Gipsplaten worden veelvuldig gebruikt voor het bekleden van wanden en plafonds in de woning en utiliteitsbouw. Gipskartonplaten kunnen daarbij ook in vochtige ruimtes zoals de badkamer toegepast worden. Hiervoor dient echter gekeken te worden naar welke gipsplaat voor de badkamer geschikt is.
Badkamer
De badkamer is de meest vochtige kamer in huis, waar het gebruik van verkeerde bouwmaterialen kan leiden tot schimmelvorming, het ontstaan van scheuren in de muur of het plafond of het loslaten van de muurbekleding. Het is dus van groot belang om in de badkamer slechts gebruik te maken van speciale waterwerende gipsplaten, die eerder genoemde klachten kunnen voorkomen en ontworpen zijn voor gebruik in vochtige/ natte ruimtes.
Geïmpregneerde of hydro gipsplaten
Hydro gipsplaten zijn speciale platen bestaande uit een kern van gips die behandeld is met een waterafstotend siliconenproduct en een ommanteling van gerecycled karton die voor optimale hechting zorgt en tegelijkertijd waterwerend is. De kern zorgt voor een vertraagde opname van vocht (minder dan 10%) en voorkomt tegelijkertijd de vorming van schimmel.
De platen zijn direct herkenbaar aan de groene kleur en kunnen gebruikt worden voor het bekleden van wand en plafond in natte ruimtes, waaronder de douche en badkamer. Kan zowel in de woning- als utiliteitsbouw toegepast worden, waarbij hotels en ziekenhuizen de hydro gipsplaten vaak gebruiken als volledig wandsysteem. Geïmpregneerde gipsplaten zijn verkrijgbaar in 9,5 en 12,5 mm dikte met afgeschuinde kant (ak) of ronde kant (rk).
Afwerking hydro gipsplaten in badkamer
Niet alleen de ondergrond (gipsplaten) dient waterwerend te zijn, ook de afwerking van de platen vraagt enige zorg en aandacht. Indien de afwerking niet waterdicht is, kunnen vocht en schimmel de platen sneller aantasten en voor problemen zorgen. Gebruik voor het afwerken van de groene gipsplaten uitsluitend waterdichte tegellijm, tegels en voegproducten of kies voor een speciale waterdichte verflaag.
Daarnaast dient extra aandacht besteed te worden aan de hoeken, naden en aansluitingen op andere bouwmaterialen, waarvoor speciale siliconenkit verkrijgbaar is. De kit zorgt voor een flexibele en tegelijkertijd waterdichte aansluiting van de douchecel, het bad aan boven- en onderkant en de wastafel en optimale afdichting rondom leidingen.
Ten slotte mag ook de aansluiting van de platen onderling niet over het hoofd gezien worden. De voegen tussen de gipsplaten (ak) moeten eerst met een gaasje bedekt worden en vervolgens ruimschoots gevuld worden met jointfiller.
Overige tips:
- Werk in vochtige ruimtes met rvs schroeven.
- Houdt met aanbrengen van het houten regelwerk (frame) rekening met het nadien aan te brengen sanitair en leidingwerk.
- Is geluidsisolatie van belang, werk dan met een dubbele laag gipsplaat.
Heeft u nog vragen over werken met gipsplaten in de badkamer, neem dan even contact op met de verkoop binnendienst.