Een smeervloer, ook wel bekend als zandcement dekvloer, is de ondervloer waarop de afgewerkte vloer komt. De vloer heeft als functie om oneffenheden en beschadigingen op te heffen, de complete vloer te verhogen, het koppelen van verschillende ruimtes op hetzelfde niveau en het garanderen van een gladde vloer. Voor het maken van een smeervloer dienen zand en cement in de juiste verhouding gemengd te worden.

Toepassing smeervloer
Een zandcement dekvloer kan op elke gewenste plek toegepast worden en biedt diverse opties:
- Aanbrengen van vloerverwarming
- Kunststofvezel wapening, speciaal geschikt voor zwaar te belasten vloeren
- Droogtijd versneller, voor smeervloeren die snel begaanbaar moeten zijn
- Wapeningsnetten, voor het versterken van de algehele vloer

De vloer kan daarbij op de eigen wensen en behoeften afgestemd te worden, passend bij het huis of bedrijf.


Smeervloer verhouding zand cement
Zoals de naam reeds aangeeft, bestaat een zandcement dekvloer uit een grotere hoeveelheid zand dan cement. Afhankelijk van de gewenste dikte en consistentie wordt de verhouding tussen zand en cement
3:1 of 4:1

Dit komt neer op 3 delen zand op 1 deel cement, allemaal berekend in volume.

Afhankelijk van de eisen die gesteld worden aan de smeervloer kunnen er nog diverse andere hulpstoffen toegevoegd worden. Aan de droge componenten dient vervolgens nog water toegevoegd te worden voor optimale binding. De hoeveelheid water kan behoorlijk variëren en is onder andere afhankelijk van het zand (als het zand bijvoorbeeld vochtig is, dan dient er minder water gebruikt te worden). Over het algemeen kan uitgegaan worden van 0,5 deel water (volume).

Tip: Zorg dat de smeervloer een goede binding heeft met de onderliggende ruwe werkvloer. Dit bereik je door de ondergrond goed schoon te vegen, nat maken met water en hierin pure cement te strooien, daarna goed aangeven zodat de cementpap een binding krijgt met de oppervlakte. Daarna de vloer aanbrengen.