Een veranda is een mooie aanvulling op uw huis, waar u tijdens alle seizoenen van het jaar optimaal kunt genieten van het buitenleven. Bovendien levert het, wanneer juist geïnstalleerd, een waardevermeerdering op voor uw woning.

Een dergelijke sfeervolle aanbouw kunt u als klusser gemakkelijk zelf maken. Er bestaan verschillende zelfbouwpakketten die doorgaans worden geleverd met een duidelijke omschrijving. Het volgende stappenplan dient als een algemene leidraad.


Stap 1. De fundering

De basis moet goed zijn. U wilt natuurlijk niet dat de veranda in de loop der tijd gaat verzakken. Denk daarom goed na over de fundering van de aanbouw. Mits de ondergrond ervoor geschikt is, kunt u kiezen voor een prefab fundering. Informeer hier gerust naar bij een medewerker van Bouwbestel.nl.

Prefab funderingsblokken besparen u de moeite van het zelf storten van beton. Bovendien hoeft u geen rekening te houden met de uithardingstijd. U werkt dus sneller, maar u bespaart ook nog eens de kosten van een betonwagen en ander gereedschap.

Zorg dat de fundering ten opzichte van de woning netjes is uitgelijnd. Wanneer de fundering ligt, kunnen de staanders worden geplaatst.


Stap 2. Montage aan de achtergevel

Nu kan de montage aan de achtergevel van de woning plaatsvinden. Dit gebeurt door het bevestigen van de montageregel van de veranda aan de bestaande gevel. Gebruik hiervoor geschikte gevelankers.

Stap 3. Montage van de voorste liggers

Dit is de stap waarbij de voorste liggers op de staanders worden gemonteerd. Zorg er daarbij voor dat de staanders geheel waterpas zijn. Neem hiervoor de tijd; naast de fundering is dit het belangrijkste basiselement voor de gehele veranda.


Stap 4. Het aanbrengen van de gordingen

De gordingen worden zowel op de montageregel als op de voorste liggers geplaatst. De gordingen kunt u een aantal centimeter in de voorste liggers laten verzinken. Dit kost wellicht wat extra moeite, maar zorgt voor een mooie afwerking met een professionele uitstraling als resultaat. Vervolgens kunt u de loodslabbe tegen de gevel plaatsen om de ruimte tussen gevel en veranda waterdicht te maken.


Stap 5. Het dak plaatsen

Wanneer het geraamte van de veranda staat, kunt u beginnen met het installeren van het dak. Gebruik de eerder geplaatste gordingen om het dakbeschot en de panlatten op te bevestigen. Door het leggen van de dakpannen maakt u het geheel direct waterdicht.


Stap 6. De vloer plaatsen

Een optie is om bij het storten van de fundering van de vloer hardhouten paaltjes te bevestigen. Zo hebt u minder kans op werking van de ondervloer. Op de paaltjes bevestigt u later weer gemakkelijk een houten regelwerk waarop vloerpanelen kunnen worden gemonteerd. Overleg bij twijfel echter met een professional over de beste oplossing in uw specifieke situatie.


Stap 7. Het plaatsen van de zijwanden

Omdat een traditionele veranda geen zijwanden heeft, is deze stap optioneel. Zijwanden geven wel extra beschutting tegen weer en wind. Ze zorgen er dus voor dat u langer en op een comfortabele manier van uw veranda kunt genieten. Ook extra privacy is een goede reden voor het plaatsen van één of twee zijwanden.


Stap 8. Het plaatsen van het hekwerk

Bij een traditionele veranda wordt het hekwerk aan de voorkant van de veranda geplaatst. Monteer het hekwerk tussen de staanders en gebruik hiervoor, afhankelijk van het materiaal, de juiste bevestigingsmethode.


Tips

• Controleer altijd bij uw gemeente of er al dan niet een vergunning moet worden aangevraagd voor de aanbouw. Zo voorkomt u problemen achteraf.
• Kies droge en liefst windstille dagen uit voor de installatie van de veranda, zodat u nauwkeurig kunt werken.
• Bespaar niet op de kwaliteit van het hout. Hierbij geldt het spreekwoord: “Goedkoop is duurkoop".