Bij het aanbrengen van isolatie wordt men vaak geconfronteerd met de RC waarde en de RD waarde. Beide spelen een belangrijke rol bij het bepalen van de warmteweerstand. Omdat de waarden nogal eens voor verwarring kunnen zorgen, willen we in dit artikel nader ingaan op het verschillende tussen RD en RC waarde.

R- waarde
De R-waarde die gebruikt wordt geeft het vermogen van een materiaallaag aan wat betreft de warmte isolatie. Met andere woorden: de R-waarde staat voor de warmteweerstand van een materiaallaag (de 'R' staat voor Resistance of te wel resistentie). De R-waarde is terug te vinden op materialen als dubbelglas, vloeren, daken en muren. De R-waarde kan in sommige gevallen gecombineerd worden met een andere letter, bijvoorbeeld RC of RD.

Wat is de RD-waarde
De rd- waarde geeft de warmteweerstand aan van isolatiemateriaal. De 'R' staat voor resistance, terwijl de letter 'D' voor declared staat (de waarde zoals deze door de fabrikant aangegeven wordt). Hoe hoger het getal erachter hoe beter de warmteweerstand is en de warmte optimaal vastgehouden zal worden.

Wat is de RC-waarde
De rc-waarde geeft de totale warmteweerstand van de complete constructie aan. De 'R' staat voor daarbij natuurlijk voor resistance, terwijl de 'C' voor combinatie of constructie staat. De rc- waarde kan gebruikt worden voor de vloer, gevel of het dak en wordt volgens onderstaande formule berekend:

R = d / λ
R = Warmteweerstand in m2K/W
d = de dikte van het gebruikte materiaal in m (materiaalsoort)
λ = warmtegeleidingscoëfficiënt in W / m K

Hoe dikker het materiaal hoe hoger de rc- waarde zal zijn en hoe beter de isolatie. Hierbij geldt eveneens: hoe hoger het getal hoe beter de warmteweerstand en hoe meer warmte binnen gehouden wordt.

Eisen RC – waarde
In het bouwbesluit zijn bepaalde eisen gesteld voor de nieuwbouw wat betreft de rc- waarden (geldig met ingang van 01-01-2015):

Vloeren: Rc-waarde minimaal 3,5 m2K/W
Dak: Rc-waarde minimaal 6,0 m2K/W
Gevel: Rc-waarde minimaal 4,5 m2K/W


Verschil tussen rc - waarde en rd- waarde:

RC waarde


RD waarde


Warmteweerstand voor complete constructie


Warmteweerstand voor isolatiemateriaal


Dak, vloer, gevel


Alle isolatiematerialen


Moet voldoen aan bepaalde eisen


Waarde wordt aangegeven door de fabrikant




Let er bij de keuze voor isolatiematerialen (Rd waarde) en het plaatsen van de isolatie (Rc waarde) op dat de warmteweerstand voldoet aan de behoeften en eisen.

Heeft u vragen over het juist toepassen van isolatie. neem dan contact op met onze verkoop binnendienst.