Purschuim wordt veelvuldig gebruikt tijdens bouwwerkzaamheden. Alhoewel de voorschriften vermelden dat bij de verwerking van purschuim gebruik gemaakt moet worden van handschoenen kan het toch gebeuren dat er per ongeluk purschuim op de handen komt. In onderstaand artikel leggen wij uit wat u het beste kunt doen om purschuim van handen te verwijderen.
Wat is purschuim en hoe werkt het
Purschuim staat voor polyurethaan en wordt ook wel eens afgekort als PU. Purschuim bestaat uit twee componenten te weten polyol en Isocyanaat. Dit zijn de zogenaamde basiscomponenten die beide vloeibaar zijn. Worden de componenten echter samengevoegd zoals dit gebeurd bij purschuim dan ontstaat een rubberachtig, elastisch isolatiemateriaal, bekend als polyurethaan.
Polyurethaan wordt pur door het toevoegen van een blaasmiddel. Afhankelijk van het gebruikte blaasmiddel ontstaat zacht- of hardschuim. Purschuim die gebruikt wordt voor het uitvoeren van isolatiewerkzaamheden is een hardschuim en heeft korte en dichte cellen die voor het isolerend vermogen zorgen.
In een bus purschuim zitten drie verschillende componenten die vlak voor het spuiten met elkaar gemengd worden. Het voor purschuim gebruikte blaasmiddel is niet-reactief en heeft een kookpunt van slechts 25 graden. Door de bus te schudden worden de twee overige componenten Polyol en Isocyanaat gemengd, waardoor het gas gaat koken en gasbellen vormt die bij ons bekend zijn als purschuim. Het eenmaal gespoten schuim zet uit en wordt na een bepaalde tijd hard.
Toepassing van purschuim
Zoals reeds eerder aangegeven wordt purschuim gebruikt tijdens isolatiewerkzaamheden om gaten of zelfs complete ruimtes op te vullen. Daarnaast is purschuim ook direct op een leiding te spuiten, waarbij het middel dient als een isoleerlaag over een vloer waarin een vloerverwarming geïntegreerd is. Daarbij is purschuim als isolerend middel in staat om zelfs de kleinste gaten hermetisch af te sluiten en vormt het middel geen bodem voor schimmels of bacteriën, waardoor het zelfs in natte ruimtes toe te passen is.
Purschuim verwijderen van handen
Ondanks het treffen van voorzorgsmaatregelen kan het gebeuren dat purschuim op de handen terecht komt. Mocht dit gebeuren dan is het zaak om de purschuim zo snel als mogelijk te verwijderen en niet te wachten tot het purschuim uitgehard is.
Zodra purschuim in contact komt met de huid moet deze verwijderd worden met nagellak remover (aceton). Na uitharding is het haast onmogelijk om de purschuim te verwijderen van de huid. Men kan proberen te schrobben of de purschuim voorzichtig eraf te schrapen, maar het beste kan gewacht worden tot de opperhuid waarop de purschuim zit zich vernieuwd (dit kan tot een week duren).