De vloer isoleren van de begane grond van uw woning is een goed plan om meerdere redenen. Een juiste vloerisolatie verbetert bijvoorbeeld het comfort en het leefklimaat binnenshuis. Verder reduceert het de CO2 uitstoot van het huis, wat een steentje bijdraagt aan het verminderen van de milieubelasting. Tot slot levert het op lange termijn een aardige besparing van de energierekening op.

Het na-isoleren van de vloer zal doorgaans alleen nodig zijn bij huizen gebouwd voor 1983. Vanaf dit jaar worden vloeren over het algemeen direct bij de bouw geïsoleerd.


De vloer isoleren via de kruipruimte

De meest voor de hand liggende manier om de vloer van de woning te isoleren, is via de kruipruimte. Onderzoek of uw kruipruimte minstens 35 à 50 cm hoog is. Het is onverantwoord om in een lagere kruipruimte de isolatie zelf aan te brengen. Mocht de kruipruimte niet geschikt blijken, dan is het isoleren van de kruipruimte zelf een optie. Dit is vooral effectief tegen eventueel optrekkend vocht, dat uiteindelijk vochtproblemen binnenshuis, zoals schimmel kan opleveren.


De vloer isoleren zonder kruipruimte

Bij het isoleren van de vloer zonder kruipruimte zijn er twee mogelijkheden:

Isolatiemateriaal aanbrengen op de bestaande vloer. Dit is een simpel alternatief en voor de ervaren doe-het-zelver goed te doen. Een nadeel van deze aanpak is het ruimteverlies tot 8 cm. Daardoor kan het nodig zijn om deurposten en eventuele kastdeurtjes op vloerniveau te moeten inkorten en plinten en architraven te moeten verhogen.

• De oude vloer in zijn geheel verwijderen en een nieuwe vloer met isolatie aanbrengen. Dit is een rigoureuze aanpak, maar zorgt er wel voor dat de ruimte in de hoogte wordt gespaard.


Isolatiematerialen

Wanneer de vloer aan de bovenkant geïsoleerd moet worden, wordt doorgaans gebruik gemaakt van isolatieplaten van bijvoorbeeld Floormate vloerisolatie of de Rockwool vloerplaat. Bij het isoleren van de onderkant van de vloer via de kruipruimte wordt doorgaans gekozen voor de volgende materialen:

• Pur (Polyurethaan) van Floormate vloerisolatie
• Glaswol isolatiedekens van Isover Rollisol
• Steenwol isolatieplaten van Rockwool isolatie
• Luchtkussenfolie van Alkreflex folie

Bij het isoleren van de kruipruimte zelf wordt doorgaans gebruik gemaakt van de volgende materialen:

• EPS isolatiechips
• EPS Isolatieparels
• Luchtkussenfolie van Alkreflex folie
Dampremmend DPC folie


Isoleren van een houten vloer

Bij een houten vloer kunt u vanaf de kruipruimte de ruimte tussen de balken met isolatiemateriaal opvullen. Het gekozen materiaal kan gemakkelijk tussen de balken worden geklemd, zonder (schadelijke) lijm te hoeven gebruiken.

Het vochtigheidspercentage van het hout mag voor het isoleren niet hoger liggen dan 20%. Ligt dit percentage hoger, leg dan eerst een luchtkussen- of dampremmende folie op de vloer van de kruipruimte en wacht tot het percentage vocht in het hout is gedaald.

Zowel bij een houten als een betonnen vloer moet de kruipruimte voldoende kunnen ventileren. Zorg er daarom voor dat de ventilatieroosters in de kruipruimte niet worden geblokkeerd met het aangebrachte isolatiemateriaal.


Isoleren van een betonnen vloer

Een betonnen vloer met een vlakke ondergrond leent zich goed voor het bevestigen van isolatieplaten aan de onderkant. Met plakpennen worden de platen gemakkelijk bevestigd.

In tegenstelling tot bij een houten vloer, zal het isoleren van een betonnen vloer niet helpen bij koude voeten. Beton geleidt warmte namelijk niet. De vloerisolatie gaat wel gepaard met een fikse energiebesparing op langere termijn.

Toch warme voeten? Het isoleren van een betonnen vloer via de kruipruimte gaat goed gepaard met het installeren van een vloerverwarming. De isolatie zorgt er meteen voor dat er geen warmteverlies via de onderkant van de vloer optreedt.

 

Neem gerust contact met ons op als u nog vragen heeft. Wij beantwoorden uw vragen graag.