OBS platen zijn handige, multi inzetbare bouwplaten die geschikt zijn voor talloze toepassingen binnenshuis. Perfect toe te passen in situaties waarbij geen decoratieve eisen gesteld worden aan de platen, bijvoorbeeld bij wand-, dak- en vloerconstructies. De vraag die velen zich echter stellen is of de OBS plaat waterbestendig is.


Naar de OSB platen in de winkel



OBS platen waterbestendig
OBS staat voor Oriented Strand Board en is een speciale houten plaat die opgebouwd is uit verschillende lagen houtschilfers, die de plaat direct herkenbaar maken. De houtschilfers worden in een vooraf bepaalde vorm en dikte op elkaar gelijmd. Voor het verlijmen van de schilfers van het dunningshout wordt gebruik gemaakt van watervaste lijm.

De watervaste lijm maakt de OSB platen redelijk watervast. Langdurige blootstelling aan regen en wind kan echter wel van invloed zijn op de kwaliteit van de platen, waardoor het raadzaam is om bij gebruik op het dak de platen te beschermen met folie. OBS platen worden veelal gebruikt als vervanger van de traditionele multiplex platen.

Voor een duurzame oplossing buiten kom je uiteindelijk toch uit bij een Multiplex Exterieur plaat (link)