1. Verhouding cement zand grind

    Voor het samenstellen van betonmortel dienen de droge componenten zoals cement, zand en grind in de juiste verhoudingen gebruikt te worden. Door de juiste verhouding cement, zand en grind aangevuld door een bepaalde hoeveelheid schoon water wordt een stevige constructie verkregen. In dit artikel wordt de vuistregel gegeven voor de juiste verhoudingen.

    Samenstelling betonmortel
    Betonmortel bestaat uit cement, zand en grind met daaraan toegevoegd water. De vuistregel voor de samenstelling van betonmortel is:

    1: 2: 3 Dit komt overeen met 1 deel cement, 2 delen zand en 3 delen grind

    Aanmaken betonmortel

    Lees meer
  2. Zelf badkamer stucen - Wand & Plafond

    Het vergt misschien enige oefening, maar zelf de badkamer stuken is ook door een handige doe-het-zelver te doen. Voorwaarde is natuurlijk wel dat gewerkt wordt met de juiste en vooral schone stukadoorsgereedschappen en dat alle stappen van het stucen goed doorlopen worden. We geven hier een compleet stappenplan voor het zelf stucen van de badkamer.

    Badkamer stucen
    Het stuken van een muur en plafond in de badkamer heeft meerdere voordelen: een strak gestucde muur zorgt niet alleen voor een mooie uitstraling, maar de stuclaag is brandvertragend en vochtregulerend. Door de badkamer vochtregulerend te maken krijgen schimmels geen kans, hetgeen de gezondheid ten goede komt.

    Benodigdheden stucen badkamer

    Lees meer
  3. Glaswol of Steenwol kopen

    Steenwol, ook wel bekend als rotswol en glaswol zijn beide uitstekende isolatiematerialen die voor uiteenlopende werkzaamheden gebruikt kunnen worden. Voor welk materiaal uiteindelijk gekozen wordt hangt af van de gewenste toepassing en de vereiste eigenschappen.

    Wat is steenwol
    Steenwol (minerale wol) of rotswol, meer bekend als Rockwool, is een isolatiemateriaal dat zowel in de bouw wordt toegepast als warmte- en geluidsisolerend materiaal als in de landbouw voor het telen en opkweken van planten. Steenwol wordt gemaakt van basalt of diabaas (ook wel bekend als doleriet).

    Dit gesteente wordt verhit en vervolgens weggeslingerd, waardoor dunne slierten ontstaan. Deze draden worden uiteindelijk tot een mat gemaakt die vervolgens gebruikt kan worden als isolatiemateriaal.

    Lees meer
  4. Samenstelling beton 1m3

    Alleen door een correcte samenstelling van cement, zand, grind en water kan de juiste consistentie bereikt worden. Het kunstmatige, steenachtige product beton dient hiervoor met een bindmiddel gemengd worden, in dit geval is dat cement. Vervolgen wordt grind als toeslagmiddel gebruikt en ten slotte wordt water toegevoegd om het geheel eerst te mengen en vervolgens te verharden. Om het makkelijker te maken is hier een tabel met de correcte samenstelling van beton 1m3.


    Bekijk beton en cement in de winkel

    Bekijk zand en grind in de winkel


    Verhouding beton: de gouden regel

    Lees meer
  5. Hoeveel liter is een kuub (water zand beton)

    Vaak worden hoeveelheden water, zand en beton aangegeven in liter. Bij velen rijst dan echter de vraag hoeveel liter een kuub water, zand of beton eigenlijk is. In onderstaand artikel gaan wij in het kort uitleggen hoeveel liter een kuub water, zand en beton is.

    Hoeveel liter is een kuub
    Een kuub wordt aangegeven met het symbool m3 en komt overeen met 1000 liter. Bij het berekenen van de inhoud wordt uitgegaan van een kubus met de afmeting: 1 meter (lang), 1 meter breed en 1 meter diep.

    1 m3 komt overeen met 1000 dm3 of 1000 liter en staat gelijk aan 1.000.000 cm3

    De hoeveelheid liter per kuub blijft ongeacht de inhoud (water, zand of beton) ongewijzigd 1000 liter. Alleen het gewicht varieert, omdat het materiaal niet dezelfde dichtheid / soortelijk gewicht heeft.

    1 m3 droog zand komt bijvoorbeeld overeen met 1500 kg, terwijl voor vochtig zand 1700 kg gerekend kan worden. Dit komt overeen met 1,5 tot 1,7 kg/dm3. Een kuub beton weegt

    Lees meer
  6. VBI renovatievloer kopen

    Een VBI renovatievloer kopen is dé oplossing voor het vervangen van een oude (houten) vloer. VBI biedt daarbij een totaal concept waarmee het mogelijk wordt om binnen een dag een compleet nieuwe vloer te realiseren, waarbij kosten- en werkbesparend gewerkt kan worden.

    VBI renovatievloer
    Wie een nieuwe woning koopt en de charmante, maar niet meer zo moderne (houten) vloer wil vervangen kan het beste kiezen voor de VBI renovatievloer. Een nieuwe vloer verhoogd niet alleen het algemene wooncomfort, maar zorgt voor een compleet moderne uitstraling, geheel aangepast aan de eisen van deze tijd. De VBI renovatievloer kan niet alleen gebruikt worden bij de renovatie in een woning, maar is uitermate geschikt voor grote renovatieprojecten en aan- en uitbouwprojecten van grote woningbouwcorporaties.

    Waarom een VBI renovatievloer kopen
    Een VBI renovatievloer kopen betekend genieten van de volgende voordelen:
    - Makkelijke en snelle montage

    Lees meer
  7. Verschil XPS en EPS isolatie

    Er bestaan verschillende producten om te isoleren, bijvoorbeeld EPS en XPS. Elk isolatiemateriaal heeft daarbij zijn eigen unieke eigenschappen, waardoor het gebruikt kan worden voor specifieke isolatiewerkzaamheden. Graag lichten wij het verschil tussen XPS en EPS isolatie toe, zodat de juiste keuze gemaakt kan worden voor de uit te voeren isolatieklus.

    Wat is geëxpandeerde polystyreen (EPS)
    EPS staat in de volksmond meer bekend als tempex of piepschuim. Door de polystyreenkorrels te verwarmen met stoom gaan deze uitzetten en expanderen tot deze aan elkaar kleven en er een kunststofschuim ontstaat. De piepschuim wordt in mallen geëxpandeerd, om vervolgens in blokken gesneden te worden. EPS is verkrijgbaar in diverse persingen.

    Piepschuim/tempex wordt veelzijdig toegepast, omdat het een relatief goedkoop product is. Om een perfecte aansluiting t

    Lees meer
  8. Metal Stud of hout voor wanden en plafond

    Het snel en makkelijk optrekken van een nieuwe scheidingswand of plafond in huis gebeurt door middel van het plaatsen van een houten frame of een metalen stud frame,  waar tussen isolatie en waarop gipsplaten gemonteerd kunnen worden. Voor welk materiaal gekozen wordt (hout of metaal) is geheel afhankelijk van de eigen wensen en eisen betreffende de te bouwen constructie.



    Houten wandconstructie


    De basis van een nieuwe muur of een plafond bestaat uit een houten frame (vaak van vuren 50x75mm / netto 44x70mm) waartegen de gipsplaten gespijkerd, geschroefd of geniet worden. Voor het construeren van een frame wordt gebruikt gemaakt van degelijk hout, bij voorkeur vurenhout. Een solide en vooral recht regelwerk is van groot belang, zodat de wand

    Lees meer
  9. Welke betonblokken voor vijver?

    Een vijver in de tuin betekent optimaal genieten van de natuur en compleet ontspannen. Het water, de beplanting en de dieren die dankbaar gebruik maken van de omgeving zorgen voor een sfeervolle uitstraling van de tuin en evenaren bijna het ultieme vakantiegevoel in de eigen achtertuin. Een vijver aanleggen betekend echter ook heel wat werk verzetten voordat genoten kan worden. Voor een stevige en duurzame vijver kan het beste gebruik gemaakt worden van betonblokken.

    Kiezen van de juiste betonblokken
    De keuze in betonblokken is bijzonder ruim. Voor de aanleg van een vijver is het van groot belang dat de betonblokken bestand zijn tegen de verwachte waterdruk en bovendien tegen vocht kunnen. Het beste kan gekozen worden voor betonblokken van Bia geschikt voor vuilwerk (vw).

    Lees meer
  10. Verhouding cement en zand bij metselen

    Voor het optrekken van een nieuwe muur is metselspecie nodig. Metselspecie bestaat uit een mengsel van metselcement, zand en water. Door alles in de juiste verhoudingen met elkaar te combineren kan een stevige en vooral duurzame constructie gerealiseerd worden. De juiste verhouding cement en zand voor metselen is als volgt:

    Samenstelling metselspecie
    De vuistregel voor het maken van metselspecie is: 1 deel cement (speciaal metselcement) en 3 delen zand. Hier komt natuurlijk nog water bij. Voor het water kan uitgegaan worden van 0,5 deel. De hoeveelheid water is echter variabel en hangt vooral af van de gebruikte steensoort, waardoor vooral op gevoel en met ervaring gewerkt moet worden.

    Wordt met bakstenen gewerkt dan dient er naast cement en zand kalk toegevoegd te worden.

    Lees meer
Pagina