Zelf je woning isoleren en minder gas gebruiken? Goed idee!
Bespaar kosten en maak je woning energiezuinig met Bouwbestel.nl
In deze tijden van stijgende energiefacturen is het een goed idee om je woning zo goed mogelijk te isoleren. Met goed gekozen en goed geplaatste isolatie gebruik je minder gas, zoveel is zeker. En als je de isolatie dan nog eens zelf plaatst, dan hoef je geen werkuren te betalen en win je je investering extra snel terug. Mooi toch?
Met isolatie haal je bovendien niet alleen het bedrag van de energiefactuur naar beneden. Het zorgt ook nog eens voor een aangenaam wooncomfort. Wat is er heerlijker dan te genieten van een snel en goed verwarmde woning? Een goed geïsoleerde woning is ook nog eens goed voor het milieu. Je verbruikt minder gas en spaart zodoende de planeet. Zo zorg je voor een win-win situatie tussen je eigen uitgaven en het leefmilieu.
Onderzoek eerst hoe je je woning energiezuinig kunt maken
Hoe moet je nu beginnen met het isoleren van je woning, vraag je je misschien af. Het antwoord op deze vraag hangt ervan af van hoe goed je woning nu al geïsoleerd is. Je maakt een grondige analyse hiervan en bekijkt op welke punten je nog kunt verbeteren. Waar zitten de zwakste schakels?
Enkele voorbeelden:
Dak isoleren
Dit kan bijvoorbeeld het schuine dak of plat dak zijn. Deze kan je aan de binnenzijde vaak makkelijk isoleren. Heeft je woning een chuin dak met vaste afstanden tussen de balken? Of is deze afstand niet altijd gelijk? RockRoof Sidefix is ideaal voor daken met vaste keperafstanden. Heb je ongelijke afstanden? Rocksono Base kan je op maat snijden en er extra strak tussen verwerken. Ook verkrijgbaar tegen een zeer scherpe prijs per pallet.
Een plat dak kan je op korte termijn ook zelf isoleren aan de buitenkant middels XPS platen en stoeptegels. Andere uitwendige dakisolatie gaat vaak samen met een nieuwe of in ieder geval
verwijdering van de dakbedekking.
Spouwmuur isoleren
Spouwmuurisolatie is zeker een interessante manier om je woning te isoleren. Volgens berekeningen uit 2020 bespaar je zo’n € 260 per jaar voor een gemiddelde tussenwoning. Als je weet dat spouwmuurisolatie (ook gemiddeld) €800 kost, dan heb je op drie jaar tijd de isolatie terugverdiend. Zie je het niet zitten om bestaande spouwmuren op te vullen, omdat bijvoorbeeld de ruimte in de spouw te klein is, of omdat er te veel cement in de spouw hangt, denk dan eens aan een voorzetwand. Lees dan ook even hier ook even hier.
Met vloerisolatie gebruik je minder gas en het geeft een comfortabel gevoel in de winter.
Vloerisolatie is eveneens interessant. Een geïsoleerde vloer houdt de warmte langer in de woning en maakt je huis meer gelijkmatig warm. Er is bovendien minder last van tocht omdat de tussenvloer en kruipruimtes opgevuld zijn. Vloerisolatie maakt het ook heerlijk om blootsvoets of op kousenvoeten door je huis te lopen, zelfs ’s winters.
Vloerisolatie kan je isolaren aan de bovenzijde, kijk dan even hier. even hier.
Aan onderzijde, vanuit de kruipruimte kan ook. Bij een houten vloer neemt men vaak steenwol of glaswol. Bij een betonnen vloer vaak PIR platen.
Voor de montage kan dit een handig product zijn.
30% van de warmte uit je woning gaat verloren via het dak
Een woning verliest snel warmte via zijn dak. Tot 30% van de warmte gaat via het dak verloren. Dit is logisch, want warmte stijgt nu eenmaal. Dakisolatie is in die zin altijd het bekijken waard. Dakisolatie functioneert bovendien dubbel isolerend. In de winter ontsnapt er veel minder warmte, terwijl in de zomer de isolatie de warmte buiten houdt. Dit geldt natuurlijk ook voor andere soorten isolatie zoals spouwmuurisolatie of triple glas.
Je kunt er qua dakisolatie zoals gezegd voor kiezen isolatiemateriaal aan de binnenkant van het dak aan te brengen. Rockwool is een mogelijkheid, maar isolerend PIR plaatmateriaal is eveneens een goede keuze. Dit kan een eerste stap zijn in het inrichten van een zolderruimte tot een volwaardige kamer. Neem gerust contact op voor advies.
Dubbel glas is een must om je woning te isoleren
Dubbel glas is in een moderne woning gewoonweg een must. Het is een van de meest interessante vorm van isolatie. Hou er rekening mee dat er verschillende soorten dubbel glas zijn:
· Gewoon dubbel glas
· HR++ glas
· Triple glas.
Zijn zowel je ramen als raamkozijnen aan vervanging toe, dan is triple glas de beste keuze. Triple glas of HR++ dubbel glas plaatsen in bestaande raamkozijnen is ook een mogelijkheid. En hierbij win je nog de investering op nieuwe kozijnen uit.
Bij elke vorm van isolatie moet je erop letten dat je de woning goed blijft ventileren. Soms isoleer je de woning zo goed dat de lucht onvoldoende circuleert.
Bouwbestel.nl, jouw partner voor hoogwaardig isoleren en minder gas gebruik
Op onze website vind je alles wat je nodig hebt voor een goede isolatie. PIR, XPS, Tempex, isolatiemateriaal van Rockwool of Isover, het kan allemaal. Ook vind je vurenhouten rachels, gipsplaten en dampremmdende folies! Je krijgt bij ons de beste kwaliteit voor een scherpe prijs.
Heb je nog vragen, over isolatiematerialen en minder gas gebruik, neem dan zeker contact met ons op. We helpen je graag verder met advies en antwoorden op je vragen.
En anders, veel succes met isoleren en minder gas verbruiken!