1. Draairichting deur bepalen

  Wanneer een nieuwe voordeur of binnendeur geplaatst wordt, loopt men al gauw tegen de vraag aan hoe de draairichting van de deur bepaalt moet worden. Om de draairichting van de deur te bepalen geven we een aantal tips mee, waardoor het een stuk makkelijker wordt om de nieuwe deur te plaatsen.

  Tips draairichting deur bepalen
  1. In het algemeen kan gesteld worden dat de functie van de deur ook de draairichting bepaalt.In de meeste gevallen geldt dat een voordeur naar binnen toe open gaat. Voor andere buitendeuren zoals de tuindeur of een deur naar het balkon of terras geldt dan juist weer dat deze naar buiten toe open gaat. In een openbaar gebouw geldt dat de deur verplicht in de richting van de vluchtroute moet draaien, met andere woorden: de deur moet makkelijk open geduwd kunnen worden en niet getrokken.

  Lees meer
 2. Welk zand voor smeervloer?

  Voor het maken van een smeervloer is naast Portland cement ook zand nodig. Welk zand voor smeervloer gebruikt kan worden is afhankelijk van de eigen voorkeur. Zowel vloerenzand als metselzand zijn geschikt voor het maken van een smeervloer.

  Vloerenzand
  Vloerenzand is zand met een korrelgrootte variërend van 0 – 4 mm en wordt gebruikt voor het opvullen van bouwputten en als toeslagmateriaal voor het maken van cementdekvloeren. Het vrij grove zand laat zich perfect mengen met cement in de verhouding 4:1 tot 3:1. Voor een extra stevige vloer gaat u tot 3:1, maar 4:1 is ook prima voor een algemene toepassing.

  Metselzand
  Sommige mensen geven de voorkeur aa

  Lees meer
 3. Welk zand onder bestrating?

  Het gebruik van een geschikte zandsoort onder de bestrating is van cruciaal belang om een strak oppervlak te garanderen. Welk zand voor bestrating geschikt is leggen wij in het kort hieronder uit.

  Ophoogzand onder bestrating
  Aarde, klei, leem of gewoon zand niet geschikt voor het aanleggen van een bestrating. Een terras, oprit of een pad naar de tuin dient voorzien te worden van ophoogzand die voldoende draagvermogen heeft. Ophoogzand kan daarnaast ook gebruikt worden voor het aanvullen, ophogen en opvullen van funderingen en het aanleggen van (drukke) bouwterreinen.

  Ophoogzand heeft van nature een dichte pakking en is bovendien goed doorlaatbaar, waardoor problemen bij een teveel aan water voorkomen worden. Er worden in principe geen eisen gesteld aan ophoogzand, waardoor nagenoeg alle natuurlijk voorkomende zandsoorten geschikt zijn. De kleur varieert van geel tot oranje beige.

  Lees meer
 4. Gewicht Tempex

  Tempex, EPS of geëxpandeerd polystyreen, is bijzonder licht materiaal en staat bij de meesten bekend als piepschuim. Tempex kent vele toepassingen waaronder het gebruik als isolatie- en verpakkingsmateriaal. Het materiaal is bijzonder licht, makkelijk te verwerken en kan zowel voor thermische als akoestische isolatie gebruikt worden. In onderstaand artikel gaan wij in het kort in op het gewicht van tempex.

  Gewicht tempex
  Zoals reeds aangegeven is tempex (piepschuim) zeer licht materiaal, dat voor 98% uit gas bestaat, de overige 2% bestaat uit polystyreen. Een m3 tempex bestaat uit ongeveer 10 miljoen parels, die elk bestaan uit 3000 cellen die met gas gevuld zijn.

  Van tempex worden platen, blokken en verpakkingen gemaakt, waarvan de twee eerst genoemde als redelijk goedkoop alternatief ingezet kunnen worden voor het thermisch en akoestisch isoleren van woningen en utiliteitsgebouwen. Bovendien wordt tempex gebruikt voor de vervaardiging van vulelementen

  Lees meer
 5. Hoeveel schroeven in een gipsplaat?

  Gipsplaten worden met behulp van schroeven op het plafond of de wand bevestigd. Voor optimaal houvast dienen de schroeven op een bepaalde afstand van elkaar geplaatst te worden. Hoeveel schroeven in een gipsplaat geschroefd moeten worden zullen we in onderstaand artikel kort toelichten

  Kiezen van schroeven voor de gipsplaat
  Voor het vastschroeven van de gipsplaten kan het beste gebruik worden gemaakt van hoogwaardige gipsplaatschroeven. Deze zijn verkrijgbaar in verschillende afmetingen en uitvoeringen met dubbele of grove schroefdraad.

  Hoeveel schroeven in gipsplaat
  De houten latten waarop de gipsplaten gemonteerd (geschroefd) worden dienen een hart op hart afstand van 30 cm te hebben. De latten worden daarbij aan de zijkanten en

  Lees meer
 6. Welk soort hout is steigerhout

  Veel mensen spelen gretig in op de trend om steigerhout te verwerken in het design van hun woning of tuin, zonder er echter bij stil te staan welk hout steigerhout eigenlijk is. In onderstaand artikel gaan wij daarom even in op welk hout steigerhout is.

  Duurzaam steigerhout
  Het is alom bekend dat steigerhout duurzaam hout is dat zich veelzijdig in en rondom het huis in laat zetten. Steigerhout is kortweg gezegd grof gezaagd en ongeschaafd vurenhout, met een lange vezel, die bijzonder taai is, terwijl het steigerhout zelf wel zacht is. Het hout wordt in de bouw gebruikt om erop te lopen.


  Bekijk steigerhout  Steigerhout dat niet behandelt wordt krijgt na verloop van tijd een grijze kleur (dit proces begint na 7 maanden, maar het duurt veel langer voordat

  Lees meer
 7. Rockwool voordelen

  Hoog wooncomfort staat en valt met een goed geïsoleerd huis. Een goed aangebrachte isolatielaag bevordert niet alleen het woongenot, maar zorgt er ook nog eens voor dat jaarlijkse tientallen Euro's bespaard kunnen worden op de energierekening. Ontdek de voordelen van Rockwool isolatie in onderstaand artikel.


  Naar Rockwool isolatie in de winkel


  Rockwool isolatieproducten

  Er zijn diverse Rockwool isolatieproducten verkrijgbaar, die voor diverse toepassingen gebruik kunnen worden. Hierbij valt te denken aan:


  Rockwool 123 deken

  Lees meer
 8. Welke isolatie onder betonvloer

  Door een betonvloer te isoleren wordt het woongenot verhoogd en de energierekening verlaagd. Isolatie zorgt ervoor dat de betonvloer warmer aanvoelt en de stookkosten gereduceerd kunnen worden. Voor het isoleren van de betonvloer zijn er diverse opties, afhankelijk van de situatie.

  Voordelen isolatie onder betonvloer
  De vloer is het koudste deel van de woning, aangezien warmte stijgt. Het verschil tussen de grond en het plafond kan al gauw oplopen tot 5 graden, waardoor een koude vloer onaangenaam aanvoelt en de verwarming al snel enkele graden hoger gezet zal worden. Door isolatie te plaatsen voelt de grond niet alleen warmer aan, maar wordt er direct minder gestookt. Verder biedt de vloerisolatie bescherming tegen tocht op de vloer en wordt de vorming van schimmels en vocht voorkomen. Zorg voor voldoende ventilatie onder de isolatielaag in de kruipruimte om schimmel nog

  Lees meer
 9. Deur linksdraaiend of rechtsdraaiend

  De draairichting van een opdek deur is voor velen even een vraag. Graag lichten wij de draairichting van deuren nader toe, waarbij we precies uitleggen wanneer een deur rechtsdraaiend of linksdraaiend is. Daarbij wordt ook gekeken naar het hang- en sluitwerk, omdat dit nauw samenhangt met de draairichting van de deur. (Nb. bij de aankoop van een stompe deur maakt het uiteraard niet uit wat de draairichting is)

  Draairichting deur
  De draairichting van een deur wordt altijd bepaald door de plaats waar de scharnieren aangebracht zijn. Als de scharnieren van de deur zichtbaar zijn, dan zal de deur naar u toedraaien en dit bepaalt dan ook direct de draairichting van de deur. Of een deur dan rechts- of linksdraaiend is hangt af van de kant waar de scharnieren zich bevinden.


  Rechtsdraaiende deur
  Voor een rechtsdraaiende deur geldt dat de zichtbare scharnieren zich aan de rechterkant bevinden (dit wordt bepaald door voor de deur te

  Lees meer
 10. Welk zand voor beton?

  Voor het maken van beton is zand nodig. Het aanbod zandsoorten is echter bijzonder divers en een verkeerde keuze kan van invloed zijn op de samenstelling van het beton. Welk zand voor beton geschikt is leggen wij in dit artikel uit.

  Grindzand geschikt zand voor beton
  Voor het samenstellen van beton is Portland cement, zand, grind en water nodig in een bepaalde verhouding. Kant- en- klare grindzand is een aparte zandsoort die bestaat uit stukjes zand en steen. De stenen zijn door verwering afgerond en vormen hierdoor de perfecte basis voor het aanmaken van beton.

  Grindzand wordt standaard verkocht in een grote 1 m3 big bag, wat overeenkomt met ongeveer 1600 kg (puur grind heeft hetzelfde gewicht). Omdat het materiaal op natuurlijke wijze ontstaat en niet industrieel geproduceerd wordt,

  Lees meer
Pagina