de betonvloer gestort kan worden. Verder vangen de bouwstaalmatten trekkrachten in de vloer op, waardoor de kans op het ontstaan van scheuren vermindert.

    Lees meer
  4. Metselstenen kopen - Tips

    Metselstenen zijn er in uiteenlopende soorten, maten en kleuren. Voor welke kleur, maat en soort gekozen wordt is vooral afhankelijk van het budget en de gewenste uitstraling van het gebouw. Hierbij enkele tips voor het kopen van metselstenen, ook wel bekend als gevelstenen of bakstenen.

    Soorten gevelstenen
    Er zijn drie soorten gevelstenen: de vormbak-, handvorm- en strengpersstenen, onderverdeeld naargelang de productiemethode.

    Handvormstenen (HV)
    Handvormstenen, ook wel met de handgevormde stenen genoemd, werden vroeger letterlijk met de hand gemaakt. Hiervoor werd klei in een houten bakje waarin zand gestrooid was gedaan,

    Lees meer
  5. Welke gipsplaat voor badkamer

    Gipsplaten worden veelvuldig gebruikt voor het bekleden van wanden en plafonds in de woning en utiliteitsbouw. Gipskartonplaten kunnen daarbij ook in vochtige ruimtes zoals de badkamer toegepast worden. Hiervoor dient echter gekeken te worden naar welke gipsplaat voor de badkamer geschikt is.

    Badkamer
    De badkamer is de meest vochtige kamer in huis, waar het gebruik van verkeerde bouwmaterialen kan leiden tot schimmelvorming, het ontstaan van scheuren in de muur of het plafond of het loslaten van de muurbekleding. Het is dus van groot belang om in de badkamer slechts gebruik te maken van speciale waterwerende gipsplaten, die eerder genoemde klachten kunnen voorkomen en ontworpen zijn voor gebruik in vochtige/ natte ruimtes.

    Lees meer
  6. Gipsplaten stucen met voorstrijk

    Voordat overgegaan kan worden tot het stuken (verven of behangen) van een nieuwe gipsplaten wand of plafond moeten de gipsplaten eerst voorgestreken worden. Er zijn diverse soorten voorstrijk verkrijgbaar en wij zullen in het kort uitleggen welke voorstrijk voor gipsplaten geschikt is.

    Voorstrijk voor gipsplaten
    Gipsplaten hebben een bovenlaag die bestaat uit karton, waardoor het noodzakelijk is om de platen eerst te bewerken voordat deze verder afgewerkt (gestukt) kunnen worden. Het aanbrengen van voorstrijk voorkomt dat verf, lijm of de stuclaag volledig opgenomen worden door de platen. Door de gipsplaten te bewerken met voorstrijk wordt voorkomen dat de platen gaan absorberen en de stuclaag of verf/behang optimaal gaat hechten.

    Er zijn twee mogelijkheden als het aankomt op de keuze voor voorstrijk: stuc primer of

    Lees meer
  7. Begane grondvloer vervangen

    Soms is het nodig een bestaande grondvloer te vervangen, bijvoorbeeld als de houten vloer aangetast is en de balken verrot zijn. In dit geval is het raadzaam de grondvloer compleet te vervangen door een duurzame renovatie- of combinatievloer. Wij zullen in dit artikel nader ingaan op beide mogelijkheden om de begane grondvloer te vervangen.


    Houten vloer vervangen door beton vloer
    Vooral in de wat oudere huizen zijn vloeren van de begane grond meestal gemaakt van hout. Na verloop van tijd kunnen de vloeren echter gaan kraken, bij een slechte isolatie kan er sprake zijn van vocht- en schimmelvorming met als gevolg dat de houten vloer en balken door houtrot aangetast zullen worden.

    Natuurlijk kunnen de aangetaste balken of vloerdelen

    Lees meer
  8. Welke folie op bodem kruipruimte

    Het isoleren van de kruipruimte kan een energiebesparing opleveren die al snel op kan lopen tot een 100 euro per jaar. Daarnaast voorkomt een geïsoleerde kruipruimte optrekkend vocht en wordt het wooncomfort met een kleine investering verhoogd. Voor het isoleren van de kruipruimte kan gebruik samen met de isolatie gemaakt worden van folie. Welke folie op de bodem van de kruipruimte gebruikt kan worden, wordt in onderstaand artikel nader uitgelegd.

    Duurzame kruipruimte creëren
    De kruipruimte, een ruimte tussen de bodem en de onderkant van de vloer is een vaak vergeten plek die voor vochtproblemen en een koud leefklimaat kan zorgen. Het is dan ook van groot belang om aandacht te besteden aan de isolatie van de kruipruimte.

    Gezond binnenklimaat

    Lees meer
  9. Bouwstaalmatten Afmetingen / Maten - Maat Bouwstaalmat

    Bouwstaalmatten vormen een onmisbare schakel in de bouwindustrie. Toe te passen in gewapende betonwanden- en vloeren zowel voor de woning- als de utiliteitsbouw, zorgt de combinatie beton en staal voor een solide twee-eenheid, die een lange levensduur van de constructie garandeert. Bouwstaalmatten zijn verkrijgbaar in diverse maten / afmetingen en uitvoeringen, geheel afhankelijk van de toepassing.

    Bouwstaalmatten onbehandeld
    Onbehandelde bouwstaalmatten, ook wel bekend als wapeningsstaal, zijn verkrijgbaar in een kleiner, handzaam formaat toe te passen voor kleine projecten of ruimten en een standaard grote uitvoering. De kleine uitvoering is herkenbaar aan de letter ‘P’, terwijl de ‘PS’ bouwstaalmatten aangeve

    Lees meer
  10. Verschil dampdichte en dampremmende folie

    Een goede constructie staat of valt met isolatie, én folie. Om vocht- en schimmelvorming te voorkomen dient met folie gewerkt te worden die afgestemd is op de constructie. Er zijn verschillende soorten folie verkrijgbaar, in dit artikel zullen wij ons beperken tot het bespreken van de verschillen tussen dampdichte en dampremmende folie.

     

    Dampdichte folie


    Dampdichte folie wordt aan de warme zijde (de binnenkant) van de constructie aangebracht en voorkomt dat damp (vocht uit het huis) in de isolatie door kan dringen. In de meeste gevallen bestaat de dampdichte folie onder andere uit een laag pure aluminiumfolie en wordt het geheel versterkt met een wapeningsnet. De

    Lees meer