Gaat u MDF kopen? Meer weten over MDF? Medium-Densitiy-Fibreboard, bij de meeste mensen beter bekend onder de afkorting MDF, is een breed toepasbaar materiaal, dat gebruikt wordt voor het maken van meubels, industriële verpakkingen, speelgoed en plafonds. MDF kan uitsluitend voor toepassingen binnenshuis gebruikt worden, vanwege de gevoeligheid voor water. MDF platen zijn veelzijdig en bovendien goedkoop.

Wat zijn MDF platen
MDF (Medium-Densitiy- Fibreboard)platen, zijn dicht op elkaar geperste platen die gemaakt worden door houtvezels te drogen en gemengd met hars tot een plaat te persen. Een MDF plaat is glad (vernis) aan de buitenkant en wat korreliger aan de binnenkant. De dichtheid (druk waarmee de plaat geperst wordt) bepaald de sterkte van de plaat en de toepassing ervan. MDF is uitermate geschikt om in elke denkbare vorm te zagen. Vroeger waren MDF platen herkenbaar aan de typische bruine buitenlaag, tegenwoordig zijn er echter verschillende soorten platen verkrijgbaar die voorzien zijn van andere kleuren.

Ontstaan van MDF
MDF is in de vroege jaren ’60 ontwikkeld in de Verenigde Staten en is gebaseerd op het ontwerp van hardboard, een vergelijkbaar product dat in 1925 door William Mason uit is gevonden. Mason probeerde houtsnippers, die door molens van timmerhout weggegooid werden, om te zetten in betaalbaar isolatiemateriaal. Toen hij echter op een avond vergat zijn machines stil te zetten, bleef het verwerkingsproces doorgaan met een dunne en duurzame plaat als resultaat. De nieuwste plaat (MDF) was geboren. Het zou echter nog tot 1977 duren voordat de eerste MDF platen in Europa geproduceerd zouden worden. Na de introductie in Europa ging het heel snel en waren er binnen een jaar zestien fabrieken, die het nieuwe materiaal vervaardigden.

Productie van MDF
Houtsnippers van verschillende soorten hout en zaagsel behoren tot de basis grondstoffen die gebruikt worden voor het maken van een MDF plaat. Sommige fabrikanten voegen echter ook andere (recyclebare) materialen toe, waaronder oud papier. Er zijn zelfs bedrijven die oude telefoonboeken, oude kranten en geryclede kartonnen bekers toevoegen. Hiervoor zijn twee redenen: consumenten zijn zich steeds bewuster van het effect dat afval op het milieu heeft en bovendien zijn gerecyclede materialen veel goedkoper, dan alleen houtsnippers die bij een houtzagerij opgekocht moeten worden.

Voordat de grondstoffen omgevormd worden tot een stuk MDF moeten deze een bepaald proces ondergaan. Een grote magneet ontdoet de massa van metalen deeltjes, waarna de te verwerken grondstoffen op grootte gesorteerd worden. Hierna worden de materialen samengeperst om water te verwijderen. Vervolgens gaat het geheel in een versnipperaar die er kleine stukjes van maakt. Door toevoeging van hars vormen de deeltjes een geheel met elkaar. De kleverige massa gaat van hieruit in een grote droger die aangedreven wordt door gas of olie. Het droge mengsel gaat vervolgens door een trommelcompressor die aangestuurd wordt door computers om de juiste dichtheid en sterkte te garanderen. De grote stukken MDF die uit de trommelcompressor komen worden, terwijl deze nog warm zijn, met industriële zagen op het juiste formaat gezaagd.

De ruwe platen MDF kunnen afgewerkt worden in een breed scala aan lakken, kleuren en zelfs voorzien worden van een houtpatroon. Lamineermachines worden ingezet om de plaat van een laagje vinyl, leder of andere oppervlakte materiaal te voorzien. Speciale machines kunnen de grote platen indien gewenst in kleine stroken snijden.

Toepassingen van MDF
Oorspronkelijk werd MDF exclusief ontwikkeld voor het vervaardigen van meubels, maar het geringe gewicht en de sterkte hebben er uiteindelijk voor gezorgd dat MDF veel meer toepassingen kent. Moderne keukens, lijstwerk en badkamermeubels worden veelal van MDF gemaakt. Als bouwmateriaal wordt steeds vaker gekozen voor MDF in plaats van spaanplaat, omdat de vochttolerantie en de elasticiteitsmodus hoger zijn. Ook het feit dat MDF platen ten opzichte van spaanplaten minder snel breken draagt er toe bij dat laatstgenoemde steeds minder gebruikt worden.

Soorten MDF
Naast de standaard uitvoering, die herkenbaar is aan de lichtbruine buitenkant, zijn er diverse soorten speciale MDF, die gebruikt kunnen worden voor verschillende doeleinden.
- MDF Plus: lijkt op de standaard, maar heeft een gladder oppervlak
- MDF MR (Moist Resistant): deze platen zijn vochtwerend en kunnen gebruikt worden in bijvoorbeeld de badkamer. Herkenbaar aan de groene buitenkant.
- MDF FR (Fire Resistant): brandvertragende plaat, die aan de roze kleur te herkennen is.
- MDF Exterior: speciaal voor toepassingen buitenshuis, herkenbaar aan de grijze kleur.
- MDF Exologique: in tegenstelling tot de gewone MDF heeft deze geen formaldehyde. Is net als de standaard plaat licht bruin.
- MDF Colorline: de platen zijn niet alleen licht vochtwerend, maar komen in een egale kleur die afwijkt van het standaard lichtbruin
- MDF FQ (Floor Quality): extra sterk en te gebruiken voor het maken van een vloer. Lichtbruin van kleur.
- MDF TF: speciaal voor infrezen van de plaat
- MDF lakdraagfolie: een speciale grondlaag vereenvoudigt de afwerking van de platen
- MDF light: licht in gewicht en minder sterk dan de standaard, alleen geschikt voor toepassingen, waarbij de plaat geen zwaar draagvermogen dient te hebben.

MDF en de gezondheid
De giftige chemicaliën die in MDF aanwezig zijn vormen het grootste gevaar voor de gezondheid. Hiervan behoort vooral de stof formaldehyde die astma en andere longaandoeningen kan verergeren tot de boosdoeners. De stof werkt bovendien irriterend voor de slijmvliezen en kan eczeem veroorzaken. Tijdens het productieproces moet het personeel zich adekwaat beschermen door het dragen van maskers en geschikte werkkleding. Wordt MDF bewerkt, gesneden of gezaagd, dan dienen eveneens afdoende maatregelen genomen te worden om de gezondheidsrisico’s te beperken. Vooral de neus, mond en ogen moeten beschermd worden.