Hoe zelf een kast bouwen van MDF

Als je op zoek bent naar een duurzaam, waterbestendig product voor het bouwen van een kast, dan is MDF de beste en meest praktische optie. MDF is een goedkoop bouwmateriaal van houtvezels die aan elkaar zijn vastgelijmd onder intense warmte en druk, waardoor een flexibel houtproduct ontstaat zonder korrels. Tot slot wordt er een dikke plastic coating over de plaat gespoten waardoor er een duurzaam oppervlak ontstaat dat kan worden gebruikt voor de bouw.

Het schilderen van MDF kan wel, maar is wel wat lastig. Doordat het MDF oppervlak glad is vergt het meer voorbereiding dan het schilderen van houten oppervlakken. Echter kan MDF zeker worden beschilderd met goede resultaten.
MDF is minder gevoelig voor splijten en splinteren, dus je hoeft je geen zorgen te maken dat je eigen gebouwde kast al snel zal slijten in de komende jaren.

 

Instructies voor het bouwen van een MDF kast

 

Ruimte opmeten
Meet als eerste de ruimte op, met behulp van een meetlint, waar je van plan bent om de kast te installeren. Meet de lengte, diepte en hoogte van de ruimte om de afmetingen van de kast te bepalen. Je kunt ervoor kiezen om een kast te bouwen met de mogelijkheid om de ruimte te verdelen in meerdere compartimenten, of je kunt er voor kiezen om meerdere afzonderlijke kasten te gaan bouwen.

 

MDF platen zagen

Zaag twee platen MDF op de lengte van je kast met behulp van een cirkelzaag.
Veiligheid tip:Draag altijd een veiligheidsbril en een stofmasker bij het zagen van MDF-platen met een cirkelzaag.
Deze platen zullen de bovenste en onderste panelen voor je kast gaan worden. Voor de zijpanelen zaag je ook 2 platen op de lengte.

 

In elkaar zetten van de MDF houten kast

We gaan nu de zijkanten en de boven- en onderkanten samenvoegen. Controleer eerst of de vier zijden perfect rechte hoeken hebben en bekijk of de panelen rechtop staan. Zet de planken allemaal rechtop en plaats ze in een rechthoekige vorm. Schroef houtschroeven door de bovenste en onderste panelen en in de zijpanelen intervallen om aan het frame vast te zetten.

 

Achterpaneel van de kast
Zaag wederom een MDF plaat met de cirkelzaag op de totale lengte en hoogte van je kast want dit paneel gaat dienen als achterkant. Leg deze plaat op de bovenkant van het frame dat je net gebouwd hebt. Lijn het mooi uit door de randen goed tegen elkaar aan te leggen. Schroef ook hier een houtschroef door de achterwand in het frame. Eventueel kun je er voor kiezen om het geheel ook goed in elkaar te lijmen en na opdrogen alsnog met schroeven vast te zetten.

 

Bekijk MDF platen in de winkel

 

 

Verdelen in meerdere compartimenten?

Als je de kast in meerdere compartimenten wilt verdelen meet je eerst waar je de planken wilt hebben. Markeer met een potlood in de kast waar de panelen moeten komen. Zaag de planken MDF op dezelfde afmetingen als de zijpanelen.

 

Planken bevestigen
Installeer de verticale planken op de plek waar je de potloodstrepen hebt gemaakt. Schuif de plank daar naar binnen en bevestig deze door een houtschroef door het boven-, onder- en achterpaneel te schroeven.

 

De deur

Zaag de deur van je kast ook weer uit een MDF houtplaat met een cirkelzaag. Gebruik hiervoor de afmetingen van het achterpaneel. Bevestig de deuren van de kast met metalen scharnieren. Hiervoor plaats je twee metalen scharnieren langs een rand van de deur ongeveer 10 cm verwijderd van de hoeken. En de andere twee scharnieren schroef je vast aan de andere kant in het kastframe. ( Let er wel op dat je dit op dezelfde hoogte en afstand doet als de scharnieren op de deur, anders fiksen ze niet!)

 

Verven of versieren van de MDF houten kast
Als je de kast in de MDF kleur wilt houden, kan dit natuurlijk, maar het is ook mogelijk om de kast nog een lik verf te geven. Schilder de kast met behulp van verf op water -of oliebasis. Laat de verf goed drogen voordat je u verder gaat.
De MDF kast kun je natuurlijk nog veel verder versieren en aanpassen naar je eigen stijl. Je kunt een frame toevoegen of andere decoratieve bekleding aan de kastdeur bevestigen. Ook is het natuurlijk leuk om metalen of houten knoppen op de deur te maken.

 

Kast aan de muur bevestigen

Voor de veiligheid is het verstandig om de kast aan de muur te bevestigen. Het handigste kan dit door schroeven door het achterpaneel van de kast in de muur te boren.

Veel succes! Mocht u vragen hebben over maken van een houten kast van MDF, dan kunt u altijd even contact met ons opnemen!