Een raapbord wordt gebruikt door metselaars en stukadoors. Het gereedschap bestaat uit een vlakke plaat van hout, kunststof of metaal met een afmeting van ongeveer vijftig bij veertig centimeter. Aan één of twee kanten van de plaat kan een iets verhoogde rand zitten, om de specie of het gips op de plaat te houden. Maar sommige vakmensen vinden dat niet fijn werken. Aan de onderkant, in het midden van de plaat, zit een verticaal handvat of beugel om de plaat vast te kunnen houden. Het raapbord wordt ook wel een voegbord, speciebord of stucbord genoemd.
Handig
Op het raapbord schept de stukadoor of metselaar een hoeveelheid specie (mortel). Daarna houdt hij het raapbord voor de voeg en drukt hij de specie er met een voegspijker in. Het raapbord is ook te gebruiken om delen van de specie met een plakspaan tegen een wand te strijken. Ook kan een flinke klodder aangemaakt gips op het raapbord geschept worden, waarna het materiaal met een spaan of troffel op de muur aangebracht kan worden. Het raapbord kan onder de spaan gehouden worden om de klodders overtollig materiaal die vallen direct weer op te vangen. Een raapbord is dus een erg handig en veelzijdig stuk gereedschap.
Raapwerk
Het zogenoemde ‘raapwerk’ is zwaar werk. De vakmensen hebben soms wel meer dan tien kilo gewicht op het raapbord liggen.
De kunststof, multiplex en aluminium uitvoering van het raapbord is erg licht in gebruik. De metalen en houten versies zijn zwaarder van gewicht.