Iets wat voor iedere bezitter van een openhaard of een allesbrander van belang is, is de houtopslag. De plek waar de voorraad hout komt te liggen die nodig is om regelmatig te kunnen genieten van houtvuur tijdens de koudere dagen van het jaar.

Zelf een houtopslag maken

Wanneer u zelf een houtslag gaat maken, zijn er een aantal zaken waar u rekening mee moet houden.
• Bouw een houtopslag nooit op een plek waar de slagregen valt.
• Ook niet zonder afdak.
• Zorg dat de achterwand goed beschermd is. Hout trekt vocht aan. Dat gaat in de achterwand zitten en zorgt voor vochtplekken en schimmels.
• Wilt u het hout hoog opstapelen, zorg dan voor een goede balans. Wanneer de stellage of de zijwanden te zwak zijn zal het hout die kunnen doorbreken.
• Wilt het hout in de kelder opslaan, denk dan aan het uitdrogen van het hout. Te droog hout brandt heel snel weg.
• Gaat u een houtopslag maken, denk er dan aan dat tussen de achterkant en de zij- en tussenwanden en het hout altijd een 'afstandhoudertje' geplaatst moet worden. Zo wordt de druk van de stapel hout op de achter- en zijkanten verminderd.

Waarmee kan ik een houtopslag maken?
Er zijn heel wat mogelijkheden om zelf een houtopslag te maken.

1. U bevestigt een vlechtijzeren net (betonnet) tegen de muur van de schuur. Aan de zijkanten plaats u twee palen (tuinpalen) met daartussen eveneens een betonnet en u plaats op twee plaatsen in de lengte eveneens twee palen met betonnet. Aan de bovenkant kunt u kiezen tussen dakpannen of golfplaten. Door de afstandhoudertjes te plaatsen aan de achterkant en bij de zij- en tussenwandjes hebt u een prima houtopslag gebouwd.

2. U koopt open gresblokken die u met de binnenkant op elkaar plaats waardoor een holte ontstaat waar u hout in kunt leggen. Gaat u fors omhoog dan is het aan te bevelen om de betonblokken met mortel aan elkaar te metselen om kiepen te voorkomen. Zo creëert u een hele bijzondere houtopslag.

3. U bouwt een houtopslag langs de muur van de garage of van de schuur. Daarbij gebruikt u bakstenen om de zijkanten en tussenstukken te metselen. Denkt u dan ook aan een goede fundering zodat de druk van het hout de zijkanten niet weg kan duwen. Dit is natuurlijk het ideale model houtopslag voor een pannendak. Laat de dakconstructie gaat aansluiten op de dakgoot om te voorkomen dat het water van achter langs loopt, want anders hebt u altijd nat hout. Kijk ook naar de verbinding met de buitenmuur van de garage c.q. schuur. Goed isoleren is aan te raden om vocht in de binnenmuur te voorkomen.


Hoe kan ik een houtopslag maken?
Wat u nodig hebt zijn hardhouten –verantwoord hardhouten vurenhout- palen van 60 bij 60. Gegalvaniseerd betonijzer 100 x100, dikte 5. Stalen gegalvaniseerde keilbouten M8 en een gegalvaniseerde houtfretten 6x100. Nu kunt u uw eigen houtopslag maken.

Stap 1

Slijp het betonijzer op maat. Schuin de zijkanten af voor de bevestiging op staanders en dwarsliggers.

Stap 2

Boor gaten in de staanders en dwarsliggers.

Stap 3

Boor de staanders aan de muurkant voor.

Stap 4

Zet de zijwanden in elkaar en plak ze vast met goede montagelijm. Klem ze aan met houtfretten.

Stap 5

Een deel van de zijwand komt met keilbouten aan de muur, de andere kant gaat de grond in. Leg een tegel of steen in het gat zodat de poot niet kan verschuiven of verzakken.

Stap 6

Draai op 20 cm van de muur een keilbout. Schijf de zijwand ertegen aan zet de wand vast.

Stap 7

Verbind de zijwanden met de dwarsligger.

Stap 8

Boor de gaten van de houtfretten voor en smeer ze in met smeervet. Zet de dwarsligger met montagelijm vast.

Stap 9

Werk alles af. Gooi de gaten dicht en plaats het afdakje.

De zelfgemaakte houtopslag
Wanneer u aan de slag gaat met zelf een houtopslag maken, moet u ook beslissen over hoe het hout wordt afgedekt. Dan kan met een afdakje. Dat kan met golfplaten en met een plastic hoes. Mocht u kiezen voor het afdak, denk dan aan de afwatering. Een houtopslag maken zonder goede afwatering levert nat hout op.

Het kost even wat tijd en werk, maar uw eigen zelfgemaakte houtopslag zal voor jaren plezier zorgen.