Het is tegenwoordig steeds makkelijker om geld te besparen op je energierekening. Toch is slechts twee op de drie huishoudens in Nederland goed geïsoleerd. Zonde, want bewoners van geïsoleerde woningen houden jaarlijks zo een € 2000 extra over om te sparen of te besteden. Daarnaast brengt een goed geïsoleerde woning nog andere voordelen met zich mee. Bijvoorbeeld een hoger wooncomfort omdat de woning altijd een aangename temperatuur heeft, en goede isolatie zorgt bovendien voor minder CO2-uitstoot. Er zijn genoeg klussen die je zelf kunt doen om je woning van goede isolatie te voorzien. In dit artikel lees je hoe je op verschillende manieren geld bespaart op jouw energierekening.

 

 

 

Hoe weet je of jouw woning goed is geïsoleerd?

 

Via een goede isolatie blijft jouw huis op temperatuur en verlies je geen warmte. Hierdoor heb je minder energie nodig om het leefklimaat in je woning op peil te houden. Om de mate van isolatie van jouw woning vast te stellen, is het een goede start om te kijken naar het jaar waarin het huis is gebouwd. Zo is een woning die gebouwd is vóór 1975 vaak niet of nauwelijks geïsoleerd. Een woning die na het jaar 2000 is gebouwd, heeft vaak geen extra klussen op het gebied van isolatie nodig.

 

 

 

Het zelf isoleren van jouw woning

 

Heeft jouw woning weinig isolatie nodig, of wil je besparen op isolatiekosten? Dan zijn er genoeg manieren om zelf jouw huis te isoleren waardoor je geld kunt besparen! Hieronder vind je enkele tips om je woning milieuvriendelijk te maken en snel en makkelijk geld te besparen op jouw energierekening:

 

 

Tochtstrips plaatsen. Huizen die niet goed zijn geïsoleerd, verliezen in de koude maanden vaak warmte via kieren in deuren en raamkozijnen. Dit kun je testen door je hand vlakbij zo een kier te houden. Voel je tocht? Dan kun je op deze plekken tochtstrips aanbrengen. Een rol tochtstrips kun je kopen in iedere bouwmarkt en ze zijn bovendien verkrijgbaar in verschillende diktes. Deze strips zijn niet duur, maar erg effectief als je wilt dat jouw huis warmte vasthoudt zodat je de verwarming niet extra hoog hoeft te laten staan!

 

Tochtborstels aanbrengen. Een andere manier om tocht (letterlijk) buiten de deur te houden, is om tochtborstels onder je deur te plaatsen. Dit is vooral effectief als je een garage of bijkeuken hebt die aan jouw woning vastzit. Deze ruimtes zijn vaak veel koeler en die kou kan gemakkelijk de rest van je huis binnendringen. Met een tochtborstel voorkom je dat de warmte wordt verdreven waardoor de temperatuur in je woning nagenoeg hetzelfde blijft.

 

Goed ventileren. Door je huis goed te ventileren kun je het makkelijker warm krijgen. Dit klinkt misschien gek, maar toch is het zo! Als je geen hoge energierekening wilt, loont het om iedere dag even de ventilatieroosters open te zetten. Op die manier komt er frisse lucht van buiten jouw huis in. Deze lucht is vrij droog, gaat schimmels tegen en is makkelijker te verwarmen dan de vochtige lucht die in huis blijft hangen.

 

Radiatorfolie plakken. Het plakken van radiatorfolie is een makkelijke manier om jouw woning te isoleren. Voor een optimaal effect plak je de folie achter de radiatoren in je huis. Het reflecterende folie zorgt er dan voor dat de warmte weer de huiskamer in wordt gestuurd. Ook is het verstandig om geen meubels voor je radiatoren te zetten. Hierdoor wordt de warmte grotendeels geblokkeerd.

 

Zonneboiler aanschaffen. Het kopen van een zonneboiler is een duurzaam besluit. Een zonneboiler is niet goedkoop, maar je krijgt er vaak subsidie voor en het apparaat gaat ruim twintig jaar mee. In de tussentijd bespaar je flink op je gasgebruik. Een zonneboiler vervangt het milieuonvriendelijke aardgas voor zonlicht. Om de zonneboiler zijn werk te laten doen, plaats je één of meer zonnecollectoren en een warmteaccu op het dak van je woning. Met behulp van zonlicht, produceert een zonneboiler samen met een hr-ketel of warmtepomp warm water. Daarnaast kan een zonneboilercombi jouw woning van warmte voorzien.

 

Slimme thermostaat. Een slimme thermostaat regelt de temperatuur in je huis en brengt gemakkelijk het gasverbruik in kaart.

 

 

 

Het laten isoleren van jouw woning

 

Heb je wat geld te besteden om jouw huis te isoleren? Dan kun je een isolatiebedrijf inschakelen. Deze vakmensen kunnen de volgende klussen uitvoeren om jouw woning te isoleren:

 

 

Dak isoleren. Veel warmte gaat verloren via het dak van een huis. Je kan zowel schuine als platte daken van isolatie voorzien. Infomeer hier gerust naar.

 

Spouwmuurisolatie. Een spouwmuur is de ruimte tussen de binnen- en buitenmuur. Door deze ruimte op te vullen wordt de muur geïsoleerd.

 

Vloerisolatie. Het laten isoleren van de vloer werpt snel vruchten af. Door isolatiemateriaal onder de (begane) vloer te plaatsen, krijg je niet snel koude voeten en reduceert het vocht in huis waardoor de temperatuur aangenaam blijft.

 

Glas vervangen. Een andere effectieve manier om je woning te laten isoleren is door het glas te vervangen. Zo isoleert dubbel glas meer dan enkel glas, en is HR++ glas en triple glas extra isolerend.