Als we geen schroeven hadden dan zouden we ze snel uitvinden. Niets is zo makkelijk dan een schroef om iets te verbinden of vast te maken. Let daarbij wel op welke schroef je voor welke klus gebruikt. De foute schroef of een niet passende schroevendraaier of bitje kunnen heel wat extra werk opleveren.
Schroefkop
Er zijn nogal wat verschillende schroeven te koop. Voor verschillende werkzaamheden, materialen of afwerking. Let naast het type schroef ook op de schroefkop. Want als je thuis pas ziet dat de schroefkop afwijkt en geen schroevendraaier of bitje past, ligt het werk stil. Dit komt vaker voor bij kruiskopschroeven aangezien deze in een Phillips en een Pozidriv (soms ook Pozidrive genoemd) vorm voorkomen. Misschien valt het verschil niet direct op, het is er wel degelijk. De Pozidriv heeft namelijk kortere sleuven en een dieper centrum. Dat kan een voordeel zijn wanneer je een schroefboormachine gebruikt. De Phillipskop is makkelijker voor een schroevendraaier omdat de gleuven langer zijn en dus beter 'pakken'. Natuurlijk heeft het ook met gevoel te maken of wat je gewend bent.
Schroeven
Schroeven zijn gevoelige producten die bij een wat grove behandeling kunnen afbreken of waarvan de kop stuk kan gaan. Zo zal een verkeerd gebruikt bitje of een te hoog toerental er toe kunnen leiden dat de inkeping in de schroefkop stuk gaat. Iedereen kent wel die kruiskop insteek die dolgedraaid is. Wanneer dat gebeurd is, wordt het moeilijk de schroef te verwijderen aangezien er geen grip meer is. Door al bij de aankoop goed te kijken naar de schroefkop wordt dit probleem vermeden. Een andere tip is om een losse schroef op een bitje te zetten voordat je ze bevestigt. Zo zie je direct of het bitje past. Bij een schroef die al vastgedraaid is, zet je het bitje in de schroef. Zit het vast, geen punt. Is er beweging dan past het niet en is de kans op stuk draaien groot.
Kruiskop
De meest gebruikte schroefkop is de kruiskop. Omdat je bij gekochte producten of iets wat al in huis aanwezig was niet weet welke schroeven gebruikt zijn, is het verstandig minimaal twee verschillende bitjes en kruiskopschroevendraaiers in huis te hebben. Zo hoeft het wordt het los- of vastschroeven geen probleem te zijn.
Wat overigens bij het gebruik van kruiskopschroeven en een elektrische schroevendraaier wordt aanbevolen, is om langzaam te starten en als de schroef gepakt heeft pas de draaisnelheid te verhogen. Zo voorkom je beschadiging van de schroefkop. Wil je echt zeker van jouw zaak zijn dan kun je ook bitjes aanschaffen met een Tork kop, want ook die zie je steeds vaker.
Liever Phillips of Pozidriv?
De vraag welke van de twee kruiskop schroeven de betere is, de Phillips of de Pozidriv, hangt af van de klus. Bij een gipsplafond bijvoorbeeld worden de Philipskopschroeven gebruikt, terwijl de Pozidriv blijkbaar algemeen gezien de meest gebruikte kruiskopschroef is. Pozidriv biedt bovendien iets meer grip, waardoor de schroevendraaier minder snel van de schroef af kan schieten. Dat kan bij een beschadigde schroefkop net dat kleine beetje schelen. De Pozidriv wordt bij het vastzetten van spaanplaten ingezet. Bij snelproductie wordt de Phillipskop gebruikt aangezien die minder secuur werken vereist en dus meer productie oplevert. De Pozidriv heeft rechtere flanken waardoor het een betere grip op de schroef biedt. Kies dus bij iedere klus de juiste schroef.
Heeft u nog vragen, neem dan contact op met Bouwbestel Bouwmateriaal