Wanneer je een beetje handig bent, kan je perfect zelf een broodjesvloer leggen in je woning. Zeker voor kleinere ruimten en/of plaatsen die moeilijk bereikbaar zijn, is een broodjesvloer een prima keuze. Hierbij wil je natuurlijk elke ruimte, klein of groot, zo optimaal mogelijk benutten.
Wanneer je dan toch zelf de vloer helemaal opbouwt, kan je meteen de hele ruimte van de vloer zelf gebruiken. Geen radiatoren meer die veel plaats innemen. De verwarming, die kan je gewoon integreren in de vloer. Vloerverwarming past perfect in een broodjesvloer met een betonnen dekvloer! Dit type van verwarming is zuinig, zorgt voor een gelijkmatige verwarming en spaart een pak ruimte.
Let vooral op de beschikbare hoogte voor de vloeropbouw. De broodjesvloer, de drukvloer, isolatie en deklaag nemen immers heel wat plaats in. Bij weinig ruimte kan je eventueel kiezen voor het renovatievloer systeem ( = met stalen liggers) en een droge opbouw met beplating ipv een gestorte druk- en dekvloer. Het combinatievloer systeem ( = met betonnen liggers) kan niet met een droge afwerking.
De opbouw van de broodjesvloer: de opbouw tot en met de druklaag
De broodjesvloer is opgebouwd uit verschillende lagen. Eerst maak je de broodjesvloer waarop de druklaag komt. Hierboven komt dan de deklaag die je verder kan afwerken. Belangrijk is vooral om de vloerverwarming op het juiste ogenblik bij de opbouw van de vloer aan te brengen. De broodjesvloer zelf wordt opgebouwd met liggers en (EPS) vulelementen, de zogenaamde "broodjes". Wanneer de broodjes goed aansluitend op de liggers werden aangebracht, kan je hierboven het wapeningsnet leggen. Je maakt de netten aan elkaar met vlechtdraad. Je zorgt er verder voor dat de netten volledig in het beton komen te liggen zodat je corrosie vermijdt.
Op de broodjesvloer waarop je de wapening hebt gelegd, wordt een betonlaag gestort (betonkwaliteit C20/25). Deze eerste betonlaag wordt de druklaag genoemd. Deze druklaag geeft samen met de broodjesvloer, sterkte aan de vloer en maakt de vloer "recht". De druklaag moet 3 à 4 cm boven de liggers en 4 à 5 cm boven de broodjes uitkomen (De broodjes liggen iets lager dan de balken).
Bij een 5 cm drukvloer kunt het beste ca. 65 liter beton per m2 aanhouden. Heeft oplegging op de (nieuwe) fundering (dus geen inkassing in de bestaande muur), dan geldt daar ca. 85 liter per m2.
De deklaag van een broodjesvloer
De verwarmingsbuizen leg je bijvoorbeeld in noppen isolatieplaten op de druklaag. De vloerverwarming kan ook aan het dekvloergaas worden vastgemaakt, eventueel met een folie onder het geheel (AVS4 folie). De dikte van de dekvloer is meestal tussen de 4 en 5cm.
Enkele specifieke aandachtspunten.
Waak erover dat de samenstelling van het beton geschikt is voor vloerverwarming en dus temperatuursverschillen. De betonnen dekvloer is gevoelig voor het uitzetten en het inkrimpen ervan. De zijdelingse beweging van de vloer vang je op door randisolatie te voorzien. Voorzie verder ook, zeker bij grotere oppervlakten, in uitzetvoegen zodat je scheurvorming kan voorkomen. De uitzetvoegen slijp je in wanneer de vloer uitgedroogd is.
Nadat de dekvloer werd gegoten, laat je de vloer best een paar weken drogen zonder de vloerverwarming aan te zetten. Na het uitdrogen, kan je de verwarming op een laag pitje aanzetten. De vloer kan dan verder uitharden. Informeer je steeds goed bij de producent van de vloerverwarming, de gebruikte isolatie en het beton voor de specifieke toepassingen!