1. Welk hout wordt gebruikt als dakbeschot?

    Welk hout is geschikt?

    In principe wordt voor dakbeschot Douglas- en vurenhout gebruikt, uiteraard voorzien van een FSC of een PEFC kenmerk. Beide houtsoorten komen uit Europese aanbouw. Je kunt planken gebruiken, die als schroten in elkaar geleid worden of grote OSB of Undelayment platen. Dat heeft te maken met de vorm van het dak en met de keuze van de dakbedekking. Tegenwoordig wordt bij het dakbeschot veel gebruik gemaakt van dakisolatieplaten, die bijdragen bij het optimaal en verantwoord isoleren van de woning.


    Bekijk Douglas dakbeschot

    Bekijk OSB plaat

    Lees meer
  2. Welk hout is geschikt voor een afdak?

    Is het nog zomers warm, maar regent het zachtjes of is het wat frisser, maar toch nog warm genoeg om buiten te barbecuen? Dan is een mooi afdak absoluut ideaal.

    Welke houtsoort?
    Een afdak staat buiten en heeft dus met alle weersomstandigheden die we kennen te maken. Dat betekent dat het ook bestand moet zijn tegen storm, zodat je zelfs bij code oranje of rood zeker bent dat het stand houdt. Het moet dan ook stevig verankerd zijn en van stevig hout gemaakt worden. Dat hout moet elk weertype kunnen trotseren en vochtwerend zijn. Hier is dus geen plaats voor goedkoop hout of wat men ook wel "waai weg hout" noemt. Er zijn verschillende houtsoorten die het meest gebruikt worden. Vuren, maar dan goed geïmpregneerd, kan tegen een stootje en is sterk. Douglas het liefst gebeitst is ook zeker een goede optie. Houdt er rekening mee dat Douglas redelijk blijft "werken". Bij eiken weet je dat het van nature een ijzersterk hout is en bij hardhout geldt hetzelfde.

    Lees meer
  3. Van welk hout kan ik een aanhangwagen bouwen?

    Soms is het hout van de aanhangwagen aangetast of rot. Dat is het moment om alle hout te vervangen. Waarom? Omdat het hout dat je niet vervangt, vochtig kan zijn en zodoende het nieuwe hout ook snel aangetast wordt. Bouw je een nieuwe aanhangwagen of renoveer je een oude, dan is de houtsoort doorslaggevend voor de levensduur.

    Welke hout kan ik het best gebruiken?
    Zowel voor de vervanging als bij de nieuwbouw geldt dat steigerplanken of dikke vuren planken ideaal zijn mee te werken. Douglas of vurenhout met een dikte van 22mm is bijvoorbeeld prima om te gebruiken. De planken moeten wel voorzien zijn van een beschermende laag. Denk aan beits of carboleum. Uiteraard kun je ze ook gewoon verven. Controleer ieder jaar, voordat de herfst begint, of alles nog in orde is en schuur en beits iedere twee jaar alle hout opnieuw. Dat geldt zeker wanneer de aanhangwagen het hele jaar door buiten staat.

    Bekijk

    Lees meer
  4. Welk hout gebruik je voor een schutting?

    Tegenwoordig is een tuinschutting meer dan een manier om ongewenste gasten uit de tuin te houden. Ze maakt deel uit van de schoonheid van het geheel. Een belangrijke vraag is welke houtsoort het meest geschikt is, zeker als het over levensduur gaat.

    Onderhoud
    Uiteraard kies je voor duurzaam hout. Hout dat voorzien is van de keurmerken FSC of PEFC voldoen aan deze voorwaarde. Om te bepalen welk hout je moet nemen, helpen deze vragen.
    1. Moet het een onderhoudsvrij schutting worden? Alleen een of twee keer per jaar even afspuiten en klaar?
    2. Zorg je zelf voor het jaarlijkse onderhoud? Denk aan schoonmaken, om de twee jaar licht opschuren en beitsen en waar nodig een plank vervangen?
    3. Wordt de schutting een goed zichtbaar deel van de tuin?

    Houtsoorten
    Je kunt voor hardhout kiezen. Bekijk Hardhout schutting

    Hardhout

    Lees meer
  5. Welke diktes PIR hebben welke RC waarde?

    Het kan per fabrikant een heel klein beetje schelen, maar eigenlijk hebben alle diktes PIR plaat dezelfde Rc-waarde / Rd-waarde. Hierbij is de Rd-waarde de isolatie waarde van het materiaal zelf. Rc-waarde is de aangenomen uiteindelijke isolatiewaarde, in combinatie met de constructie. Denk maar aan de c van constructie als ezelsbruggetje.

    De constructie kan uiteraard verschillen in z'n bijdrage aan de uiteindelijke isolatiewaarde. Een houten gevel levert waarschijnlijk niet hetzelfde als een steens muur. Gemiddeld wordt echter een bijdrage van een 0,5 verwacht. Dus men telt 0,5 bij de Rd waarde van de isolatie op om tot de Rc waarde te komen. Kijk altijd even of de Rc of Rd waarde wordt communiceerd om tot een juiste vergelijking van isolatie te komen. Soms staat er alleen R-waarde, dan gaat het vaak over de Rc waarde.

    Hieronder zie je met welke dikte welke Rd en Rc waarde je kan bereiken. Hierbij is belangrijk dat je de platen zo strak mogelijk verwerkt. Neem dus de tijd om

    Lees meer
  6. Wiesbaden sanitair

    Wellness begint thuis met sanitair van Wiesbaden

    De leukste wellnessplek is een plek in de eigen woning. Stel je maar eens voor dat je uit de badkamer komt en helemaal relax door kunt lopen om in de fauteuil of op bank plaats te nemen. Een eigen wellnessruimte betekent dat je hem kunt gebruiken, wanneer je even wilt relaxen en dat je zo lang als je wil kunt blijven. Beter nog dat je zelfs de deur niet uit hoeft. Een bijkomend extraatje, want je hebt geen reistijd en het kost niets. De vraag is allen hoe je dit kunt realiseren. Het sanitair van het merk Wiesbaden maakt dit voor iedereen toegankelijk.

    Bekijk oa. :


    Wiesbaden Douchekraan

    Wiesbaden

    Lees meer
  7. Wat kost een broodjesvloer per m2?

     

    Besluit je om een broodjes- of combinatievloer te leggen, maar wil je eerst weten hoeveel je zo een soort vloer kost? Logisch, want de prijs van een broodjesvloer is vaak doorslaggevend. Een broodjesvloer is zowel geschikt voor nieuwbouw als voor renovatieprojecten. Een renovatie broodjesvloer met stalen liggers is het duurst, en bedraagt gemiddeld anderhalve keer de prijs van een broodjesvloer met betonnen balken. Maar wat kost een broodjesvloer nu concreet per vierkante meter?

     

     

    Wat is een broodjesvloer?

     

    Broodjesvloeren bestaan zowel uit betonnen of stalen balken. Ze vervangen de houten balken in de vloer. De ruimte tussen deze balken is volledig gevuld met speciale vormelementen van polystyreen (EPS). Ze bevinden zich als 'broodjes' tussen de balken van deze combinatievloer. Deze twee elementen, de balken en de broodjes, zorgen op die manier voor een vlak oppervlak. Afwerkingen uit gewapend beton, cement of

    Lees meer
  8. Welke isolatie voor schuine daken?


    Een schuin dak kan je van buitenaf en van binnenuit isoleren.

    Schuin dak isolatie van binnenuit

    Van binnenuit kan met steenwol (Rockwool) , glaswol (Isover) en PIR (Enertherm). Het voordeel van wol is dat je bij moeilijke hoeken / vlakken sneller en beter sluitend kan werken. Bij PIR haal je alleen de opgegeven isolatiewaardes als de vaste platen naadloos verwerkt (nauwkeurig zagen en eventueel met PUR naden opvullen). Heb je echt weinig ruimte om te isoleren dan heeft PIR het voordeel dat het bij nauwkeurige verwerking sneller een hogere waarde haalt.


    Zie hier de materialen voor isolatie van een schuin dak


    Schuin dak isolatie van buitenaf

    Isolatie van een dak van buitenaf geschiedt met dakplaten. Deze komen op het bestaande dakbeschot of u kiest voor

    Lees meer