Na de ruwbouw komt de afwerking. Goed stukwerk is daarbij van groot belang want dat is de basis voor het verdere werk. Om mooi stucwerk af te leveren heb je van alles nodig.

Rust en veiligheid
Het begint allemaal met rust en veiligheid. Snel even stuken zorgt voor slordig werk. Een niet schoongemaakte werkplek voor vuil in het materiaal en dus fouten op de muur. Een niet opgeruimde werkplek kan ongelukjes veroorzaken. Werken zonder goede stellage of kniekussens zorgt voor rugklachten. Je hebt er dus veel belang bij om en goed te starten en zorgvuldig te kunnen werken.

Voorbereiding
* Welk materiaal heb je nodig en hoeveel? Er bestaan meerdere soorten stucmateriaal. Maar de eerste vraag is of de ondergrond zuigend is, want dan begint het met een primer. Vervolgens komt de keus tussen de verschillende soorten gips aan de beurt. Roodband en goudband zorgen voor een gladde afwerking. Groenband en geelband voor de meer korrelige afwerking. Dan is er ook nog fix & finish voor de supergladde afwerking. Je hebt verder hoekprofielen nodig en eventueel glasvezelband.
* Moet een buitenmuur gestukt worden dan heb daarvoor speciale kalkmortel nodig die je met cement mengt op een verhouding van 1 : 4,5. 
* Je moet uitrekenen hoeveel je nodig hebt. Dat hangt ook af van de dikte die je als stuclaag aan wilt brengen.
* Maak de wanden goed schoon. Laat nooit spijkers zitten. Dicht gaatjes en haal oneffenheden weg. Zorg voor een schone werkplek door plastic of karton op de vloer te leggen. Zo kan specie die valt weer opgeraapt worden -schoon- om te gebruiken.
* Zorg altijd voor voldoende verlichting. Water is eveneens noodzakelijk.

Gereedschap
Om mooi stucwerk te krijgen begin je met de basis. 
* Daarvoor heb je een metselkoord en een waterpas nodig, zodat alles goed in het lood komt te staan. Hoekprofielen kunnen helpen. Zorg dat er een ijzerzaag aanwezig is om de profielen aan te kunnen passen.
* De metselkuip zorgt voor het snel kunnen pakken van specie. Dankzij de mixer, die je op de boormachine kunt aansluiten wordt de specie gemengd. 
* Vervolgens neem je specie op het raapbord om het te verspreiden over de muur. Dankzij de stalen spaan kun je de specie 'inwrijven'. Dat is de draaibeweging die je maakt om de specie goed te laten hechten. De schuurspaan helpt daarna mogelijke oneffenheden letterlijk in de specie te schuren. Met het spacmes kun je later als alles gedroogd is ook nog eventueel overgebleven oneffenheden bijwerken.
* Je heb een rei nodig. Dat is of een rechte, stevige lat of een van aluminimum gemaakte rei. Hij moet recht zijn, licht van gewicht en mag vooral niet doorbuigen. Met de rei werk je met op en neergaande bewegingen naar boven toe, gebruik makend van de hoekprofielen, de specie af. Zo wordt de muur rechtgetrokken. Gebruik hierbij regelmatig de waterpas. 
* Hoeken vragen extra aandacht. het hoekschopje helpt je ze goed in te vullen.
* Om goed en veilig te werken heb je een stellage nodig om aan de bovenkant te werken en kniekussens voor de onderkant. Ga geen rekoefeningen doen of voorovergebogen werken, want dat is zeer slecht voor de rug. Overigens verlies je zo ook het zicht op het werk zelf.

Aan de slag
Nu de werkplek schoon en veilig is, alle gereedschap en materiaal aanwezig kun je aan de klus beginnen.
1. Maak in de metselkuip de specie klaar. Houd je aan de voorschriften zoals ze op het pak staan en houd er rekening mee dat dit een stoffige klus is. Misschien wil je een veiligheidsbril en mondkapje dragen. 
2. Neem specie op het raapbord en verdeel het van hieruit met de spaan. Neem nooit teveel op het bord. Hoe zwaarder het raapbord, hoe eerder je vermoeid raakt en dan ontstaan er eventueel fouten. Liever een keer extra pakken.
3. Is de specie verdeeld dan werk je met de rei alles af. Maak gebruik van de waterpas zodat de muur mooi recht wordt. Verwijder resten specie van de rei met een plamuurmes.
4. Wacht tot het gips opgedroogd is en maak dan met het spacmes het gips vlak.
5. Gebruik nu het schuurbord, door halve cirkels te draaien, om het gips glad te maken. 
6. Gebruik daarna het hoekschopje om de hoeken strak af te werken.