Een muur metselen of een afscheiding maken? Het kan eenvoudig, snel en effectief met Ytong blokken.
Gebruiksvriendelijk
Laten we beginnen met een opmerking die heel wat aan ongemakken kan voorkomen. Ytong blokken zijn minder geschikt voor een buitenmuur. Dit lijkt een overbodige opmerking, maar mensen die voor het eerst met dit mooie product werken, zijn niet altijd op de hoogte hiervan. Mocht u ze toch voor buiten willen gebruiken dan moet over de blokken UP210W van Knauf -waterafstotende afwerkpleister- worden gesmeerd om te zorgen dat ze tegen vocht en regen bestand zijn.
Ytong blokken zijn gemaakt van zand, kalk en water. Ze zijn uiterst licht, heel handig te verwerken en hebben een goede isolerende werking. Om die redenen zijn ze ideaal om in huis een nieuwe muur op te trekken of een nieuwe ondervloer in de badkamer te leggen. Ze zijn vochtbestendig, milieuvriendelijk en duurzaam.
Gereedschap
Om met Ytong blokken te werken hoef je niet al te veel gereedschap uit de kast te halen.
Een hamer, een goede zaag, een boormachine, een schroefboormachine, een cementmixer, een waterpas, een emmer, een mondkapje, een kwast, een lijmkam en een goed humeur. Dat is alles.
Ook aan benodigdheden is er niet zoveel nodig. Grondprofielen, standaardprofielen, eventuele deur- of raamkozijnen, een troffel, metselkuip, spandraad, veerankers, roestvrije schroeven, lijm en een meetlint.
Voeg hier de Ytong blokken bij in de maat die je gekozen of nodig hebt en de klus kan geklaard worden.
Metselen met Ytong blokken
Stap 1
Zorg ervoor dat de vloer waterpas is, zodat de vloerprofielen waterpas komen te liggen. Dat zelfde geldt voor de muren en de muurprofielen. Meet gedurende het werk regelmatig of alles nog waterpas is.
Stap 2
Schroef de profielen op hun plek en maak de lijm aan. Met een cementmixer is dit een fluitje van een cent. Maak nooit te veel en zorg er voor dat de lijm smeerbaar blijft -dus niet te hard-.
Stap 3
Smeer een dun laagje lijm in de grondprofielen en zet de eerste Ytong blokken. Lijm de blokken aan de zijkant. Dat gaat makkelijk met de lijmkam. Niet wringen, wel goed aandrukken. Voor de hoekstukken moeten de Ytong blokken worden verkleind. Neem een potlood, een meetlint en trek de streep waar het blok moet worden afgezaagd. Met een goede zaag is dit een simpel karwei. Gebruik wel een mondkapje, want er komt nogal wat stof vrij. Eventueel ook een veiligheidsbril. Voeg nu het passende blok, nadat het even met de kwast en wat water gereinigd is en voorzien is van een laagje lijm, tussen het hoekprofiel en het andere blok.
Stap 4
Verplaats het spandraad naar boven, controleer of alles waterpas is en plaats de volgende laag. Vanaf nu is het een kwestie van bouwen. Plaats de veerankers en schroef ze vast en de volgende rij blokken kan gezet worden.
Isoleren
Wordt de nieuwe muur een muur die ook tegen koude moet beschermen dan moet je uiteraard isolatiemateriaal aanbrengen. Ook dat is geen punt, want je kunt de profielen zo in de nieuwe muur vastschroeven. Worden het isolatieplaten dan geldt hetzelfde. Waar wel even aandacht voor nodig is, is een eventueel vochtscherm. In een woonhuis waarin 2 volwassen en 2 kinderen leven, wordt dagelijks ongeveer 16 liter aan vocht geproduceerd. Denk aan koken, douchen, zweten. Dit vocht zal in isolatiemateriaal gaan zitten en op den duur voor vochtopeenhoping, vochtvlekken of zelfs schimmel zorgen. Door een goed dampscherm over de isolatie te plaatsen wordt dat voorkomen.
Dragend of niet dragend?
Dan is er nog een andere vraag. Wordt het een dragende of een niet dragende muur? Wanneer het een dragende muur wordt, verdient het aanbeveling een vakman te raadplegen over de draagkracht van de muur. Dat bepaalt namelijk de dikte van de Ytong blokken. De blokken variëren tussen 5 en 10 cm. Afhankelijk van de dikte wordt ook meer lijm gebruikt. Zo is voor een muur van 10 cm Ytong blokken het dubbele aan lijm nodig ten opzichte van een muur met 5 cm blokken. In dit laatste geval is dat circa 1,3 kilo lijm per vierkante meter.
Soms kan het noodzakelijk zijn, zeker wanneer het een dragende muur is die nogal aan de lange kant is, om te overwegen twee muren van Ytong blokken aan elkaar te hechten. Zo wordt de muur stevig en kan er in principe niets mis gaan. Uiteraard mits een goede balk in het plafond is gelegd waar de muur aan kan hechten.
Materiaal
Mocht u vragen hebben of informatie zoeken, aarzel niet om contact met ons op te nemen. Wij leveren alle materiaal en eventueel gereedschap aan huis. Voor iedere klus leveren wij kwaliteitsmateriaal en dito gereedschap tegen een scherpe prijs. Dat geldt uiteraard ook voor een Ytong blokken muur.