Vuren is multi inzetbaar hout, geschikt voor heel veel toepassingen, zowel binnen als buiten. Vurenhout is verkrijgbaar in verschillende klassen, waarbij de klasse de kwaliteit en toepassing aangeeft van het hout. Lees meer over het verschil vuren klasse B en C.

Vurenhout algemeen
Vurenhout dat in Nederland gebruikt wordt is afkomstig van de fijnspar (Picea abies) en behoort tot de meest gebruikte houtsoorten. Vuren is makkelijk met de hand of machinaal te bewerken, is in verhouding goedkoop en makkelijk af te werken met verf, beits of lak, waardoor het een geliefd en veel gebruikt bouwmateriaal is.

Vurenhout wordt voornamelijk gebruikt in de bouw voor het construeren van kapconstructies, vloeren, binnenkozijnen, wanden / regelwerk en diverse binnenwerkzaamheden. Het hout is verkrijgbaar in verschillende sterkteklassen en kwaliteitseisen. Daarnaast is vurenhout verkrijgbaar als geschaafd en ongeschaafd hout, in uiteenlopende afmetingen, geschikt voor diverse toepassingen.

Kwaliteitseisen hout
De kwaliteit van hout is officieel vastgelegd in de Kwaliteitseisen Voor Hout (KVH) en heeft betrekking op vervormingen, scheuren en kwasten. Behalve de eisen gesteld aan de kwaliteit zijn er ook eisen wat betreft de toepassing van vuren. Vurenhout wordt ingedeeld in de kwaliteitseisen A, B, C en D volgens NEN 5466. De meest toegepaste kwaliteitsklassen zijn B en C. Kwaliteitsklasse C geldt daarbij als standaard en kwaliteitsklasse B wordt ook wel bestempeld als constructiehout.

Vurenhout klasse B
Vurenhout klasse B is hout dat zowel sterk is als er goed uitziet met weinig knoesten en geen hart. Het hout is afkomstig uit Noord- Europa en wordt kunstmatig gedroogd op ongeveer 18 – 21 %. Dit hout is perfect geschikt voor toepassing in zichtwerk, ramen, kozijnen en deuren, binnen- en buitenwerken, trappen, vloeren, boeidelen, plafonds en lijstwerk. Duurzaamheidsklasse IV (staat garant voor een levensduur van 5 – 10 jaar) en sterkteklasse C24.

Klik hier voor Vurenhout klasse B

Vurenhout klasse C
Vurenhout van kwaliteitsklasse C is voornamelijk uit Noord- Europa afkomstig, waar de bomen in duurzame bossen geteeld worden. Het hout voldoet aan het FSC keurmerk, de kwaliteitseisen en de NEN normen voor hout. Gezonde knoesten zijn toegestaan, evenals een beetje hart. Vurenhout van kwaliteitsklasse C voldoet bovendien aan de sterkteklasse C18 en kan gebruikt worden voor constructieve toepassingen in de bouw, waaronder: bedekte vloeren, betonhout, gordingen, spanten, dragend stijl- en regelwerk en bedekte vloeren. Duurzaamheidsklasse IV (5- 10 jaar), waarbij behandeling voor gebruik buitenshuis gewenst is.

Klik hier voor Vurenhout klasse C

Verschil vuren klasse B en C
Het verschil tussen vuren met kwaliteitsklasse B en C wordt nog eens duidelijk onderstreept in onderstaande tabel:

Vuren klasse B

Vuren klasse C

Weinig knoesten, geen hart

Gezonde knoesten, beetje hart

Toepassing in zichtwerk waaronder: ramen, deuren, lijsten, plafond, boeidelen, trappen

Constructieve toepassing: bedekte vloeren, gordingen, betonhout, spanten, dragend stijl- en regelwerk

Sterkteklasse C 24

Sterkteklasse C18

Duurzaam geteeld volgens FSC keurmerk

Duurzaam geteeld volgens FSC keurmerk


Kwalitatief vurenhout, zowel geschaafd als ongeschaafd is in diverse afmetingen verkrijgbaar bij Bouwbestel. Heeft u vragen omtrent het bestellen of gebruik van vurenhout? Aarzel dan niet en neem geheel vrijblijvend contact met ons op.

Extra tips:

- Kijk op de kopse kant van het hout hoe de jaarringen lopen. Bij afwerking hoort de zijde waar de ringenlijnen beginnen en teruglopen (hartzijde) aan de buitenkant van de constructie. Deze zijde is harder en geeft minder werking.

- Is het hout nog helemaal hoekig, haal dan met een dunne schaaf een minimaal laagje van de hoek af. Dit voorkomt splintering en breken nadat het hout verwerkt is.

- Vurenhout is te bestellen van 2.70m tot 5.40m met tussensprongen van 30cm, langere lengtes zijn op aanvraag mogelijk.

 

Heeft u nog vragen, neem dan contact op met Bouwbestel Bouwmaterialen