Vurenhout wordt veelvuldig in de bouw gebruikt, zowel voor nieuwbouw als renovatie. Het multifunctionele hout kan voor diverse werkzaamheden ingezet worden en helemaal naar wens afgewerkt worden met verf, beits of lak. Alhoewel veel gebruikt staan maar weinig mensen stil bij de term 'vurenhout'. Langs deze weg willen wij graag toelichten wat vurenhout nu eigenlijk is.

Wat is vurenhout
Hout van de fijnspar (officiële Latijnse benaming: Picea abies) wordt vuren genoemd. Het in Nederland gebruikte vuren wordt gemaakt van naaldhout en behoort tot de meest gebruikte houtsoorten in de bouw. De populariteit voor het gebruik van vuren heeft te maken met het feit dat het hout niet alleen relatief goedkoop is, maar ook makkelijk verwerkt (gezaagd en geschaafd, met de hand en machinaal) kan worden.

Vurenhout is direct herkenbaar aan de kleur die varieert van witachtig geel tot bleek, voorzien van een grove, ietwat zachte tekening. Het hout zal bij een langdurige blootstelling aan licht enigszins verkleuren naar een geelbruine tint. Verkleuring van vuren kan tegengegaan worden door het hout zo snel mogelijk na aanschaf te verwerken. De typische harsgeur die veel andere houtsoorten herkenbaar maakt ontbreekt bij vuren, het hout is echter wel harshoudend.

Alhoewel veelvuldig gebruikt is vuren geen duurzaam bouwmateriaal, vanwege het feit dat het hout niet onbeperkt kan worden blootgesteld aan weer en wind. Dit betekent dat het hout voor de verwerking buiten geïmpregneerd dient te worden. Impregneren geschiedt door middel van verf, beits of lak. Door impregnatie wordt de levensduur verlengd en kan het hout zelfs onder water toegepast worden (het zogenaamde heien).


Er zijn 2 "maat-standaarden" in Vuren bouwhout:

Bekijk Vuren C (waaronder de veelgebruikte "5 bij 7" ook wel "2 bij 3"> brutomaat: 50x75mm - netto (na schaven): 44x70mm)

Bekijk Vuren SLS (apartere maatvoeringen)



Waar komt vurenhout vandaan
Het in Europa gebruikte vurenhout is grotendeels afkomstig uit Scandinavië, Midden- Europa en het Baltisch gebied, waaronder Rusland en Estland. De beste kwaliteit hout komt echter uit de wat koudere streken, waar de naaldbomen in een rustig tempo kunnen groeien, waardoor de groeiringen ook fijner zijn. Een uitzondering hierop vormt vuren afkomstig uit de regio Midden-Europa: dit hout is zeer fijnjarig en heeft zeer smalle groeiringen. Dit hout wordt voornamelijk in de muziekindustrie gebruikt voor het vervaardigen van vurenhouten instrumenten.

Waarvoor wordt vurenhout gebruikt
Vurenhout wordt voor diverse bouw- en renovatiewerkzaamheden ingezet, waaronder: binnenkozijnen, kapconstructies, stijl- en regelwerk en nog veel meer. Afhankelijk van het hout (latten, planken) kan dit ook voor fijnere binnenwerkzaamheden gebruikt worden. Daarnaast wordt vuren ook gebruikt voor het vervaardigen van meubels, waaronder boekenkasten en magazijnstellingen.

Waarop te letten bij de aanschaf van vurenhout
Vurenhout is in veel doe-het-zelf zaken en bouwmarkten verkrijgbaar. Helaas laat de kwaliteit nogal eens te wensen over, waardoor na de aanschaf problemen kunnen ontstaan. Dit komt vooral veel voor bij vuren met veel knoesten. Deze knoesten zullen bij uitdroging van het hout eruit vallen. Het is dan ook raadzaam bij voorbaat te letten op de aanwezigheid van knoesten en het vurenhout te controleren op oneffenheden. Bij Bouwbestel wordt het vurenhout reeds streng gecontroleerd bij het in magazijn nemen.