Droogbouw vloerverwarming stappenplan in zes stappen
Vloerverwarming is ideaal. Zo’n systeem verwarmt beter en efficiënter dan radiatoren en het scheelt ook nog ruimte. Nou denk u misschien dat het aanleggen van vloerverwarming kostbaar en tijdrovend is. Daarom beginnen sommige mensen er toch niet aan. Zelf vloerverwarming leggen is echter goed te doen. Zeker met de voorgefreesde vloerplaten van Floorzz, die u het lastigste werk uit handen nemen.
En met als één van de weinige droogbouwsystemen met 16mm buisdiameter is uw vloerverwarming altijd warmtepomp geschikt!
Met de volgende zes stappen legt u eenvoudig zelf uw eigen vloerverwarming.
Stap 1: Maak een vloerverwarming legplan
Een legplan is een belangrijke stap bij het installeren van vloerverwarming, omdat het de juiste indeling en positionering van de vloerplaten en verwarmingsbuizen bepaalt. Daarbij kiest u uit twee soorten voorgefreesde vloerplaten:
• Mono vloerverwarming platen van R Floorzz bestaan uit één homogene plaat. Deze platen bieden een efficiënte en gemakkelijke oplossing voor het leggen van vloerverwarming. Ze zijn geschikt voor verschillende soorten vloeren en kunnen direct op de ondergrond worden geplaatst. Bij het gebruik van de mono platen is het niet persé nodig om extra isolatie toe te voegen, omdat de platen zelf al een goede isolerende werking hebben.
• Duo/estrich vloerverwarming platen van Floorzz bestaan uit twee platen. Deze platen kunnen, indien nodig, worden gecombineerd met een extra plaat van houtvezel of minerale wol. Dit biedt extra isolatie en geluidsdemping. Deze estrich platen zijn ook verkrijgbaar met geïntegreerde isolatie voor geluidsreductie.
Onderdeel van het legplan is het kiezen van het type vloerplaat en het bepalen hoe deze over de ruimte te verdelen. Zo weet u direct hoeveel vloerplaten u nodig heeft en ook hoeveel buizen. Bij het maken van het legplan brengt u de ruimtes en hun warmtebehoefte in kaart. Houd rekening met de isolatie van de ruimte, de oriëntatie van de ruimte ten opzichte van de zon en eventuele warmtebronnen zoals ramen of deuren.
Vloerverwarming verdeler
Bij het maken van een legplan moet u ook rekening houden met de vloerverwarming verdeler. De verdeler verdeelt het verwarmde water naar de verschillende verwarmingsbuizen. Het is belangrijk om de lengte van de buizen en het aantal groepen te bepalen op basis van de warmtebehoefte van elke ruimte. Een goed ontworpen verdeler zorgt voor een gelijkmatige verwarming en een efficiënte werking van het vloerverwarmingssysteem. Vooral bij het gebruik van een warmtepomp als warmtebron is de verdeler nog belangrijker vanwege de lagere druk achter het verwarmde water. Het is aan te raden om de maximale lengte van de verdeler tot ongeveer 80 meter te beperken, zodat er voldoende druk behouden blijft in het systeem.
Stap 2: Vloerverwamingsplaten monteren
Leg de vloerplaten volgens het legplan dat u heeft gemaakt. Zorg ervoor dat de platen goed op elkaar aansluiten en dat er geen openingen tussen de platen ontstaan. U kunt de platen op maat snijden indien nodig, met behulp van een zaag of een snijgereedschap.
Bevestig de vloerplaten stevig op de ondergrond. Dit kan worden gedaan door gebruik te maken van schroeven, nagels of speciale bevestigingsmiddelen die geschikt zijn voor de gekozen ondergrond. Plaats de bevestigingen op regelmatige afstanden om ervoor te zorgen dat de platen stevig vastzitten.
Nadat alle vloerplaten correct zijn gemonteerd, controleert u nogmaals of alles stevig en vlak is. Eventuele open ruimtes tussen de platen kunnen worden opgevuld met vulmiddel. Zorg ervoor dat de vloerplaten volledig vlak zijn voordat u doorgaat met het leggen van de verwarmingsbuizen.
Stap 3: Vloerverwaming buizen leggen
Nadat de voorgefreesde vloerplaten stevig zijn gemonteerd, is het tijd om de verwarmingsbuizen te leggen. Kies voor geschikte PEX-buizen met een diameter van 16 mm voor het vloerverwarmingssysteem. PEX-buizen zijn flexibel, duurzaam en gemakkelijk te installeren. Bovendien is 16mm de juiste diameter voor een warmtepomp. Begin het leggen van de buizen bij de verdeler, waar het verwarmde water het systeem binnenkomt. Werk systematisch en volg het legplan dat u heeft opgesteld. Door het gebruik van voorgefreesde vloerplaten, liggen de buizen altijd op de gewenste onderlinge afstand van 10-15 cm.
Bevestig de buizen stevig op de vloerplaten met behulp van bevestigingsclips. Deze clips zorgen ervoor dat de buizen op hun plaats blijven en voorkomen dat ze gaan verschuiven tijdens het verdere installatieproces. Plaats de clips op regelmatige afstanden om de buizen op hun plaats te houden. Sluit de uiteinden van de buizen aan op de verdelers volgens het legplan en de instructies van de fabrikant. Zorg ervoor dat de verbindingen stevig en waterdicht zijn om lekkages te voorkomen. Gebruik geschikte koppelingen en fittings die compatibel zijn met het gekozen buismateriaal.
Stap 4: Primeren
Na het leggen van de buizen op de voorgefreesde vloerplaten is het belangrijk om de platen te primeren. Het primeren van de vloerplaten zorgt voor een betere hechting tussen de vloerplaten en de afwerklagen die later worden aangebracht.
Begin met het verwijderen van stof en andere verontreinigingen en ga pas verder zodra alle platen schoon en droog zijn. Breng de primer vervolgens gelijkmatig aan op de vloerplaten. Gebruik een roller om de primer gelijkmatig te verdelen. Zorg ervoor dat de gehele oppervlakte van de vloerplaten bedekt is met een dunne laag primer. Laat de primer vervolgens drogen volgens de opgegeven droogtijd. Herhaal dit proces, indien nodig.
Stap 5: Kanalen afgieten met gietmortel
Zijn de R Floorzz vloerplaten gelegd, de buizen bevestigd en de vloerplaten zijn geprimed? Dan is het tijd om de kanalen rondom de buizen af te gieten met gietmortel. Het afgieten van de kanalen zorgt voor een goede warmteoverdracht en beschermt de buizen.
Kies allereerst een geschikte gietmortel die speciaal is ontworpen voor vloerverwarmingstoepassingen. Meng de gietmortel volgens de instructies van de fabrikant. Gebruik de juiste verhouding van water tot gietmortel en meng grondig totdat er een gladde en homogene massa ontstaat. Zorg ervoor dat er geen klontjes of droge delen in het mengsel aanwezig zijn. Giet de gemengde gietmortel voorzichtig in de kanalen rondom de buizen. Gebruik een troffel of een geschikt gereedschap om de gietmortel gelijkmatig te verdelen en ervoor te zorgen dat alle kanalen volledig worden opgevuld
Gebruik een rechte lat of een waterpas om de gietmortel gelijkmatig te nivelleren. Strijk de gietmortel glad zodat er een vlak oppervlak ontstaat. Zorg ervoor dat de gietmortel de juiste dikte heeft en voldoende contact maakt met de vloerplaten en de buizen. Laat de gietmortel vervolgens voldoende uitharden. Dit kan enkele dagen tot enkele weken duren, afhankelijk van het type gietmortel dat is gekozen. Zorg ervoor dat de vloer tijdens het uithardingsproces beschermd wordt tegen vocht en belasting.
Stap 6: extra egaliseren met gipsgebonden Uzin NC110 egaline
Na het afgieten van de kanalen met gietmortel, kan het (bij een scheve basisvloer) nodig zijn om de vloer verder te egaliseren voordat de uiteindelijke afwerklagen worden aangebracht. Dit zorgt voor een vlak en glad oppervlak waarop de topvloer kan worden aangebracht. Dit is een stap die niet altijd nodig is.
Controleer de vloerplaten en de afgewerkte kanalen grondig op eventuele onregelmatigheden, bobbels of hoogteverschillen. Zorg ervoor dat de gietmortel rondom de kanalen goed is uitgehard voordat u verder gaat met egaliseren. Kies een geschikte gipsgebonden egaline, zoals Uzin NC110, die speciaal is ontworpen voor het egaliseren van vloeren. Giet de gemengde egaline voorzichtig op de vloer en verdeel deze gelijkmatig met behulp van een egaliseerspaan. Werk in kleine secties om ervoor te zorgen dat de egaline gelijkmatig wordt verspreid. Nivelleer tot slot met een lange, rechte lat en gebruik hierbij een waterpas.
Heeft u nog vragen over het zelf aanbrengen van een droogbouw vloerverwarming middels de platen van Floorzz, neem dan gerust contact met ons op.