De HPL plaat wordt onder verschillende merknamen op de markt gebracht, maar in alle gevallen gaat het om High Pressure Laminate platen (laminaat of kunststofplaat) die geschikt zijn voor interieure en exterieure toepassingen.

Sommige bedrijven specialiseren zich in een HPL plaat voor gebruik in huis, terwijl Trespa bijvoorbeeld HPL platen voor buiten (gevel en dak) maakt. Omdat de HPL plaat makkelijk te verwerken, robuust en weerbestendig is, is deze tot een onmisbaar onderdeel van de bouwsector geworden, toegepast op gevels, wanden en in het interieur.

Wat is een HPL plaat?
Al vroeg na de ontwikkeling van de eerste synthetische harsen kwam men tot de ontdekking dat dit een uitermate doeltreffend product was om goedkope materialen zoals papier, karton en textielvezels onder hoge druk tot duurzame platen te persen. Vervolgens konden de platen verwerkt worden tot dikkere laminaat platen. Door de HPL plaat te voorzien van een melamine toplaag wordt deze krasvast.

Het gebruik van hittebestendige harsen bij de vervaardiging maakt het mogelijk dat de platen korte tijd aan hoge temperaturen blootgesteld kunnen worden (brandplekken van sigaretten of hete pannen) zonder dat deze beschadigd worden. Gebruik als gevel- of binnenbekleding betekend dan ook dat de brandveiligheid verhoogd wordt. De platen zullen minder snel vlam vatten, waardoor er meer tijd is om uit een brandend huis te ontsnappen. HPL platen zijn niet alleen duurzaam, maar ook milieuvriendelijk, onderhoudsarm en schimmelwerend.

HPL plaat is vaak ook herkenbaar aan de merknamen, zoals Trespa, Ki-Kern en Plastica. Er is een breed scala aan kleuren en structuren HPL platen beschikbaar waardoor voor elke toepassing de meest geschikte plaat gevonden kan worden.

Productie van de HPL plaat
HPL platen worden gemaakt uit een combinatie van houtvezels of papier en fenolhars (synthetisch hars gemaakt van fenol met formaldehyde), die onder hoge druk en verhitting tot een plaat geperst worden.

Toepassing
Buiten kunnen HPL platen onder andere toegepast worden op:
- Gevel
- Dakoversteken en bakgoten afwerken
- Boeiboord
- Dakkapel
- Garagebox

Voor gebruik binnenshuis zijn de platen onder andere geschikt voor:
- Badkamer interieur (o.a. douchecabine)
- Wandbekleding

Om hygiënische redenen mag HPL plaat ook gebruikt worden in ziekenhuizen en andere instellingen waarbij onderhoudsarme en makkelijk te reinigen bouwmaterialen vereist zijn.

Montage van de HPL plaat
Voor het monteren van de HPL plaat worden schroeven of lijm gebruikt. Er dient een kleine speling tussen de platen aangehouden te worden omdat de HPL platen minimaal uit kunnen zetten of krimpen. Ook de boorgaten dienen iets groter te zijn dan de te gebruiken schroeven. Draai de schroeven niet al te vast (in verband met de werking van de platen) en zorg voor voldoende ventilatie achter de platen. De HPL plaat is niet alleen bijzonder sterk, HPL plaat is ook makkelijk te bewerken en kan in elk gewenst model gezaagd of gefreesd worden, waardoor het bekleden van meubels met afwijkend ontwerp eveneens mogelijk wordt.

Onderhoud van de HPL plaat
HPL plaat is makkelijk te onderhouden en reinigen. Door de speciale toplaag worden de platen niet alleen UV-stralen bestendig, maar zijn deze ook bestand tegen alcohol, organische oplosmiddelen en water. Temperatuurverschillen en diverse weersomstandigheden hebben geen geen invloed op de plaat. Zelfs grafitti kan vrij eenvoudig vab HPL plaat verwijderd worden.

Trespa HPL plaat
Trespa Meteon is gevestigd in Weert en is gespecialiseerd in het maken van HPL (High Pressure Laminate) platen voor buitentoepassingen (gevelbekleding, balkon en voor de balustrade). De platen worden voorzien van een EBC (Electron Beam Curing) coating die de duurzaamheid en weerbestendigheid van de platen verhoogd. De Trespa HPL plaat kann eenvoudig met andere bouwmaterialen gecombineerd worden en is in divere kleurschakeringen verkrijgbaar. Daarmee wordt bij de Trespa Meteon HPL platen esthetisch design gecombineerd met hoge duurzaamheid.


Ki-Kern HPL plaat
De synthetische HPL plaat van Ki-Kern is uitermate geschikt voor de bouw en industrie. Ki-Kern HPL is een solide kunststof plaat, speciaal ontwikkeld voor gevelbekleding, andere binnen- en buitentoepassingen in de woning, openbare gebouwen, nieuwbouw en renovatie. De plaat is in verschillende kleuren beschikbaar, waardoor deze breed inzetbaar zijn.

Plastica HPL plaat
Plastica HPL plaat is gemaakt volgens EN 438 en wordt toegepast als decoratie laminaat binnenshuis. Door de uiteenlopende kleuren en structuren van de Plastica HPL plaat, is deze bijzonder geschikt om het ontwerp van het interieur te ondersteunen. Toepasbaar als bekleding van balies, deuren, wanden, kasten en nog veel meer.


Milyt HPL Volkernplaat
De Milyt HPL Volkernplaten zijn bedoeld voor gevelbekleding en dakrandpanelen. De platen zijn gemaakt van thermogeharde kunststoffen, harsen en versterkt met celluloselagen. Door de aangebrachte toplaag op basis van acrylaat zijn Milyt HPL Volkernplaten in de bouw en renovatie toepasbaar. Aan beide kanten is hetzelfde decor, waardoor het product optimaal gebruikt kan worden. Bestand tegen schimmel en ongedierte, duurzaam en onderhoudsarm.

Uiteraard kunt u de diverse HPL platen via Bouwbestel bestellen. Deze zijn deels op aanvraag. Bel, mail of chat met ons voor advies en een passende offerte!