Hebt u ook besloten zelf energieproducent te worden of twijfelt u nog? Zit de twijfel in het feit dat u een huis huurt of in de kosten? Wanneer u een huis huurt, kunt u in overleg met uw verhuurder vaak wel degelijk zonnepanelen plaatsen. Deze blijven dan uw eigendom en u neemt ze of gewoon mee wanneer u gaat verhuizen of verkoopt ze aan de nieuwe huurder. Gaat het om de kosten dan kunt u beslissen om zelf de panelen te plaatsen. Zo spaart u kosten.
Welke panelen moet ik nemen?
Deze vraag is moeilijker te beantwoorden. Neemt u goedkope panelen dan kan dat op den duur een grotere daling aan opbrengst betekenen. Een andere vraag is hoe het met de garantie gesteld is. Neemt u de duurste dan is dat geen garantie dat zij het beste zullen presteren. De beste zet is om uw vakman om advies te vragen.
* Welke panelen kan ik het best nemen?
* hoe is het met de garantie gesteld?
* hoe lang gaan ze mee?
* hoe zit het met de daling in opbrengst na verloop van jaren?
* hoeveel panelen kan ik op mijn dak plaatsen?
* op welke wijze krijg ik de grootste opbrengst?
* kan ik de panelen zelf plaatsen en de installatie zelf aansluiten?
* wat leveren de panelen op jaarbasis op? Hoelang duurt het voordat ik mijn investering terug heb verdiend?
* kan ik subsidie krijgen? Waar?
Natuurlijk zal de vakman niet al deze vragen kunnen beantwoorden. Dat is ook geen probleem, want voor een deel kunt u zo op internet de antwoorden vinden. Onder andere door eens op www.agentschap.nl/programmas-regelingen te kijken. Op deze overheidssite ziet u zo of en zo ja voor welk bedrag aan subsidie u in aanmerking kunt komen.
Voor het plaatsen
Is de kogel door de kerk en hebt u besloten om panelen te plaatsen dan is het goed om heel even stil te staan bij uw maandelijks verbruik. Zo krijgt u zicht op wat u aan opbrengst nodig hebt. Er zijn drie mogelijkheden:
1. uw opbrengst is lager dan uw verbruik omdat er gewoonweg niet meer panelen op het dak kunnen
2. de opbrengst is gelijk aan het huidige verbruik
3. u kiest er voor meer te produceren en het overschot te verkopen aan uw energieleverancier.
Belangrijk is twee, want hier gaan mensen vaak in de fout door geen rekening te houden met nieuwe apparatuur. Een laptop erbij kan al betekenen dat u te weinig produceert. Het handigst is te werken met een marge van 10% waardoor u schommelingen kunt opvangen. Mocht u nieuwe apparatuur aanschaffen die zuiniger is, of een van de kinderen gaat op kamers, dan is er sprake van overschot, maar die kunt u makkelijk kwijt aan uw energiebedrijf.
Zelf zonnepanelen plaatsen
Er gelden een paar simpele regels.
1. zoveel mogelijk naar het zuiden plaatsen voor de hoogste opbrengst
2. liefst met een hellingshoek tussen de 35 en 37 graden.
Stap twee. Wat heeft u nodig aan materiaal? Uiteraard de panelen, maar daarnaast ook een constructie waarin de panelen komen te liggen. Verder een omvormer die de gewonnen elektriciteit gebruiksklaar maakt voor uw huishouden. Tenslotte een teruglevermeter, zodat u een teveel aan energie aan uw leverancier kunt leveren. Deze meter zorgt er voor dat uw elektriciteitsmeter letterlijk terug gaat draaien. Handig is om ook een vermogensmeter mee aan te schaffen en te plaatsen, waardoor u regelmatig kunt zien wat uw energiebedrijfje al heeft opgeleverd.
Stap drie U bent verplicht uw energiebedrijf en bij de netbeheerder –pas op dit is niet hetzelfde- te melden dat u zonnepanelen gaat plaatsen. U moet zich aanmelden bij www.energieleveren.nl en tenslotte moet u even contact opnemen met de gemeente of er een vergunning nodig is. Meestal is dat niet het geval, maar neem het zekere voor het onzekere.
Stap vier is belangrijk, want u mag tot en met 600 Wp aansluiten op de bestaande elektrische groep. Wordt het echter meer dan moet de groep worden aangepast. Vooral ook voor de veiligheid van u en uw gezin. Dit moet overigens door een erkend vakman worden gedaan, want het moet worden 'afgenomen' als het klaar is.
Stap vijf, en die geldt altijd wanneer u het dak op gaat, zorg voor de veiligheid voor uzelf en voor degenen, die uw helpen.
Stap zes is eigenlijk vanzelfsprekend. Controleer welk gewicht uw dak mag en kan dragen. Dat geldt met name voor een plat dak. Een te groot gewicht zal op den duur voor problemen zorgen en dat gaat geld kosten. Zonde.
Het plaatsen zelf
Uiteraard begint u met het dak goed schoon te maken. Ook grind kunt u het best verwijderen.
Daarna plaatst u de rubberen granulaat stukken die u geleverd hebt gekregen op het dak en begint u met het plaatsen van de constructie. Zorg ervoor dat de bak extra gewicht krijgt –bijvoorbeeld door stoeptegels er in te leggen-, zodat niet bij de eerste de beste najaarswind uw hele constructie wegwaait.
Is dat allemaal gebeurd, dan plaatst u de panelen. Maak ze zorgvuldig vast, want ook hier geldt natuurlijk dat wind geen vrij spel mag krijgen. Is dat allemaal gedaan dan begint u de kabels te leggen. Hier gelden twee zaken. Zorg dat de connectoren goed sluiten -voorkom water problemen- en leg nooit kabels in het water of daar waar water blijft staan. Koop desnoods plastic kabelgoten, die op een verhoging of in een pvc buis liggen, om dit te voorkomen. Want, zoals u weet, zijn water en elektriciteit geen vrienden. Ook hier geldt veiligheid voorop.
Maak een gat in de muur, schuif hier een stuk pvc buis in, kit alles rondom goed dicht en leg de kabels door de buis naar binnen. Zorg dat er geen water naar binnen kan lopen. Bijvoorbeeld door de buis iets schuin omhoog te plaatsen en goed af te sluiten aan beide kanten. Sluit de twee kabels per string nu aan op de omvormer. Uw voorlaatste handeling wordt nu de omvormer in het stopcontact te steken, waardoor hij op het lichtnet wordt aangesloten. Schakel de omvormer in en kijk of er productie geleverd wordt, want dan is alles in orde.
Uiteraard is de laatste handeling alles netjes opruimen, het gereedschap schoonmaken en goed opbrengen en daarna genieten van een lekker koel bier. U hebt heel wat geld gespaard door zelf uw zonnepanelen te plaatsen.
Materiaal aanschaffen
Als leverancier van al het mogelijke materiaal dat u nodig hebt om te bouwen of verbouwen, helpen we u graag uw keuze te bepalen voor de zonnepanelen die u aanschaft. Om alle materialen, die voor de plaatsing nodig zijn te leveren met uiteraard een handleiding, die u ondersteunt bij het proces. U bestelt en wij leveren alles bij u thuis af. Vragen zijn altijd welkom, we geven u graag advies om u te helpen de plaatsing zo optimaal mogelijk te laten verlopen.
Om u een idee te geven van het werk. Om 6 zonnepanelen te plaatsen bent u goed een halve dag kwijt. Voor iemand die dit werk niet gewend is, is het beter iets meer tijd te nemen. Werk met twee personen minimaal. Wederom is ook hier uw veiligheid heel belangrijk. Er moet heel wat aan materiaal gesjouwd worden en sommige delen zijn behoorlijk zwaar. Houdt ook daar rekening. Uiteindelijk gaat het er om dat de panelen goed geplaatst zijn, optimaal kunnen produceren en heel lang meegaan. Wij zorgen voor prima producten, staan u graag voor advies te woord en genieten met u mee wanneer het hele proces succesvol is verlopen.