1. Steenwol als spouwisolatie / spouwmuurisolatie / spouwplaat in de spouwmuur

  Het isoleren van een spouwmuur is een eenmalige investering die zich al snel terug zal verdienen in een verminderde energierekening en verhoogd wooncomfort. Voor het isoleren van de spouwmuur kan gebruik worden gemaakt van Rockwool 433 steenwol in de uitvoering mono of duo. Graag leggen wij nader uit welke voordelen het gebruik van steenwol als spouwmuurisolatie heeft en hoe de steenwolisolatie aangebracht kan worden.

  Voordelen Rockwool steenwol spouwmuurisolatie

  Rockwool spouwmuurisolatie heeft een hoge isolatiewaarde, is daarbij brandveilig, waterafstotend en zorgt voor optimale geluidsisolatie. Daarnaast is het materiaal zowel tijdens als na de verwerking geurloos, flexibel, licht in gewicht waardoor makkelijke, strakke en snelle verwerking gegarandeerd worden. Daarbij blijft het materiaal ook na plaatsing bijzonder stabiel, zonder uit te zetten, te krimpen of te verouderen.

  Akoestische eigenschappen
  Steenwol

  Lees meer
 2. Ytong blokken stucen / stukadoren

  Een Ytong blokken muur kan perfect gestukd worden. Voor het stucen van Ytong blokken dient met een aantal zaken rekening gehouden te worden. Alle informatie over Ytong blokken stucen/stucadoren is in onderstaand artikel te vinden.


  Naar Ytong blokken in de winkel  Ytong blokken
  Ytong blokken ook wel bekend als gasbeton of cellenbeton, zijn bijzonder licht van gewicht, maar hebben een groot draagvermogen. De blokken zijn brandwerend en zowel akoestisch als thermisch isolerend. Het lichte gewicht gecombineerd met het gemak waarmee de blokken verwerkt kunnen worden, maken het materiaal bijzonder geschikt voor het optrekken van een nieuwe muur.

  De blokken kunnen eenvoudig en snel op maat gezaagd en vervolgens op elkaar gelijmd

  Lees meer
 3. Hoeveel spouwhaken per m2

  Spouwhaken ook wel bekend als spouwankers worden gebruikt om het binnen- en buitenspouwblad met elkaar te verbinden. Het is raadzaam om gebruik te maken van rvs spouwhaken, in plaats van spouwhaken gemaakt van verzinkt staal, zeker als het gaat om een constructie gelegen aan de kust of op een industrieel terrein. Voor het verwerken van de spouwankers dient op een aantal zaken gelet te worden, bijvoorbeeld op de hoeveelheid spouwhaken per m2. Wij willen graag in het kort ingaan op hoeveel spouwhaken per m2 nodig zijn.

  Wat zijn spouwhaken
  Spouwhaken of spouwankers zijn gemaakt van messing, verzinkt staal of rvs en zorgen voor een goede verbinding van het binnen- en buitenspouwblad. Het is daarbij van groot belang dat de bladen goed verankert worden aan elkaar. Om deze verankering tot stand te brengen zijn de spouwhaken voorzien van een geribbeld uiteinde. Volgens de NEN-EN 845-1 voorschriften moet de spouwhaak minimaal 40 mm in het buitenspouwblad verankerd

  Lees meer
 4. Hoeveel mortel / cement per m2 metselwerk

  Voor het metselen wordt gebruik gemaakt van stenen in combinatie met mortel cement. De benodigde hoeveelheid mortel cement per m2 metselwerk is niet exact te berekenen, maar er kan wel ongeveer gekeken worden hoeveel cement mortel nodig is. Graag leggen wij in het kort uit hoeveel mortel cement per m2 metselwerk grofweg nodig is. Uiteindelijk bepaalt het type steen nauwkeurig de benodigde hoeveelheid.

  Benodigde hoeveelheid mortelcement per m2 metselwerk
  Voor het samenstellen van mortel is naast cement en zand ook water nodig. De verhouding cement en zand bedraagt 1:3, waaraan ongeveer 0,5 deel water toegevoegd wordt.


  Direct naar ons A-Kwaliteit huismerk metselcement

  Lees meer
 5. Geld lenen voor verbouwing huis

  Wanneer u wilt gaan verbouwen, is dat vaak best een kostbare zaak. U kant dan proberen geld te lenen bij de bank, maar dit is niet altijd gemakkelijk. Als u op een soepele manier geld wilt lenen voor de verbouwing aan uw huis, dan kunt overwegen af te rekenen met Mijnbetaalplan.

  Hiermee kunt u direct online tot 3500 Euro lenen voor de verbouwing van uw huis. Bij het kiezen van deze optie kunt ook direct de voorwaarden inzien van deze manier van geld lenen voor de verbouwing van uw huis.

  Lees meer
 6. Zelf vloer isoleren kruipruimte

  De vloer kan het beste geïsoleerd worden aan de onderzijde. De onderzijde van de begane grond vloer is bereikbaar via het kruipluik. Door de isolatie tegen de onderkant van de vloer aan te brengen wordt op kosten bespaard, terwijl tegelijkertijd het wooncomfort optimaal verhoogd en energie bespaard wordt. Controleer vooraf of de beschikbare kruipruimte voldoende ruimte biedt om te werken, waarbij een minimum van 35 cm geldt, beter nog een ruimte van minimaal 50 centimeter.

  Daarnaast moet er op gelet worden dat de kruipruimte optimaal geventileerd blijft. Niet alleen tijdens het aanbrengen van de isolatie, maar ook daarna. Het gebruikte isolatiemateriaal mag daarbij de ventilatie niet blokkeren. Dit is ook noodzakelijk om randongas dat uit de grond vrijkomt af te kunnen voeren. Een kruipruimteventilatie is bovendien wettelijk verplicht gesteld indien er onder de kruipruimte gasleidingen lopen.

  Zelf betonnen vloer isoleren
  Voor het isoleren

  Lees meer
 7. Waarvoor gebruik je een schietlood?

  Een schietlood wordt veelvuldig gebruikt in de bouw, maar niet een ieder weet precies wat het is en waarvoor het gebruikt kan worden. In onderstaand artikel gaan wij kort in op de vraag: 'Waarvoor gebruik je een schietlood'.

  Gebruik van een schietlood
  Een schietlood wordt ook wel eens aangeduid als een paslood en is een gereedschap dat gebruikt kan worden om te controleren of een horizontale of verticale lijn zich loodrecht boven of onder een ander punt bevindt. Een schietlood bestaat uit een cilindervormig gewicht met een conische onderkant, dat oorspronkelijk gemaakt was van lood (hiervan is de naam afgeleid). Aan de bovenkant is een touw bevestigd en een klos, waarmee gekeken kan worden of een voorwerp in het lood is (loodrecht staat).

  In de bouw wordt schietlood (paslood) voornamelijk door timmerlieden en metselaars gebruikt voor het verticaal (ook aangeduid als lood) stellen van muren, deuren en kozijnen. Daarnaast kan met behulp van een schietlood ook een verticale lijn op de muur afgetekend worden.

  Lees meer
 8. Gewicht kalkzandsteen

  Kalkzandstenen zijn een prima oplossing om muren op te trekken. Kalkzandstenen zijn verkrijgbaar als metselstenen en blokken en als lijmblokken. Het gewicht van de kalkzandsteen wordt bepaald door het type steen en de afmeting. Wij belichten kort het gewicht van kalkzandstenen.


  Naar kalkzandsteen metselblokken in de winkel


  Naar kalkzandsteen lijmblokken in de winkel  Gewicht kalkzandsteen
  In onderstaande tabel is het gewicht van kalkzandstenen in de uitvoering metselstenen weergegeven:


  Type


  Afmeting (LxBxH)

  Lees meer
 9. Hoeveel Poriso per m2

  Poriso is bijzonder geliefd niet in de laatste plaats vanwege het lichte gewicht, waardoor de stenen makkelijk te verwerken zijn. Daarnaast zijn de stenen warmte- en geluidsisolerend. Voor het optrekken van een binnensteenmuur kan gebruik gemaakt worden van Poriso. Hoeveel poriso per m2 nodig is willen wij in onderstaand artikel bespreken.


  Naar Poriso stenen in de winkel  Wat is Poriso
  Poriso zijn lichtgewicht geperforeerde keramische stenen voor het optrekken van een binnenmuur. De stenen hebben een tandgroefverbinding waarmee deze op elkaar gemetseld worden. Poriso is ongeveer 30% lichter dan de alom bekende traditionele bakstenen, maar kunnen dankzij de druksterkte gewoon gebruikt

  Lees meer
 10. Gewicht baksteen / gevelsteen per m2

  Om het gewicht gevellstenen per m2 te berekenen moet gekeken worden naar de afmeting en het type metselsteen. Voor het optrekken van een muur zijn verschillende metselstenen verkrijgbaar waaronder kalkzandstenen, lijmblokken, Poriso stenen, gevelstenen en snelbouwstenen.

  Gewicht baksteen per m2
  Om te kunnen berekenen wat het gewicht van de baksteen per m2 wordt, dient gekeken te worden naar het individuele gewicht per gevelsteen. Dit gewicht is van een aantal factoren afhankelijk zoals de afmeting en het materiaal waarvan de steen gemaakt is. Is het gewicht per metselsteen bekend, dan kan gekeken worden naar het aantal benodigde metselstenen per m2. Vervolgens kan met onderstaande formule uitgerekend worden wat het gewicht van de metselstenen per m2 is:

  Gewicht per gevelsteen x benodigd aantal gevelstenen per m2 = gewicht metselstenen per m2

  Voorbeeld: kalkzandstenen Waalformaat hebben de afmeting 214 x 102 x 55 mm en wegen per stuk 2,1 kg. Voor

  Lees meer
Pagina