Een van de meest populaire houtsoorten, is vurenhout. In Nederland is vuren zelfs het meest verkochte en gebruikte houtsoort. Dit heeft ermee te maken dat vurenhout zeer gemakkelijk te bewerken is en relatief goedkoop. Vuren is afkomstig van de fijnspar, die meestal uit Noord-Europa en soms uit Midden-Europa afkomstig is. is meestal wit- tot geelachtig van kleur en wordt voor zeer veel toepassingen gebruikt. Maar is het mogelijk om vurenhout ook buiten te gebruiken?


De duurzaamheidsklasse van vurenhout

Alle houtsoorten worden in een bepaalde duurzaamheidsklasse ingedeeld. Hiermee wordt aangegeven wat de levensduur van een bepaalde houtsoort is. Er zijn een vijftal duurzaamheidsklassen. Duurzaamheidsklasse 1 is voor zeer duurzaam hout, dat een levensduur heeft van 25 jaar of langer. Duurzaamheidsklasse 5 daarentegen, is hout dat niet duurzaam is en een maximale levensduur van ongeveer 5 jaar heeft. Vurenhout valt onder duurzaamheidsklasse 4. Hierin vallen alle houtsoorten die maar beperkt duurzaam zijn, met een levensduur van tussen de 5 en 10 jaar. Je kunt je voorstellen, dat vurenhout normaliter niet zo geschikt is voor buitengebruik waarbij het echt bloot staat aan het weer (regen e.d.). Buiten staat het hout voortdurend bloot aan dé grote vijand van hout: vocht. Toch wordt vurenhout veel gebruikt voor buitentoepassingen. Dit is dan ook mogelijk, mits, je het vurenhout laat verduurzamen.


Het verduurzamen van vurenhout

Vurenhout kan dus wel buiten gebruikt worden, maar dan moet het wel behandeld worden. Wanneer je vurenhout gaat verduurzamen, zal de duurzaamheidsklasse verbeteren en kan het hout duurzaamheidsklasse 3 of zelfs 2 halen. Behandeld vurenhout kan zo tot wel 15 jaar meegaan. Met het verduurzamen zorg je ervoor dat vocht moeilijker in het hout kan trekken en dat het hout bestand wordt tegen insecten en schimmels. Je kunt ervoor kiezen om je vurenhout zelf te behandelen. Dit kan met een speciale beits of olie. Hiermee breng je een vochtwerende laag aan op het hout, zodat de kans op houtrot flink verminderd. Het is wel verstandig om deze behandeling jaarlijks te herhalen, om zo de kwaliteit en de levensduur te garanderen. Maar je kunt ook vurenhout kopen dat fabrieksmatig is behandeld. Dit is dan geïmpregneerd vurenhout. Vurenhout impregneren kan zowel chemisch als thermisch. Bij chemische impregnatie wordt aan het hout een chemische stof toegevoegd en bij thermische impregnatie wordt het hout verhit, waardoor de structuur van het hout veranderd.


Waar op letten bij buitengebruik vurenhout?

Er zijn enkele zaken waar je op moet letten bij het gebruik van vurenhout buitenshuis. Zo moet je er rekening mee houden dat liggende delen, zwaarder door vocht worden belast, zoals dorpels of een vloer van vurenhout. Vocht kan hier op blijven liggen en krijgt meer kans om in het hout te trekken. Deze liggende delen zul je extra goed moet behandelen. Hoewel vurenhout buiten altijd met vocht in contact komt, moet je contact met de grond vermijden. Omdat de bodem meestal vochtig is, zal zelfs geïmpregneerd vurenhout hier op den duur door aangetast worden.

Gaat het om een terras, dan kom je dus al snel uit op Douglas, dat je voorbehandelt/d (koopt) en jaarlijks zeer goed verzorgd, of hardhout of composiet vlonderplanken, waarbij hardhout planken overigens ook beter gedijen bij verzorging.

Douglas vlonderplank

Hardhout vlonderplank


Bij verticale / horizontale tuinconstructies zie je vaak geïmpregneerd vurenhout.

Maar als je de komende 30 jaar geen zorgen meer wilt hebben, dan kan je ook denken aan eiken (sporadisch behandelen).


Bij buitenmeubels blijven gebeitste vuren steigerplanken populair.


Bij verticale beplating (aan huis) dat visueel mooi is, zoals boeidelen, kom je bvb uit op garantieplaat, een exterieur Okoumé of Western Red Cedar, waarbij goed onderhoud ook belangrijk is.

Garantieplaat (minimaal 15 jaar)

Okoumé exterieur

Western Red Cedar


Maakt het niet uit hoe het oogt, bijvoorbeeld voor de beplating van een aanhanger, kijk dan eens bij betonplex

In alle gevallen van beplating vooral de zaagsnedes extra goed behandelen (gronden en lakken).


Kijk voor wandbekleding voor buiten eens bij rabatdelen