1. Een fundering maken met piepschuim kist

    Een fundering maken met piepschuim kist

     

    Bij het storten van een fundering van beton hebben we een bekisting nodig. Dat is een vorm of mal waar het beton wordt ingestort. De functie van bekisting is dus als het ware tijdelijk. Als bekisting hebben we de keuze uit verschillende materialen en uitvoeringen. Een bekisting is onmisbaar om het beton op de juiste plaats te houden tijdens het drogen en het harden. Het hardingsproces kan enkele dagen tot een paar weken duren. Een betonbewapening zorgt voor de stevigheid van de bekisting. Het gaat meestal om stalen korven.

     

     

     

    Een fundering is onmisbaar

     

    Bij de meeste bouwprojecten heb je een fundering nodig. Dat is zo bij het bouwen van woningen, een garage of een aanbouw, een schuur

    Lees meer
  2. Belang van een goede fundering

    Een goede fundering is belangrijk omdat het de basis is voor een structuur. De fundering is het ondersteunende element waarop een structuur wordt gebouwd. Als de fundering niet goed is, zal de structuur instabiel zijn en kan het inzakken of instorten. Daarom is het belangrijk om een stevige en betrouwbare fundering te hebben om een structuur op te bouwen die duurzaam en veilig is.

    Goede materialen voor een fundering zijn beton, gewapend beton en gegalvaniseerd staal. Voor verschillende soorten funderingen zijn er verschillende materialen die kunnen worden gebruikt. Beton is een veelgebruikt materiaal voor funderingen, omdat het sterk en duurzaam is. Gewapend beton wordt gebruikt voor funderingen met meer draagkracht en structurele stabiliteit. Gegalvaniseerd staal is een goede optie voor funderingen die meer corrosiebestendigheid en sterkte vereisen.

    Lees meer
  3. Waarvoor is wapening in beton?

    Wapening in beton is bedoeld om de treksterkte, buigsterkte en stijfheid van het beton te verhogen. Het is een netwerk van staal dat in het beton wordt geweven om de structuur te versterken. Het voorkomt dat het beton breekt of afbreekt door druk, spanning of druk. De wapening wordt meestal toegevoegd in dunne staven of kabels die in het beton gemengd worden.

    Lees meer
  4. Wat is de aanlegbreedte van een fundering?

    De aanlegbreedte van een fundering is afhankelijk van het type fundering, de belasting en het terrein. In het algemeen is de aanlegbreedte minstens twee keer de breedte van de dragende muur, maar vaak ook wat meer.

    Lees meer
  5. Wat betekent aanaarden in de bouw?

    Aanaarden is een techniek waarbij de grond wordt losgemaakt en omgekeerd met het doel om de ondergrond te verbeteren. De techniek wordt gebruikt om de bodemstructuur te verbeteren, de waterhuishouding te verbeteren en de samenstelling van de bodem te verbeteren. Het wordt ook gebruikt om de bestaande bodem te verdichten en te verharden, waardoor het gemakkelijker wordt om erop te bouwen.

    Lees meer
  6. Wapeningsnetten gewicht


    Tegenwoordig zijn wapeningsnetten bijna altijd 2 bij 3 meter. De meest gangbare diameters zijn 5mm, 6mm en 8 mm. Hieronder staat het gewicht van de verschillende wapeningsnetten.


    Maat

    Totaal gewicht

    Gewicht per m2

    ø4-150-150mm maas 2mx3m

    8,04

    1,34

    ø5-150-150mm maas 2mx3m

    12,63

    2,11

    ø6-150-150mm maas 2mx3m

    18,20

    3,03

    ø8-150-150mm maas 2mx3m

    32,39

    5,40


    >>> Bekijk wapeningsnetten !

    Lees meer
  7. Supportliggers plaatsen

    Supportliggers ook wel bekend als tralieliggers zijn onmisbaar als het aankomt op het op de gewenste afstand houden van betonmatten of betonstaven. De supportliggers worden daarbij in betonvloeren of betonwanden geplaatst.


    Er zijn doorgaans verschillende afmetingen supportliggers verkrijgbaar. Deze variëren van 80 mm tot 120mm mm, oplopend in stappen van 10 mm. De standaard lengte van deze liggers bedraagt 2 meter.


    Direct naar: de supportliggers



    Bepalen van de hoeveelheid supportliggers
    Het is van groot belang om de juiste hoeveelheid supportliggers te gebruiken. Voor het berekenen van het benodigde aantal liggers kan de volgende formule gehanteerd worden:


    Vloeroppervlakte (m2) x 0,85 = het aantal benodigde supportliggers


    Om het beter te illustreren volgt hier nog een klein voorbeeld: een vloer is 4 x 6 meter

    Lees meer
  8. Hoeveel beton op de broodjesvloer?

    De aan te raden beton druklaag op de broodjesvloer is zonder vloerverwarming 4 cm en een dekvloer van 4 of 5 cm.


    Bij smalle (515mm) broodjes houdt u 55 liter per m2 aan. U heeft dan 3cm beton boven de ligger en 4cm boven de vulelementen / broodjes (de ligger ligt 1 cm hoger)

    Bij brede (635mm) broodjes houdt u 65 liter per m2 aan. U heeft dan 3cm beton boven de ligger en 4cm boven het broodjes ( ligger ligt 1 cm hoger)

    Hier boven komt dan een dekvloer. Voor de dekvloer telt u de kuubs uit door 0.05 x m2. De eventuele vloerverwarming wordt in de dekvloer gezet.


    Nb. Wilt u persé in 1 laag werken stort dan ca. 7cm, dus stort u 30 liter per m2 meer, dus 85 liter bij smalle broodjes en 95 liter bij brede broodjes.


    Lees meer
  9. Welk zand voor ophogen

    Voor het ophogen van de tuin, een bouwterrein of het terras dient zand gebruikt te worden. Het is van groot belang dat de gebruikte zandsoort voldoet aan de verwachtingen. We leggen in het kort uit welk zand voor ophogen gebruikt kan worden.

    Ophoogzand voor ophogen
    Zoals de naam reeds aangeeft is ophoogzand de beste optie voor het opvullen, ophogen en aanvullen van oppervlakten. Ophoogzand ook vaak aangegeven als funderingszand kent een dichte pakking, maar is tegelijkertijd goed doorlaatbaar. Daarnaast biedt ophoogzand voldoende draagvermogen, waardoor deze voor diverse doeleinden gebruikt kan worden.

    In tegenstelling tot veel andere soorten zand hoeft ophoogzand niet aan zeer specifieke kwaliteitseisen te voldoen, waardoor nagenoeg alle in de natuur voorkomende soorten zand gebruikt kunnen worden als ophoogzand.

    Ophoogzand is verkrijgbaar bij Bouwbestel.

    Lees meer
  10. Welke folie op bodem kruipruimte

    Het isoleren van de kruipruimte kan een energiebesparing opleveren die al snel op kan lopen tot een 100 euro per jaar. Daarnaast voorkomt een geïsoleerde kruipruimte optrekkend vocht en wordt het wooncomfort met een kleine investering verhoogd. Voor het isoleren van de kruipruimte kan gebruik samen met de isolatie gemaakt worden van folie. Welke folie op de bodem van de kruipruimte gebruikt kan worden, wordt in onderstaand artikel nader uitgelegd.

    Duurzame kruipruimte creëren
    De kruipruimte, een ruimte tussen de bodem en de onderkant van de vloer is een vaak vergeten plek die voor vochtproblemen en een koud leefklimaat kan zorgen. Het is dan ook van groot belang om aandacht te besteden aan de isolatie van de kruipruimte.

    Gezond binnenklimaat

    Lees meer
Pagina