1. Wat is metselkoord?

  Er zijn zoveel producten in gebruik bij een bouwproces, dat je soms door de bomen het bos niet meer ziet. Neem bijvoorbeeld 'metselkoord'. De naam zegt het eigenlijk al: een metselkoord is een dun koord dat in een rechte lijn gespannen wordt om tegels en/of stenen in een gelijke en strakke lijn te kunnen leggen. Het is een gereedschap dat dus voornamelijk wordt gebruikt bij het leggen van een stenen ondergrond of muur.

  De bovenkant van de stenen wordt gelijk gelegd aan het metselkoord. Wanneer men een extra laag aanbrengt op de stenen, betekent dit bijvoorbeeld ook dat het metselkoord een slag hoger moet. Zo weet je zeker dat alles recht en gelijk wordt neergelegd. Een handige tip bij het gebruiken van een metselkoord is het aanbrengen van twee houten latjes aan beide uiteinden. Tussen deze twee latjes kun je het touw spannen en op die manier kan je precies langs het touw metselen. Zo weet je zeker dat je een rechte vloer of muur krijgt.

  Een

  Lees meer
 2. Welke mestelmaterialen minimaal nodig?

  Metselwerk begint met een schone en opgeruimde werkomgeving. Zo voorkom je dat vuil in de specie terecht komt of dat je struikelt. Uiteraard werkt men het best met een goede kwaliteit metselmaterialen.

  Metselmateriaal
  Hoe opgeruimder de werkomgeving en hoe beter het materiaal, hoe beter het eindproduct wordt. Om een mooi eindproduct te verkrijgen heb je metselmateriaal nodig, zoals
  * funderingsbeton en een schop. Je moet namelijk eerst een fundering aanbrengen waarop de muur kan rusten. 
  * betonijzers
  * metselprofielen en schoorlatten
  * een metselkoord en spanners
  * een waterpas
  * metseltroffel(s)
  * een metselsabel
  * een meetlint of rolmeter
  * een metselkuip
  * mortel
  * voegmortel
  * een voegijzer of voegspijker
  *

  Lees meer
 3. Soorten metseltroffels en toepassingen

  Er zijn verschillende soorten metseltroffels, afhankelijk van de toepassing. De meest voorkomende soorten zijn:

  1. Ronde troffel: Dit is een handig gereedschap voor het maken van kleinere metselwerkstukken, zoals het maken van stenen muurtjes of het afwerken van plinten.

  2. Vierkante troffel: Dit type gereedschap is ideaal voor het maken van grote metselwerkstukken, zoals het maken van grote stenen muren.

  3. Vlakke troffel: Dit type gereedschap is goed geschikt voor het maken van vlakke oppervlakken, zoals het maken van plafonds of het afwerken van vloeren.

  4. U-vormige troffel: Dit type gereedschap is ideaal voor het maken van nissen en holtes in metselwerk, zoals het maken van vensterbanken of het afwerken van boogopeningen.

  Lees meer