1. Een voorzetwand plaatsen? Tips & Advies


  Hoe plaats je een voorzetwand en wat zijn de meest gebruikte isolatiematerialen?

  Onze woning isoleren is belangrijk. In de eerste plaats misschien om de energiefactuur zo laag mogelijk te houden, maar ook vanuit ecologisch ook oogpunt is het natuurlijk ene gode zaak.

  Isoleren kan op verschillende manieren en met diverse materialen. We doen dat zowel langs buiten als langs binnen, met zogenoemde voorzetwanden bijvoorbeeld. Daarmee plaatsen we een valse wand tegen een bestaande binnenmuur of wand. Een voorzetwand houdt de energie binnen en storende geluiden buiten, en kan eventueel beschadigde muren verbergen. Hoe plaatsen we een voorzetwand en welke materialen kunnen we daarbij gebruiken?  Wanneer binnenmuren isoleren met een voorzetwand?

  Zie je het na-isoleren van buitenmuren niet zitten vanwege het hoge kostenplaatje ? Schrikken de omvangrijke werken je af, of is je huis technisch ongeschikt (weinig ruimte in de spouw) om deze werken

  Lees meer
 2. Hoe minder gas gebruiken door isolatie

  Zelf je woning isoleren en minder gas gebruiken? Goed idee!  Bespaar kosten en maak je woning energiezuinig met Bouwbestel.nl


  In deze tijden van stijgende energiefacturen is het een goed idee om je woning zo goed mogelijk te isoleren. Met goed gekozen en goed geplaatste isolatie gebruik je minder gas, zoveel is zeker. En als je de isolatie dan nog eens zelf plaatst, dan hoef je geen werkuren te betalen en win je je investering extra snel terug. Mooi toch?  Met isolatie haal je bovendien niet alleen het bedrag van de energiefactuur naar beneden. Het zorgt ook nog eens voor een aangenaam wooncomfort. Wat is er heerlijker dan te genieten van een snel en goed verwarmde woning? Een goed geïsoleerde woning is ook nog eens goed voor het milieu. Je verbruikt minder gas en spaart zodoende de planeet. Zo zorg je voor een win-win situatie tussen je eigen uitgaven en het leefmilieu.
  Onderzoek eerst hoe

  Lees meer
 3. PE folie in de kruipruimte plaatsen

  In kruipruimtes, kelders en achter gipsplaten wordt vaak speciale PE folie aangebracht, om te voorkomen dat er in de betreffende ruimte vochtproblemen ontstaan. Dezelfde soort folie kan ook nuttig zijn om aan te brengen onder laminaatvloeren in een vochtige omgeving of als waterdichte fundering op vochtige betonvloeren. Wat is PE folie eigenlijk? Welke voordelen heeft deze dampremmende folie? Hoe dik of dun is dit materiaal en welke keuzemogelijkheden zijn er zoal? In dit artikel leest u alles over de voordeel en toepassingsmogelijkheden van PE folie in de bouwsector.  Wat wordt er onder PE folie verstaan?

  PE folie wordt ook wel Polyethyleen folie genoemd en bestaat uit een speciaal geproduceerde thermoplast kunststof. PE folie heeft specifieke eigenschap die zorgen dat de folie goed dampremmend is. Daarom worden ze wel gebruikt in wanden, op daken en onder vloeren, zodat optrekkend vocht geen kans krijgt.  PE folie heeft diverse voordelen

  Lees meer
 4. Wat is een dampopen / dampdoorlatende folie?


  Vocht en condens in een gebouw, ontstaat door onszelf, koken, douchen enzovoort. Vocht in huis of gebouwen is niet goed voor je lichamelijk welzijn. Vocht binnenshuis zorgt voor allerlei lichamelijke ongemakken. Schimmels, hoesten en verkoudheid zijn enkele vervelende klachten die kunnen ontstaan door teveel vocht in huis. Gelukkig is er op vele manieren iets aan te doen. Bij dak- en gevelconstructies wordt daarom veelvuldig gebruikgemaakt van dampdoorlatende folie. Wat is dit voor soort folie, wat heb je er aan en waarom bestel je het bij Bouwbestel.nl? We leggen het je graag uit.


  Verdamping van opgehoopt vocht

  Een vochtregulerende folie realiseert een gezond klimaat in woningen en bedrijven. Opgehoopt vocht kan dankzij de folie gemakkelijk naar buiten. Het ademende karakter van de dampdoorlatende folie helpt vocht te ontsnappen en zorgt tevens voor een aangenaam binnenklimaat. Je gebruikt ze aan de buitenkant (koude kant) van bepaalde

  Lees meer
 5. Kruipruimte isoleren met EPS / PIR of glaswol / steenwol

  De kruipruimte in huis zorgt regelmatig voor problemen. Vooral als het gaat om het ontstaan van vocht met als mogelijk gevolg weer schimmel. Ook is er sprake van extra kou en dus warmteverlies als de kruipruimte niet is geïsoleerd. Daar is op een gemakkelijke manier wat aan te doen. De kruipruimte is te isoleren met EPS / XPS / PUR of met glaswol / steenwol. Welke methode voor uw woning geschikt is, hangt af van het materiaal van de ondergrond. Een betonnen vloer is te isoleren met EPS / XPS / PUR en een houten vloer met glaswol / steenwol. Beide methoden komen hier aan bod met een uitgebreide uitleg over hoe de kruipruimte te isoleren.


  Isolatie van een betonvloer met PIR, XPS of EPS

  De isolatie van een betonvloer in de kruipruimte is op verschillende manieren mogelijk. Bijvoorbeeld door het plafond en dus de onderkant van de vloer te isoleren. Het is dan wel belangrijk dat u voldoende ruimte heeft om de isolatie uit te voeren. Op het moment dat de kruipruimte

  Lees meer
 6. RC waarde en het bouwbesluit

  Rc-waarden volgens het Bouwbesluit 2012

  Ieder gebouw in Nederland moet energie-efficiënt zijn. De mate waarin dat moet, is vastgelegd in het Bouwbesluit [www.bouwbesluitonline.nl/docs/wet/bb2012]. Dit besluit is in 2012 door de overheid opgesteld en wordt zo nodig aangepast.

  Hieronder geven we een overzicht over één van de belangrijkste waarden waar gebouwen aan moeten voldoen, namelijk thermische isolatie. Deze worden weergegeven in de zogeheten Rc-waarden.  Wat is de Rc-waarde?

  De Rc-waarde is de mate waarin een constructie warmte kan isoleren. De ‘R’ staat voor ‘Resistance’ (weerstand), de ‘c’ voor ‘construction’ (constructie). Met een constructie wordt in het Bouwbesluit bijvoorbeeld een vloer, muur of dak bedoeld – dus niet een ruimte of een gebouw zelf.

  Hoe hoger de Rc-waarde, des te hoger is het isolerend vermogen van de constructie. Wanneer u overweegt om uw woning te isoleren, is het dus belangrijk om te kiezen voor material

  Lees meer
 7. XPS isolatie 10mm

  Overweegt u te gaan isoleren met XPS platen? Dan kan dat zomaar de juiste keuze zijn!

  XPS isolatie is handig om onder meer drukvast vloeren te isoleren. Naast dat XPS drukvast is, kan het ook nog eens zeer goed tegen vocht. XPS wordt in zeer veel diktes geproduceerd, echter niet in 1cm (10mm).

  XPS isolatiepalten van 10mm dikte zijn bijna niet te vinden. Je kan wel dubbel 5mm aanbrengen, en eventueel de platen in verstek verlijmen. Deze 5mm XPS is in de basis bedoeld voor de vloer, maar kan uiteraard overal toegepast worden.

  Zie hier: XPS 5mm  Lees meer
 8. Hoe dik is PIR met RC waarde 3.5?

  Nieuwbouwhuizen worden vaak geisoleerd met PIR isolatie. Maar ook bij het renoveren van bestaande huizen kom je PIR isolatie tegen. Het is een soort kunststof dat bij uitstek geschikt is om bijvoorbeeld spouwmuren en daken mee te isoleren. Verder kom je het tegen in gevels en vloeren. Bovendien is het brandveilig en gemakkelijk verwerkbaar. Elke soort PIR isolatie vertegenwoordigt een bepaalde Rc-waarde. Hoe zit dat met PIR isolatie en een Rc-waarde van 3.5?


  PIR isolatie met een Rc-waarde van 3.5
  Een nieuw te bouwen bouwwerk moet voldoen aan de eisen van het zogenaamde nieuwbouwbesluit. Hierbij wordt onder andere gekeken naar de Rc-waarde. Dit vertelt iets over de thermische weerstand van het isolatiemateriaal. Voor gevels is een Rc-waarde van 4.5 verplicht en voor vloeren een Rc-waarde van 3.5. De dikte van PIR isolatie bij een Rc-waarde van 3.5 (oftwel Rd minimaal 3.0) bedraagt 70 millimeter, oftewel: 7 centimeter.

  7cm

  Lees meer
 9. Welke isolatie heb ik nodig?


  Zelf isoleren is heel goed te doen, alleen is het wel goed om te weten welke isolatie u nodig heeft en hoe u deze het beste aanbrengt. Het mooiste van zelf isoleren is dat het niet persé in een middag af hoeft.

  Daarnaast verdient goed isoleren zich binnen een paar jaar terug, waarna u vervolgens alleen maar profijt én meerwaarde aan uw huis heeft.


  Welke isolatie u nodig heeft is vooral afhankelijk van een aantal dingen:

  - de toepassing, dus waar in uw huis, bijvoorbeeld op zolder

  - de opbouw van de huidige situatie, wat is er al geïsoleerd, hoe is de de constructie

  - hoe is uw huis verder geïsoleerd en wat wilt u daar eventueel nog aan gaan doen.


  Lees meer
 10. Welke dikte PIR isolatie heeft RC 5?


  PIR isolatiemateriaal is breed inzetbaar en bijvoorbeeld geschikt om betonnen vloeren, spouwmuren en daken mee te isoleren. Het isoleert beter dan menig ander soort isolatiemateriaal en beschikt dus over goede thermische eigenschappen. De harde schuimstof platen en zijn verkrijgbaar in diverse diktes en dus isolatiewaardes. Welke dikte PIR isolatie heeft Rc 5 en voor welke toepassingen gebruik je dit isolatiemateriaal?

  De minimale verplichte isolatiewaarde in de nieuwbouw is in onderstaande tabel weergegeven:


  ConstructieNieuwbouwRenovatie
  GevelRc 4,5 m2K/W (= 9cm PIR) Rc 1,3 m2K/W
  DakRc 6,0 m2K/W (= 12cm
  Lees meer