Alles kan gemaakt worden van vurenhout

Hout afkomstig van de fijnspar wordt ook wel vurenhout genoemd. Niet te verwarren met hout afkomstig van de den, dat grenen wordt genoemd. De fijnspar is de algemene naam voor de Picea abies, de den is de Pinus sylvestris, deze bomen worden gemakkelijk met elkaar verward. In Nederland is vurenhout de meest gebruikte naaldhoutsoort en daarmee ook gelijk de meest gebruikte houtsoort. Een van de redenen waarom vurenhout zoveel wordt gebruikt, is omdat het makkelijk te bewerken en relatief goedkoop is. Werkelijk (vrijwel) alles kan gemaakt worden van vurenhout!


Afkomst
In Nederland en België wordt vurenhout verkocht dat uit verschillende landen afkomstig is. Kwalitatief goed vurenhout komt meestal uit bergachtige gebieden in Zweden of Finland, dit is dan ook het meest verkochte vurenhout in Nederland en België. Er is echter ook vurenhout te koop uit Rusland, Tsjechië en Polen. Over het algemeen geldt dat vurenhout uit bergachtige gebieden kwalitatief beter is dan hout uit vlakke gebieden. Dit komt doordat de bomen in bergachtige gebieden langzamer groeien, waardoor ze een fijnere nerfstructuur krijgen en steviger hout geven.

Kenmerken
Vurenhout wordt gekenmerkt door een witachtige kleur met vaak fijne, vlamachtige tekeningen in het hout. Het is licht en sterk materiaal, waardoor het breed toepasbaar is. Vurenhout is vrij zacht hout, waardoor het makkelijk te bewerken is. Een nadeel van dit zachte hout is echter wel dat er vrij snel beschadigingen in komen, waardoor er voorzichtig mee omgegaan dient te worden. Door het hout goed voor te behandelen, kan de gevoeligheid ervan echter flink verminder worden, zodat het vurenhout veel langer meegaat.

Een ander nadeel van vurenhout is dat het niet erg duurzaam materiaal is. Het hout is, onbehandeld, erg gevoelig voor vocht, vervuring, houtrot en aantasting door insecten. Wanneer vurenhout echter goed behandeld wordt, kan het materiaal aanzienlijk duurzamer worden gemaakt. Het gaat er dan om dat het hout goed in een beschermende lak wordt gezet. Daarnaast kan vurenhout ook geïmpregneerd worden gekocht, waardoor je een aanzienlijk duurzamer stuk verduurzaamd hout hebt.

Gebruik
Doordat vurenhout makkelijk te bewerken en relatief goedkoop is, wordt het breed toegepast. Je ziet het materiaal bijvoorbeeld terug in meubels en verpakkingen, maar ook onder andere in gevels, constructies en renovaties. Vurenhout is zelfs vaak de grondstof voor verschillende soorten papier.

Balken van vurenhout kun je makkelijk gebruiken voor bijvoorbeeld het maken van constructies. Zaag de balken op de juiste maat en bevestig ze simpelweg aan elkaar met bijvoorbeeld hoekprofielen. Gebruik vervolgens vurenhouten planken om de constructie dicht te timmeren. Zo kun je bijvoorbeeld heel gemakkelijk je eigen tafels, stoelen, kasten, plantenbakken en ga zo maar door maken. Door het hout met een kwalitatief goede beits af te werken, kun je jarenlang plezier hebben van vurenhout.

Vurenhout wordt verkocht in verschillende kwaliteiten. Vurenhout klasse C is de meest gangbare kwaliteit en is vrijwel voor elke klus geschikt. Klasse C wordt dan ook aangeduid als de standaard bouwkwaliteit voor hout. Wanneer je vuren klasse C koopt, weet je zeker dat je een goed product hebt.

Certificeringen
Al het hout dat verkocht wordt, dient voorzien te zijn van een certificering. Er zijn in de houtindustrie verschillende certificeringen in omloop. De meest bekende is FSC. Bij hout met een FSC-certificering weet je zeker dat het hout afkomstig is uit een verantwoord beheerd bos, met alle aandacht voor mensen en dieren die van dit bos afhankelijk zijn. Daarnaast is er nog de PEFC certificering voor vurenhout. Ook met deze certificering weet je dat je te maken hebt met hout dat afkomstig is uit duurzame bossen. Tevens bestaat er het SLS-keurmerk. Dit staat voor "Scandinavian Lumber Standard" en geeft aan dat het gaat om kwaliteitshout uit Scandinavië. Je doet er dus goed aan om te letten op de keurmerken en certificeringen van het hout, voor je op aankoop overgaat.

Vergelijking met andere houtsoorten
Ondanks dat vurenhout een goed alternatief is, wordt er in de bouw toch vaak nog liever voor tropisch hardhout gekozen. Veel mensen zijn van mening dat dit hout langer meegaat, steviger is en minder snel gaat rotten. Het is zeker waar dat tropisch hardhout makkelijker te verwerken is en met minder behandeling langer mee gaat, maar de keuze voor tropisch hardhout is een zeer milieuonvriendelijke keuze.

Tropische bomen groeien namelijk erg traag, waardoor er vaak meer hout gekapt moet worden dan er bomen groeien. Op deze manier verdwijnen er in de tropen jaarlijks duizenden vierkante kilometers bos. Naaldbomen groeien echter een stuk sneller. In de helft van de tijd waarin een boom in de tropen groeit, is de fijnspar al volgroeid en kan hij al gekapt worden. Doordat deze bomen zo snel gekweekt kunnen worden, is de keuze voor vurenhout veel milieuvriendelijker dan de keuze voor tropisch hardhout. Daarnaast is het goedkoper en simpel te bewerken. En goed afgewerkt gaat het jaren mee.

Wij leveren uw vurenhout bij u thuis af. Natuurlijk kunt u ook bij ons de andere benodigde materialen bestellen. We nodigen u graag uit onze webshop te bezoeken. De bouwmaterialen, zoals het vurenhout bieden we tegen zeer scherpe prijzen aan. Hebt u vragen of wilt u graag informatie, neemt u dan contact met ons op. We helpen en adviseren u graag.