Isover Isolatie is een isolatiemateriaal gemaakt van vezels van glas gerangschikt in een patroon vergelijkbaar dat van met wol. Glaswol wordt geproduceerd op rollen of platen, met verschillende thermische en mechanische eigenschappen.
Inhoud
1 Productieproces
2 Toepassingen
3 Glasvezel matten en dekens
4 Isoleren
5 Gezondheidsproblemen
6 Isover Glaswol
Productieproces
Na de fusie van een mengsel van natuurlijk zand en gerecycleerd glas bij 1450° C, wordt het geproduceerde glas omgezet in vezels. Het proces is vergelijkbaar met de productie van suikerspin, het mengsel wordt door een fijn maas gedwongen met behulp van centripetale kracht en zal afkoelen door contact met de lucht. De cohesie en mechanische sterkte van het product wordt verkregen door de aanwezigheid van een hars bindmiddel dat de vezels met elkaar verbindt. Het ideaal is dat er zich een druppel bindmiddel bevindt op elk vezel knooppunt.
De vezel mat die zo ontstaat wordt dan verhit tot ongeveer 200° C om de hars te polymeriseren en gekalanderd om het sterkte en stabiliteit te geven. De laatste fase omvat het snijden van de wol en het verpakken in rollen of panelen onder zeer hoge druk om het palletiseren van het eindproduct met het oog op transport en opslag te vergemakkelijken.
Toepassingen
Isover Glaswol is een thermisch isolatiemateriaal dat bestaat uit verweven en flexibele glasvezels , doordat het lucht vangt en vasthoudt ontstaat een lage dichtheid die kan worden gevarieerd door samenpersing en door bindmiddel toe te voegen.
Het kan een los vulmateriaal zijn, dat in open ruimtes geblazen wordt om ze op te vullen, of dat samen met een actief bindmiddel tegen de onderkant van structuren gespoten wordt.
Het wordt ook geleverd in de vorm van platen of panelen die gebruikt worden bij het isoleren van vlakke oppervlakken, zoals spouwmuurisolatie, plafond tegels, gevels en voor het isoleren van leidingen. Het wordt ook gebruikt voor geluidsisolatie.
Glasvezel matten en dekens
Matten zijn voorgesneden, terwijl dekens verkrijgbaar zijn op rollen (Isover Rollisol). Het comprimeren van het materiaal vermindert de effectiviteit ervan. Het snijden van de matten en dekens om elektrische kasten en andere obstakels te omzeilen, moet voorzichtig gebeuren, er kan een warmte brug of koude brug ontstaan.
U kunt matten aanbrengen in twee lagen over een onafgewerkte zolder vloer bijvoorbeeld, haaks op elkaar, voor grotere effectiviteit bij het voorkomen van warmte- of koude bruggen.
Dekens kunnen worden gebruikt om balken af te dekken, maar ook voor de ruimte tussen de balken. Het ophangen van matten tegen plafonds is een uitdaging. Men kan nieten gebruiken om de matten vast te zetten, maar beter is een net of gaas te spannen onder de isolatie, en dat vast te nieten.
Openingen tussen matten kunnen lucht infiltratie veroorzaken, of condensatie (beide verlagen de efficiëntie van de isolatie) en daar moet u aandacht aan besteden tijdens het aanbrengen van het isolatiemateriaal. Ook het zorgvuldig weerbestendig aanbrengen van de isolatie en het aanbrengen van van vochtschermen is nodig om ervoor te zorgen dat de matten of dekens optimaal presteren. Lucht infiltratie kan ook worden verminderd door toevoeging van een laag losgestorte cellulose bovenop het materiaal.
Isoleren
Door uw woning of kantoor goed te isoleren kunt u niet alleen makkelijker een aangename temperatuur in uw gebouw bereiken, het wordt ook veel goedkoper. In Nederland wordt ongeveer 35 % van de energie gebruikt voor het verwarmen van woningen, kantoren en andere gebouwen. De warmte die geproduceerd moet worden zodat mensen zich goed voelen, verdwijnt vaak via koude bruggen en andere fouten bij het isoleren.
Door goed naar uw woning en kantoor te kijken, en na te gaan waar die warmte weglekt, kunt u gericht gaan isoleren. Ook, en misschien wel juist, bij oudere gebouwen is het de moeite waard eens goed na te gaan of de isolatie voldoende is, en actie te ondernemen wanneer dat niet zo is.
Gezondheidsproblemen
Glasvezel zal de ogen, de huid en de luchtwegen irriteren. Mogelijke symptomen zijn irritatie van ogen, huid, neus, keel, kortademigheid (ademhalingsmoeilijkheden), keelpijn, heesheid en hoesten. Wetenschappelijk bewijs toont aan dat glasvezel veilig is om te fabriceren, installeren en te gebruiken wanneer de aanbevolen werkwijzen worden gevolgd om irritatie te verhinderen.
Glasvezel is bestand tegen schimmel, maar schimmelgroei kan optreden als glasvezel nat is of vervuild met organisch materiaal. Glasvezel isolatiemateriaal dat nat is geworden moeten worden geïnspecteerd op tekenen van achtergebleven vocht en verontreiniging. Besmette glasvezel isolatiemateriaal moeten onmiddellijk worden verwijderd.
Isover Glaswol
Het onder druk opspuiten van materiaal is een proces dat in de natuur voorkomt, namelijk bij vulkanen. Het werd voor het eerst opgemerkt bij een vulkaan op Hawaii. Pogingen om dat proces te kopiëren waren voor het eerst succesvol bij Edward Perry in Wales in het jaar 1840. De toen geproduceerde slakkenwol zwierf maandenlang door de fabriek en werd een gevaar voor het personeel. Slakkenwol, of steenwol werd ook geproduceerd door de Hoogovens. Steenwol wordt nog steeds gebruikt, ook als isolatiemateriaal. Maar de nadelen van steenwol zijn groter dan die van glaswol, omdat steenwol makkelijker een zeer fijn stof vormt.
Isover glaswol is niet zwaar en heel flexibel in het gebruik, veerkrachtig en vormvast. Bij het aanbrengen van Isover glaswol zijn oneffenheden in constructie of in het onderliggende materiaal geen probleem. De matten en dekens kunnen vrijwel overal eenvoudig overheen gelegd worden. Dat voorkomt dat luchtstroming ontstaat. Die luchtstroming heeft een negatieve invloed op de isolerende werking van elk materiaal.
Het is heel eenvoudig Isover glaswol op maat te snijden en het lichte gewicht zorgt er voor dat het het ook eenvoudig te verwerken is. Afval is er bijna niet, vooral omdat rest stukken gebruikt kunnen worden om hoekjes en gaatjes op te vullen.
Doordat Isover Glaswol verkrijgbaar is in diverse vormen, is er een materiaal speciaal voor uw isolatie-probleem.
Gecomprimeerd verpakt
De verpakking van Isover Glaswol wordt op een speciale manier gedaan, luchtdicht en met minder inhoud aan lucht, gecomprimeerd. Daardoor neemt Isover Glaswol tijdens de opslag en het transport minder ruimte in beslag. Dat maakt zowel de opslag als het transport van glaswol goedkoper en efficiënter. En dat is weer beter voor het milieu. Bij het uitpakken neemt Isover glaswol weer zijn oorspronkelijke vorm aan.
Wij leveren uw Isover Isolatie bij u thuis af. Natuurlijk kunt u ook bij ons de andere benodigde materialen bestellen. We nodigen u graag uit onze webshop te bezoeken. De bouwmaterialen, zoals het isolatiemateriaal bieden we tegen zeer scherpe prijzen aan. Hebt u vragen of wilt u graag informatie, neemt u dan contact met ons op. We helpen en adviseren u graag.