Een huis biedt bescherming tegen kou, regen, sneeuw, wind en hitte. Het huis op een aangename temperatuur houden kost heel wat aan energie. We zien de laatste tijd steeds duidelijker dat onze huizen veel van die warmte weggeven, waardoor de bescherming eigenlijk minder is of in ieder geval duurder dan verwacht. Onze huizen zijn, zeker wanneer ze ouder dan 25 jaar zijn, namelijk niet optimaal geïsoleerd. Je kunt dat vergelijken met een persoon die in een zomerjas de winter probeert te trotseren.

Na-isoleren

Om die reden zijn er steeds meer mensen die bewust hun woning een beter isolatie geven, ofwel na-isoleren. Dat kan door het dak te isoleren, de kelder of kruipruimte te voorzien van isolatie en door de buitenmuur te na-isoleren. Dit laatste betekent dus eigenlijk het huis in een winterjas stoppen, terwijl het overigens ook zomerse voordelen brengt, namelijk dat het koeler is en blijft binnenshuis. De buitenmuur na-isoleren loont ook omdat het er voor zorgt dat er minder gestookt hoeft te worden. Gezien het gegeven dat de energiekosten de laatste jaren fors gestegen zijn en dat ze dat in de toekomst ook zullen doen, is iedere besparing relatief snel terugverdiend.

Een buitenmuur na-isoleren

Een buitenmuur na-isoleren kan op een aantal manieren. Is er een spouw aanwezig dan kan die opgevuld worden. Is er geen spouw dan kan het na-isoleren van buiten of van binnen gebeuren. Let daarbij op, want het is mogelijk dat wanneer u het buitenmuur na-isoleren van buiten gebeurt, dat u daarvoor een vergunning nodig hebt. Want in wezen maakt u uw woning groter, maar mogelijk op grond die niet van u, maar van de gemeente is. Plus, het kan het aanzicht van het huis veranderen en daarvoor hebt u toestemming nodig. Even navragen kan veel onnodige ellende voorkomen, want misschien hebt u wel een bouwvergunning nodig.

Een buitenmuur na-isoleren van buiten

In principe is een buitenmuur na-isoleren van de buitenkant de makkelijkste manier van werken. In principe plaats u op de buitenmuur glas- of steenwolplaten en daarvoor een nieuwe gevel. Het enige waar u echt op moet letten is dat er voldoende ventilatie aanwezig is. Maar het is natuurlijk mogelijk dat dit niet kan, omdat de gemeente dat niet toestaat.

Een buitenmuur na-isoleren van binnen

De eerste vraag is of er voldoende ruimte aanwezig is om een extra wand te plaatsen. Is dat het geval dan is ook dit niet zo moeilijk. Eerst ga je na of er sprake is van mogelijke lekkages of waterplekken en of de muren ook bij extreme regen goed droog blijven. Dan breng je op de verschillende binnenmuren houtstellages aan en vult de ruimtes op met glas- of steenwol. Daarna gipsplaten en klaar is de klus. Uiteraard geldt ook hier dat er voldoende ventilatie zijn moet. Misschien moet je zelfs een dampnet plaatsen. Het is dan ook de moeite waard vooraf aan de klus voldoende informatie te verzamelen, zodat alles naar wens verloopt en optimaal gaat functioneren.

Wat is de beste oplossing?

Wat de beste oplossing is, is afhankelijk van de omstandigheden en het budget. De makkelijkste oplossing, namelijk van buiten de buitenmuur na-isoleren is het duurst. Het van binnen na-isoleren of de spouw na-isoleren kan er voor zorgen dat bestaande koudebruggen blijven bestaan, maar de kans op eventuele schimmel of vochtplekken neemt wel af. Ondanks de eventuele in stand blijvende koudebruggen blijkt uit onderzoek dat de isolatiewaarde 2 tot 3 keer beter wordt ten opzichte van de niet na-geïsoleerde buitenmuur. Is er sprake van een spouw dan worden vermoedelijk rachels vereist en moet alles goed worden afgetapt om lekkage te voorkomen. Overigens verdient het aanbeveling om eerst een vakman de spouw te laten beoordelen, zeker wanneer het huis al enige jaren oud is. Mogelijk is de spouw vervuild of is er sprake van lekkage of wateropeenhoping. Dat zal dan eerst aangepakt moeten worden. Ook om kosten achteraf te vermijden.

Materiaal?

Voor het na-isoleren van een buitenmuur kan allerlei isolatiemateriaal gebruikt worden. Dat geldt met name bij de spouw na-isolatie. Om alles binnen het betaalbare te houden en toch een prima isolatie te bereiken, is glaswol van Isover of steenwol van Rockwool zeker aan te bevelen. Het materiaal is makkelijk te verwerken, brandvrij, duurzaam, milieuvriendelijk en biedt een hoge isolatiewaarde. Overigens zult u niet alleen qua warmte een verbetering waarnemen. Ook de geluidsisolatie wordt beter. Er dringt minder geluid het huis binnen. Dit is een gratis toegift van de buitenmuur na-isoleren.

Thuis bezorgd

Welke oplossing u ook kiest, wij leveren al het materiaal dat u nodig heeft wanneer u besluit tot een buitenmuur na-isoleren. Uiteraard leveren wij tegen scherpe prijzen en bij uw aan huis. Mochten er vragen zijn over de materiaalsoort of de eigenschappen van het materiaal, aarzelt u niet om ons te vragen. We informeren en adviseren u graag.