Het optrekken van een nieuwe wand met kalkzandsteenblokken, biedt als voordeel dat deze goedkoop, makkelijk en snel geplaatst kan worden. Het grotere draagvermogen en het feit dat de gelijmde kalkzandsteenblokken zowel in de zomer als winter verwerkt kunnen worden maakt het voor velen steeds interessanter om de overstap naar deze bouwmaterialen te maken. Met onderstaande tips en stappenplan bent u zelf in staat uw muur van kalkzandstenen op te trekken.
Benodigd materiaal
De werkzaamheden kunnen pas aanvangen als het benodigde materiaal aangeschaft is. Om de hoeveelheid materiaal uit te rekenen moet de ruimte opgemeten worden, zowel in de breedte als in de hoogte, waarbij rekening gehouden wordt met de afmeting van de kalkzandsteenblokken. Voor de bijbehorende lijm heeft u de keuze uit winter – en zomerlijm, afhankelijk van het jaargetijde waarin de blokken verwerkt zullen worden. Zowel van de kalkzandsteenblokken als van de lijm wordt meer besteld dan nodig, om een eventueel tekort op te kunnen vangen, zonder stagnatie van de werkzaamheden.
Voor het verlijmen van de kalkzandsteenblokken is verder nog nodig:
- Ladder
- Metselkoord
- Houten latten voor het profiel of kunststof u-profielen (bij constructieve muren en plafonds)
- Waterpas
- Metselkuip
- Lijmbak
- Lijmschep
- Troffel
- Bouwfolie
- Eventueel cementmixer voor het mengen van de lijm
- Knipmachine geschikt voor kalkzandstenen of een diamantzaag met haakse slijpschijf
- Veerankers (optioneel)
- Cellenband (optioneel)
- Glaswol (optioneel)
De optionele materialen zijn nodig indien men een bestaande wand wil verankeren met de nieuw op te trekken muur en deze geluidsisolerend dient te zijn.
Voorbereiding
Kalkzandsteenblokken zijn vochtgevoelig en dienen op een egale, waterpas kimconstructie opgetrokken te worden. Omdat kalkzandsteenblokken vocht aantrekken wordt ter bescherming een folie geplaatst tussen een betonlaag en de stenen. Om de muur waterpas te krijgen wordt eerst een profiel opgesteld, waartussen de wand opgetrokken zal worden. De houten profiellatten worden rechts en links waterpas opgesteld, waarna het metselkoord bevestigd wordt, welke als hulpmiddel dient bij het optrekken van de kalkzandstenen wand. De hoogte van de kalkzandsteenblokken wordt op de profiellatten aangetekend, waarbij de hoogte van een kalkzandsteen als uitgangspunt dient. Hierbij wordt nog 2mm lintvoegdikte (horizontale lijmlaag) bij opgeteld, waarna de volgende hoogte afgetekend wordt.
Indien er sprake is van een muur die opgetrokken wordt tussen een construtieve wand en plafond dan geschiedt dit met behulp van kunststof u-profielen, die hieraan bevestigd worden.
Het optrekken van een muur van kalkzandstenenblokken door verlijmen
Is de kimconstructie klaar en de profielen geplaatst, dan kan begonnen worden met het optrekken van de muur:
1. Maak de lijm volgens de verpakking klaar, waarbij rekening gehouden wordt met het feit dat de lijm niet in de volle zon geplaatst mag worden en dat men bij lichte vorst door kan werken. Wordt gewerkt tijdens warme dagen, dan moeten de kalkzandsteenblokken voor het verlijmen bevochtigd worden.
2. De eerste lijmlaag wordt met behulp van de lijmbak aangebracht, waarbij niet meer dan twee meter vooruit gewerkt wordt, om het zogenaamde verbranden van de mortellijm te voorkomen. Op deze 2mm laag worden de stenen geplaatst. De kalkzandsteenblokken worden onderling verlijmd met behulp van de lijmschep. In de lijmschep wordt lijm gedaan die links en rechts in en op de uitsparingen van de steen gesmeerd wordt. De stenen worden vervolgens licht aangeklopt tot deze waterpas zijn.
3. Controleer regelmatig in beide richtingen of de kalkzandsteenblokken daadwerkelijk waterpas liggen.
4. Na de eerste rij wordt de volgende rij verzet geplaatst. Dat wil zeggen dat er met een halve blok begonnen wordt. De daaropvolgende rij wordt dan weer met een heel blok begonnen.
5. Zijn er eisen voor geluidsisolatie dan kan bij plaatsing van een muur tussen een constructieve muur gebruik gemaakt worden van cellenband of een voeg welke later opgevuld kan worden met glaswol. Om de nieuwe wand te verankeren met de reeds bestaande muur wordt gebruik gemaakt van veerankers.
6. Uitpuilende lijmresten moeten binnen vier uur afgestoken worden.
7. Indien de muur na drogen niet voldoet aan de gewenste vlakheid of andere oneffenheden vertoont, dan kan deze eerst afgewerkt worden met een 3mm dunne pleisterlaag.
8. Afwerking met tegels kan, indien de muur dit toelaat, rechtstreeks, zonder een extra pleisterlaag.
Mocht u vragen hebben over werken met kalkzandsteenblokken, laat het ons even weten! Succes!