Voor een esthetische uitstraling van wand of plafond is het nodig om schroeven in de gipsplaat weg te werken. Het wegwerken van de schroeven in gipsplaten dient met precisie te gebeuren, om te voorkomen dat de schroefgaten na afwerking zichtbaar blijven of worden. In onderstaand artikel leggen wij uit hoe schroeven in gipsplaten weggewerkt kunnen worden.

Schroeven in gipsplaten
Gipsplaten worden op een regelwerk bevestigd door gebruik te maken van gipsplaatschroeven. Deze schroeven zijn gefosfateerd, waarbij gekozen kan worden uit een grove of een dubbele schroefdraad. De schroeven worden met een boormachine waarop een speciale gipsschroefbit bevestigd is in de gipsplaten geschroefd. Wanneer geen schroefbit gebruikt wordt, dan dient er handmatig op gelet te worden dat de schroeven niet te diep in de plaat geschroefd worden.

Schroeven gipsplaten wegwerken
Voor het wegwerken van de schroeven kan gekozen worden voor twee opties: nadenvuller en Renoband. De nadenvuller (Gyproc Jointfiller of Knauf Uniflott) wordt aangebracht met behulp van een plamuurmes. Na het uitharden van de nadenvuller kan het geheel glad geschuurd worden met schuurpapier, waarna de gipsplaten naar wens afgewerkt kunnen worden.

Om te voorkomen dat de opgevulde gaten scheuren vertonen of inkrimpen kan het beste met Renoband gewerkt worden. Renoband is een kant-en-klare vulpasta van het bekende merk Knauf. De vulpasta kan direct met een plamuurmes op schroeven (tot een diepte van 3 cm) aangebracht worden. Het product krimpt niet en is binnen 2 uur droog.

Om een strak en glad resultaat te krijgen kan het beste als volgt te werk gegaan worden: breng de vulpasta met een plamuurmes op de schroefgaten aan. Maak vervolgens het plamuurmes nat en strijk nog eens over het opgevulde gat. Hiermee wordt niet alleen overbodige vulpasta verwijderd, maar is een glad resultaat zonder zichtbare opvulgaten gegarandeerd.

Voor mee informatie over het afwerken van uw gipsplaten, neem gerust even contact op met de verkoop binnendienst van Bouwbestel.