Een dampremmende folie is van groot belang om de aangebrachte isolatie te optimaliseren. Daarnaast voorkomt de folie dat er condensatie in de constructie door kan dringen, waardoor voorkomen wordt dat de constructie door vocht aangetast wordt. De dampremmende folie dient op correcte wijze aangebracht te worden, zodat geprofiteerd kan worden van de voordelen. Graag lichten wij het aanbrengen van dampremmende folie toe.

Wat is dampremmende folie
Dampremmende folie is meestal een hoogwaardige folie die aangebracht wordt in wanden en daken. De folie voorkomt daarbij dat condens van binnenuit (binnenshuis) in de isolatie kan dringen. Het gaat daarbij om condensatie die ontstaat door koken, douchen en transpiratie.

Wordt zonder dampremmende folie gewerkt dan kan condensatie door de isolatie in de constructie dringen, waardoor vochtproblemen in huis ontstaan. Vochtproblemen leiden altijd tot schimmel, die ernstige gevolgen voor de gezondheid kan hebben (vooral slecht voor mensen met een verminderde weerstand en mensen die last hebben van luchtwegaandoeningen).

De folie voorkomt niet alleen vochtproblemen, maar ook wordt de tochtdichtheid verminderd, waardoor het algehele wooncomfort verhoogd en de energierekening verlaagd wordt. Ten slotte voorkomt de folie ook reuk van in de wand of het dak aangebrachte chemicaliën.

Dampremmende folie aanleggen
Dampremmende folie dient altijd aan de warme zijde (binnenkant) aangebracht te worden. Dit betekent dat de folie onder de isolatielaag aangebracht wordt. De dampremmende folie zorgt er dus niet voor dat er geen vocht van buiten binnen door kan dringen, maar voorkomt slechts dat condensatie van binnenuit in de isolatie kan dringen.

Het dampremmende scherm dient nauw aansluitend aangebracht te worden. Hiervoor moet de dampremmende folie overlappend aangebracht worden en dient bij voorkeur gebruik gemaakt te worden van aluminiumtape, waarmee de folie op elkaar getaped wordt. Dit geldt in het bijzonder op plaatsen waar de folie onderbroken wordt bijvoorbeeld als er sprake is van ventilatiekanalen, inbouwspots enz.

In sommige gevallen (dit is bijvoorbeeld het geval met wanden) wordt de dampremmende laag gecombineerd met een dampdoorlatende laag. Hierbij wordt rode (warme kant) dampremmende folie aan de binnenzijde van de wand aangebracht en blauwe (koude kant) dampdoorlatende folie aan de buitenzijde van het isolatiemateriaal. Dit heeft als voordeel dat vocht dat eventueel door de isolatielaag is gedrongen naar buiten toe afgevoerd kan worden, zonder dat de constructie hiervan nadelig beïnvloed wordt.

Heeft u nog vragen over het aanbrengen van dampremmende folie? Aarzel dan niet en neem geheel vrijblijvend contact op met Bouwbestel . Graag adviseren wij u met betrekking tot het aanbrengen van dampremmende folie.