Het aansluiten van een stopcontact
Een stopcontact aansluiten ergens in de woonkamer kan een gemakkelijke klus worden als je een paar stappen goed uitvoert. Allereerst gaat er een kleine voorbereiding aan te pas. Mocht u ergens in een kamer een stopcontact willen bijplaatsen dan is het noodzakelijk dat u kijkt of er een centraaldoos aanwezig is. Indien er geen centraaldoos aanwezig is in de kamer kan u kiezen om stroom te halen bij het laatste stopcontact in een bestaande stroomkring.
Tips bij de voorbereiding ervan
Ten eerste zal u moeten nakijken hoeveel stopcontacten er al op de stroomkring aangesloten zijn. Denk eraan dat op een stroomkring maximaal 8 stopcontacten mogen worden aangesloten, ga er niet meer erop aansluiten want anders loopt u de kans dat er brand uitbreekt. Ga voor de zekerheid even na of de zekering de uitbreiding aan kan. Je telt het verbruik op van de verschillende apparaten (Watt) en je deelt die som door 220 (voltage). Het getal wat daaruit komt is de ampères. Let erop dat de zekering een hogere ampère moet bevatten anders slaat de stroom elke keer af, dan gebruikt de zekering meer stroom dan hij aankan. Zie erop toe dat als u uitbreidt, u ook voldoet aan de wettelijke eisen, mocht u meerdere veranderingen doorvoeren, is er misschien een controle voor nodig.
Aansluiten van het stopcontact
Voor u begint te werken, sluit u alle stroom af in het huis. Ga na met een spanningszoeker of er inderdaad gaan stroom meer zit op de elektrische draden. Gebruik voor stopcontacten stroomdraden van 2,5 mm2. De volgende stap is het uiteinde van de draden met cm blootleggen zodat u ze gemakkelijk kan vastleggen met een lasklem. De bruine draad dient om de centraal doos mee te verlengen en de blauwe draad is voor blauwe toevoer en de aardingsdraad dient om met de aardingsleiding mee te verbinden. In het stopcontact zelf moet u de bruinde draad vast maken aan de P-klem en de blauwe draad maakt u vast aan de andere klem. Een tip: zorg dat alles goed vast zit geschroefd alvorens u het stopcontact aan de muur vastschroeft.
Inbouwstopcontact of een opbouw
Er bestaan enkele voordelen en nadelen bij deze soort stopcontacten: de voordelen van de inbouw zijn dat er geen zichtbare elektriciteitsbuizen meer zullen verschijnen en dat de stopcontacten gelijk uitkomen met de muur. De voordelen van een opbouw is dat u het kunt plaatsen zonder in de muur te slijpen of te hakken. De doos en het stopcontact vormen één geheel en je kunt deze gemakkelijker verwijderen.
Welk stopcontact u ook gebruikt, u moet de vorige stappen elke keer uitvoeren. Een handige tip is bij het plaatsen van een stopcontact: controleer altijd 2 keer als de stroom uitstaat. Een groot assortiment van inbouw- en opbouwstopcontacten vindt u bij Elektra en Schakelmateriaal.
Neem gerust contact met ons op als u nog vragen heeft. Wij beantwoorden uw vragen graag.