Huis verbouwen

Je huis moet bij je passen. Zelfs als je een huurwoning nieuw betrekt, wil je op zijn minst andere vloerbedekking en een nieuw behangetje. In een koophuis kun je veel verder gaan met een verbouwing. Menigeen kiest voor een ruimere keuken of een luxere badkamer. Ook verbeteringen aan de zolderverdieping zijn populair, bijvoorbeeld om er een studeerkamer voor een tienerkind van te maken.


Je huis aanpassen aan je eigen wensen kan veel voldoening geven, maar dan moet je de zaken wel goed voorbereiden. Bij een verbouwing van een huis komt heel wat kijken. Het is belangrijk om vanaf het begin een goed overzicht te hebben wat je allemaal moet regelen om de verbouwing van je huis in goede banen te leiden.

Maak een gedetailleerde wensenlijst

Om je dromen waar te maken, moet je nauwkeurig weten wat die dromen precies zijn. Vooral als je het werk (gedeeltelijk) door een aannemer of klusbedrijf laat doen, is het belangrijk dat je nauwkeurig kunt vertellen wat de bedoeling is. Geef bij ieder punt op je wensenlijst ook duidelijk aan hoe belangrijk dat punt is, bijvoorbeeld door een verdeling te maken in 'noodzakelijk', 'belangrijk' en 'mooi meegenomen'. Als tijdens de uitvoering blijkt dat bepaalde wensen tegenstrijdig zijn, geeft dit houvast om zo dicht mogelijk bij de oorspronkelijke bedoeling te blijven.

Op de wensenlijst kan bijvoorbeeld staan:

• een schets hoe je je de verbouwde ruimte voorstelt, of een foto als voorbeeld

• een korte beschrijving van de functie van de verbouwde ruimte

• plannen op langere termijn met de ruimte

• te gebruiken materialen

• hoeveel elektra, stopcontacten, lichtpunten en aansluitpunten voor water en gas er nodig zijn, en waar die moeten komen



Als je toch bezig bent, wil je misschien ook iets doen aan:

• inbraakbeveiliging

• brandveiligheid

• energieverbruik

• ventilatie


Breng de financiële gevolgen in kaart

Als je de klus zelf gaat doen, zet dan alle kosten op een rij. Denk daarbij niet alleen aan de te gebruiken bouwmaterialen, maar ook aan speciaal gereedschap dat je voor dit doel moet kopen of huren, de huur van een container om puin af te voeren en dergelijke. Als je de klus uitbesteedt, vraag dan bij verschillende bedrijven of aannemers een offerte aan. Houd in alle gevallen ook rekening met kosten om een vergunning aan te vragen.

Bepaal vervolgens met je boerenverstand, of met hulp van een adviseur van je bank, of de verbouwing eigenlijk wel in je budget past. Misschien moet je de wensenlijst inkorten om de kosten te beperken, of misschien moet je een extra hypotheek nemen om de verbouwing te financieren. De overheid stimuleert verbeteringen aan de eigen woning, dus neem even de tijd om te zien of er een gemeentelijk of landelijk subsidiepotje op jouw situatie van toepassing is.

Behalve kosten levert een verbouwing ook een voordeel op, in de vorm van waardevermeerdering van je huis. Maar reken jezelf niet rijk. Niet iedereen houdt van dezelfde kleur tegeltjes als jij, en de spullen die je nu nieuw koopt zijn tegen de tijd dat je het huis verkoopt al weer oud en versleten. Wel kan bijvoorbeeld een dakkapel de woning aantrekkelijker maken, vanwege de extra leefruimte.

Vraag tijdig een vergunning aan

In veel gevallen is voor verbouwing een omgevingsvergunning nodig. De omgevingsvergunning bestaat sinds 2010, en is een bundeling van alle afzonderlijke vergunningen die voor die tijd bestonden. Kijk op omgevingsloket.nl of je een omgevingsvergunning nodig hebt. Aanvragen kan eveneens op omgevingsloket.nl. Houd er rekening mee dat het wel een half jaar kan duren voordat de vergunning helemaal rond ('onherroepelijk') is. Vooral als bij je aanvraag de documenten en gegevens niet compleet zijn, of als de buren een bezwaar indienen, kan de procedure veel tijd in beslag nemen.

Ook als er geen vergunning nodig is, moet je je op zijn minst aan het Bouwbesluit houden. In het Bouwbesluit staan eisen voor veiligheid, gezondheid, bruikbaarheid, energiezuinigheid en milieu. Alles wat je hierover weten moet staat op rijksoverheid.nl en op bouwbesluitonline.nl.

Een verbouwing kan in strijd zijn met het bestemmingsplan van de gemeente. Als je huis gewoon een woonruimte blijft zal dit probleem niet spelen. Neem bij twijfel contact op met de gemeente, en probeer zo nodig een vergunning voor afwijking van het bestemmingsplan te krijgen.


Betrek de buren bij je plannen

Zowel om juridische redenen als voor de goede sfeer doe je er goed aan, de buren tijdig over je plannen te informeren. Met name als het voor de werkzaamheden nodig is om hun terrein te betreden, of als je na de verbouwing (meer) uitzicht hebt op hun privéterrein, heb je hun toestemming nodig. Overweeg de afspraken schriftelijk vast te leggen.

De buren kunnen via een 'bouwexploit' aandringen op extra voorzorgsmaatregelen om schade aan hun huis te voorkomen. Ook kunnen ze vragen om een nulmeting te doen, zodat achteraf vaststaat dat een bepaalde schade er voor de verbouwing nog niet was.


Sluit tijdig een rechtsbijstandverzekering af

Mocht er bij de verbouwing iets misgaan, dan kan dat in het uiterste geval leiden tot een juridisch geschil met je aannemer of de leverancier van bijvoorbeeld je keuken. Sluit daarom een rechtsbijstandverzekering af. Houd er rekening mee dat de verzekering over het algemeen pas na drie maanden ingaat.

 


Wij leveren uw benodigde bouwmaterialen bij u thuis af. We nodigen u graag uit onze webshop te bezoeken. De bouwmaterialen bieden we tegen zeer scherpe prijzen aan. Hebt u vragen of wilt u graag informatie, neemt u dan contact met ons op. We helpen en adviseren u graag.