Underlayment materiaal in huis bestaat uit fineerplaten van stevig aan elkaar gelijmde dunne houtplaten. Dit platenmateriaal vereist een speciale aanpak als je het wilt verven. Belangrijk bij underlayment platen is namelijk dat de verf of lak voldoende vochtregulerend dient te zijn. Als dit niet zo is, kan er op de platen schimmel ontstaan. Verder dient de lak of verf die bij underlayment of fineerplaten gebruikt wordt, in hoge mate hechtend te zijn. De kans op afbladderende verf is bij underlayment relatief groot. Hoe pak je het schilderwerk van underlayment effectief aan, voor het beste resultaat? Hieronder lees je hoe je underlayment goed en grondig kunt verven.
Het grote voordeel van een underlayment
Besloot je om je woning uit te rusten met een aanbouw? Dan is de kans groot dat je voor een combinatievloer kiest. Zeker als je weet dat bij alle aan- en uitbouwen, zowel nieuw als renovatie, meer dan 90% van de mensen zal kiezen voor dit systeem met een broodjesvloer. Een aan- of uitbouw met een broodjesvloer zorgt dan ook voor verrassend veel voordelen.
De broodjesvloer van de aanbouw bestaat voornamelijk uit betonnen liggers (zoals vloerbalken), vulelementen van piepschuim of lichtbeton en massieve betonnen stalen staven. Bij een nieuwbouwuitbreiding wordt de eerste rij vulelementen op de nieuw gestorte fundering geplaatst. Het leggen van broodjes- of combinatievloeren in een aanbouw is relatief eenvoudig, zeker als je ons eenvoudige stappenplan volgt.
De OSB plaat is een plaat die vervaardigd is uit houtschilfers die middels een bindmiddel samen worden gehouden. "OSB" staat voor "Oriented Strand Board". Bij een OSB plaat staan de buitenste houtschilfers (strands) in de richting (oriented) van de lengte van de plaat. De OSB plaat wint aan populariteit aangezien deze goedkoop is, goed isoleert en bovendien milieuvriendelijk is in vergelijking met de alternatieven zoals multiplex en spaanplaat. Traditioneel is de OSB plaat een constructieplaat die vaak wordt verborgen achter hoogwaardigere materialen (bijvoorbeeld onder een bitumen dak of achter een gipsplaat), maar eigenlijk zijn de toepassingen ervan legio. Bovendien is deze plaat met zijn industriële uitstraling een echte blikvanger in je interieur!
De OSB plaat wordt voornamelijk
De broodjesvloer met betonnen balken wordt ook wel combinatievloer genoemd. De combinatievloer kan alleen in "natte" uitvoering, dus met druklaag. De broodjesvloer met stalen liggers wordt voor de duidelijkheid vaak renovatievloer genoemd. De renovatievloer is toepasbaar in 3 varianten: nat, droog en semi-nat (of semi-droog ;-), het is maar hoe je het bekijkt).
De standaard of "natte" wijze om een renovatievloer te maken is deze waarbij een gewapend betonnen druklaag op de renovatievloer komt. "Droog" doe je dit door plaatmateriaal op de renovatievloer aan te brengen. Dit levert de "lichtste" vloer op. Bij de derde wijze, "semi-droog" of "semi-nat" wordt gewerkt met de zeer lichte stalen liggers en (Lewis) zwaluwstaartplaten met daarboven een afwerklaag van fijn grind beton of gietmortel. Deze semi-droge renovatievloer is erg geschikt om een oude houten vloeren te vervangen maar ook voor aanbouw-
Een van de meest populaire houtsoorten, is vurenhout. In Nederland is vuren zelfs het meest verkochte en gebruikte houtsoort. Dit heeft ermee te maken dat vurenhout zeer gemakkelijk te bewerken is en relatief goedkoop. Vuren is afkomstig van de fijnspar, die meestal uit Noord-Europa en soms uit Midden-Europa afkomstig is. is meestal wit- tot geelachtig van kleur en wordt voor zeer veel toepassingen gebruikt. Maar is het mogelijk om vurenhout ook buiten te gebruiken?
Alle houtsoorten worden in een bepaalde duurzaamheidsklasse ingedeeld. Hiermee wordt aangegeven wat de levensduur van een bepaalde houtsoort is. Er zijn een vijftal duurzaamheidsklassen. Duurzaamheidsklasse 1 is voor zeer duurzaam hout, dat een levensduur heeft van 25 jaar of langer. Duurzaamheidsklasse 5 daarentegen, is hout dat niet duurzaam is en een