Een vijver in de tuin betekent optimaal genieten van de natuur en compleet ontspannen. Het water, de beplanting en de dieren die dankbaar gebruik maken van de omgeving zorgen voor een sfeervolle uitstraling van de tuin en evenaren bijna het ultieme vakantiegevoel in de eigen achtertuin. Een vijver aanleggen betekend echter ook heel wat werk verzetten voordat genoten kan worden. Voor een stevige en duurzame vijver kan het beste gebruik gemaakt worden van betonblokken.

Kiezen van de juiste betonblokken
De keuze in betonblokken is bijzonder ruim. Voor de aanleg van een vijver is het van groot belang dat de betonblokken bestand zijn tegen de verwachte waterdruk en bovendien tegen vocht kunnen. Het beste kan gekozen worden voor betonblokken van Bia geschikt voor vuilwerk (vw).

De meest gebruikte afmeting betonblokken geschikt voor het optrekken van een vijverrand is bijvoorbeeld de Bia 20/19 (afmeting 290x200x190 mm). De juiste afmeting en dikte van de benodigde betonblokken kan berekend worden door het volume en de daaruit voortvloeiende waterdruk van de vijver te calculeren.

Tips voor het aanleggen van een vijver met betonblokken
Hier nog enkele tips voor het aanleggen van een duurzame vijver gemaakt van de combinatie betonplaat en betonblokken:

1. Laat de dikte van de benodigde betonplaat en de dikte van de betonblokken door een specialist doorrekenen om scheuren of een tekort in materialen te voorkomen
2. Zet de betonblokken voor het optrekken van de muur in het midden van de betonplaat (fundering), dit vergemakkelijkt het werken
3. Zorg dat vooraf een duidelijk plan op is gesteld en de benodigde materialen zowel qua hoeveelheid als in prijs goed doorberekend zijn om boze verrassingen achteraf te voorkomen.