Cellenbeton, ook wel bekend als geautoclaveerd cellenbeton, geautoclaveerd lichtgewicht beton, geautoclaveerd beton, gasbeton, Ytong blokken, Hebel Block en in het Engels als Thermalite werd halverwege de jaren ’20 van de vorige eeuw, door de Zweedse architect en uitvinder Johan Axel Eriksson uitgevonden. Cellenbeton is een lichtgewicht, prefab bouwmateriaal dat zowel structuur als isolatie biedt, terwijl het bovendien brand-en schimmelwerend is. Behalve cellenbetonblokken worden ook complete wandpanelen, vloer - en dakpanelen en lateien van cellenbeton gemaakt.

Waarvoor kunnen cellenbetonblokken gebruikt worden

Het verfijnde en hoog thermisch isolerende materiaal, kan zowel binnens – als buitenshuis gebruikt worden. Hiermee kunt u kosten besparen op uw isolatiemateriaal. Naast het isolerende vermogen van cellenbetonblokken, betekend de vrij snelle en eenvoudige verwerking van de blokken een groot voordeel voor de bouwwereld. De lichtgewicht Ytong – of cellenbetonblokken kunnen makkelijk op maat gezaagd worden en zijn daardoor multi inzetbaar.

Muren die opgetrokken worden met Ytongblokken hebben slechts een dunne mortellaag nodig van Ytong-Fix, in tegenstelling tot de traditionele bouwstenen, die een veel dikkere cementlaag nodig hebben om de stenen op elkaar te metselen. De afwerking van cellenbetonblokken kan geheel volgens eigen wensen en smaak geschieden. Stucwerk, gipsplaten of pvc schroten en voor een gevel bakstenen behoren allemaal tot de afwerkingsmethoden.

Het voordeel van Ytong (cellenbeton)

Cellenbeton wordt reeds langer dan 80 jaar geproduceerd en biedt een aantal belangrijke voordelen ten opzichte van andere cementen bouwmaterialen. Een belangrijk en zeker niet over het hoofd te zien aspect is het feit dat Ytong minder belastend is voor het milieu, omdat:

• Verbeterde thermische efficiëntie vermindert de verwarming en koeling in gebouwen.
• Doordat het materiaal makkelijk en nauwkeurig te zagen is vindt er niet alleen minder verspilling plaats, maar ook de afvalstoffen worden vermindert, waardoor er minder terecht komt in het milieu
• Het gehele productieproces van cellenbeton vanaf de verwerking van de grondstoffen tot het verwijderen van overgebleven afvalstoffen is milieuvriendelijk.
• Licht in gewicht, waardoor kosten en energie in transport bespaard worden.
• Het gewicht speelt ook een belangrijke rol in de arbeidskosten, doordat minder mankracht nodig is.
• Doordat cellenbetonblokken lichter zijn wordt de arbeidsveiligheid vergroot, omdat de kans op overleving in geval van een ongeluk groter is. Ook bij seismische activiteit is de kans op overleven vele malen groter dan bij gebruik van massief betonnen bouwmaterialen
• Grotere afmetingen betekenen efficiënter en vooral sneller verwerken, waardoor een bouwtijd vermindert en huizen en complexen sneller opgeleverd kunnen worden.


Hoe worden cellenbetonblokken gemaakt

In tegenstelling tot de meeste andere betonproducten, wordt Ytong geproduceerd met behulp van materiaal dat niet volumineuzer is dan zand. Kwartszand, kalk en/ of cement en water wordt gebruikt als bindmiddel. Aluminiumpoeder wordt gebruikt in een hoeveelheid van 0,05% -0,08% (afhankelijk van de vooraf vastgestelde dichtheid). De dichtheid verschilt per land.

Door het mengen van de bestanddelen en het gieten in bepaalde vormen, vinden verschillende chemische reacties plaats die zorgen voor het lichte gewicht (20% van het normale gewicht van beton) en de thermische eigenschappen. Het toegevoegde aluminiumpoeder reageert op calciumhydroxide gemengd met water en vormt waterstof. Het waterstofgas gaat schuimen en verdubbelt vervolgens het volume van het rauwe mengsel, waarbij gasbellen gevormd worden. Aan het einde van het schuimproces verdwijnt de waterstof en wordt vervangen door lucht.

Als de mallen waarin het cellenbeton gegoten is, worden verwijderd is het materiaal stevig, maar nog steeds zacht. Hierna worden de blokken of panelen gesneden, die vervolgens in een autoclaaf kamer geplaatst worden gedurende twaalf uren. Tijdens het verhardingsproces dat gebeurt met de druk van stoom, wordt een temperatuur van 190°C bereikt, bij een druk van acht tot twaalf atmosfeer. Onder deze temperaturen en druk reageert kwartszand met calciumhydroxide en vormt calcium silicimdioxidehydraat, die de cellenbetonblokken de eerder opgenoemde unieke eigenschappen geeft. Direct na het autoclaveren kunnen de Ytongblokken gebruikt worden. Afhankelijk van de vooraf bepaalde dichtheid kan het volume van een blok tot ongeveer 80% uit lucht bestaan.

Sinds 1980 is er sprake van een wereldwijde toename van het gebruik van cellenbeton. Complete productie installaties worden uitsluitend gebouwd met Ytongblokken. Ook in de VS gebruiken ontwikkelaars, architecten en huizenbouwers steeds vaker cellenbeton.

Geschiedenis

Het materiaal werd geperfectioneerd in 1923 door dr. Johan Axel Eriksson, een architect die samenwerkte met professor Henrik Kreuger aan het Koninklijk Instituut voor Technologie. In 1929 werd overgegaan tot de productie van Ytong in een fabriek in Hällabrottet (Zweden), waarna het al snel erg populair werd. In de loop van de jaren ‘40, werd het merk Ytong geïntroduceerd, veelal aangeduid als ‘blauw cement’ vanwege de blauwachtige tint. Bij deze versie van Ytong werd uit aluin schalie brandbare koolstof omgezet in een nuttig productieproces. Bij de concurrent werd gebruik gemaakt van ander materiaal. Helaas bevatte de eerste versie van cellenbeton ook uranium, waardoor het materiaal radioactief radongas afgaf. De Ytong fabriek in Tuzla, Bosnië werd aangetast door de het radioactieve gas, waardoor de productie zoals deze tot dan toe plaatsvond stop werd gezet en het gebruik van aluin schalie verboden werd. Vanaf 1975 gebruikt Ytong grondstoffen waarbij geen sprake is van uranimum.

Grote opkomende economieën waaronder China, India en Centraal – Azië, waar een steeds grotere vraag naar woningen en commerciële ruimtes is, hebben het voordeel van cellenbetonblokken ontdekt en zijn een grote afnemer van deze specifieke bouwmaterialen. Maar ook in Nederland ontdekken zowel consumenten als bouwvakkers de vele voordelen van het bouwen en werken met cellenbetonblokken. Of het nu gaat om het optrekken van een wand of het bouwen van een compleet nieuw huis, steeds meer mensen kiezen voor het gemak van lichtgewicht Ytong blokken, die naast isolerend ook nog eens milieuvriendelijk zijn.

Wij leveren uw YTONG blokken bij u thuis af. Natuurlijk kunt u ook bij ons de andere benodigde materialen bestellen. We nodigen u graag uit onze webshop te bezoeken. De bouwmaterialen, zoals de Ytong blokken bieden we tegen zeer scherpe prijzen aan. Hebt u vragen of wilt u graag informatie, neemt u dan contact met ons op. We helpen en adviseren u graag.