Moet er een muur of vloer betegeld worden, dan heeft u naast de tegels onder andere tegellijm nodig. Speciaal voor het betegelen van wand en vloer is er Coba tegellijm. Coba is een puur Hollands merk dat afbouwproducten op de markt brengt, die zowel door de vakman als doe-het-zelver gebruikt kunnen worden voor diverse klussen in huis. De tegellijm van Coba is als poeder en pasta verkrijgbaar.

Coba tegellijm
Coba, herkenbaar aan de oranje verpakking, is gespecialiseerd in afbouwproducten. Het assortiment is niet alleen zeer uitgebreid, elke tegellijm en –pasta is specifiek gemaakt voor de toepassing ervan. Of het nu gaat om het betegelen van een klein oppervlak, het verwerken van extra grote tegels op muur of vloer of het betegelen van een natte ruimte waaronder badkamer en zwembad, voor elke klus is de juiste Coba tegellijm te vinden.

Coba tegellijm poedervorm
Coba tegellijm in poedervorm wordt volgens de aanwijzingen op de verpakkingen vermengd met water, waarna betegeld kan worden. Het poeder is verkrijgbaar in drie verschillende kleuren (wit, licht – en cementgrijs) en is vooral afhankelijk voor welke verwerking (ondergrond, soort tegels en toepassing) de lijm gebruikt gaat worden. Met uitzondering van de snellijm kan de Coba tegellijm in poedervorm tot minimaal twee uur na het aanmaken gebruikt worden. Voor de snellijm geldt dat deze slechts tot een half uur na aanmaken gebruikt kan worden. Na het betegelen geldt een droogtijd van circa 24 uur, waarna de tegels begaanbaar zijn en afgevoegd kunnen worden. Ook hier is de snellijm weer een uitzondering, want deze is reeds na drie uur begaanbaar, afhankelijk van de temperatuur en verwerkingsomstandigheden.

Soorten Coba tegellijm
De tegellijm in poedervorm is verkrijgbaar in diverse soorten. Onderstaand vindt u een overzicht van alle verkrijgbare tegellijmen van het merk Coba, incusief een korte beschrijving.

Poederlijm vloeren
Deze tegellijm is uitsluitend geschikt voor gebruik binnenshuis. De lijm kan niet alleen voor vloer-, maar ook voor wandtegels gebruikt worden. Voor het betegelen dient de ondergrond vormvast te zijn. Indien er een vloerverwarming aanwezig is, dan kan deze Coba tegellijm gebruikt worden. Na 24 uur begaanbaar en te voegen.

Poederlijm vloer en wand
Zoals de naam al aangeeft kan deze lijm binnenshuis (ook in natte en vochtige ruimtes) gebruikt worden voor het betegelen van vloer en wand. Deze tegellijm kan op diverse ondergronden waaronder bijvoorbeeld beton, kalkzandsteen en cellenbetonblokken en voor tegel op tegel gebruikt worden. Droog – en voegtijd is 24 uur.

Coba poederlijm vocht – en vorstbestendig
Speciaal voor gebruik binnens – en buitenshuis, voor zowel de vloer als wand. Geschikt voor de meest uiteenlopende ondergronden en tevens te gebruiken voor tegelen op bestaand tegelwerk. De tegellijm is vocht – en vorstbestendig, geschikt voor vloerverwarming en kan behalve in natte en vochtige ruimtes, ook voor onderwatertoepassingen zoals zwembaden gebruikt worden. Na 24 uur zijn de tegels begaanbaar en kunnen deze gevoegd worden.

Poederlijm lichtgewicht
Speciaal voor het verlijmen van (grote) wand – en vloertegels en bepaalde natuursteen (ongevoelig voor verkleuring), zowel binnen als buiten. Het voordeel van deze tegellijm is dat er tot 40% minder van gebruikt zal worden. Kan tevens gebruikt worden als uitvlakmortel. Droogtijd en afvoegbaar na 24 uur.

Poederlijm snellijm
Gebruik uitsluitend binnenshuis voor wand en vloer. Kan op nagenoeg alle ondergronden, ook op verse cementen dekvloeren. Binnen drie uur droog en afvoegbaar na 24 uur.

Coba poederlijm natuursteen
Voor het betegelen van lichtgekleurd natuursteen, binnenshuis (wand en vloer). Geschikt voor diverse ondergronden en tegel op tegel. Kan in natte en vochtige ruimtes gebruikt worden. Beloop – en afvoegbaar na 24 uur.

Poederlijm anhydriet en alphavloeren
Speciaal voor het betegelen van calciumsulfaat ondergronden met tegels of natuursteen. Kan na 24 uur begaan en afgevoegd worden.

Coba tegellijm in pastavorm
De pastalijm hoeft in tegenstelling tot de poedervorm niet aangemaakt te worden met water. Het gaat om een kant – en klaar product dat in een emmer is en gelijk voor verwerking gebruikt kan worden. Is de klus geklaard of moet even gepauzeerd worden, dan kan de emmer gewoon afgesloten worden. De Coba tegellijm in pastavorm is geschikt voor diverse ondergronden en bedoelt voor tegelwerk binnenshuis. Er zijn twee soorten, voor kleine en grote tegels, waarvan de een een witte en de andere een beige kleur heeft.

Coba pastalijm projecten
Voor het tegelen met kleine tot middelgrote tegels binnenshuis, op diverse ondergronden, waaronder tegel op tegel. NIet geschikt voor vloertegels.

Pastalijm grootformaat tegels
Voor grote (zware) wandtegels en mozaïek, binnenshuis, toepasbaar op verschillende ondergronden.


Het gebruik van Coba tegellijm
Afhankelijk van de ondergrond, toepassing op muur of vloer, het formaat tegels en ook het materiaal waarvan de tegels gemaakt zijn, wordt de best passende lijm besteld. De benodigde hoeveelheid is afhankelijk van de ondergrond, soort tegels en toepassing. Dit staat bij de verschillende soorten lijm duidelijk aangegeven. Gaat het om Coba tegellijm in poedervorm, dan kan de gewenste hoeveelheid lijm in een schone emmer aangemaakt worden met de benodigde hoeveelheid water. Hiervoor dient de gebruiksaanwijzing op de verpakking stipt opgevolgd te worden, voor het beste resultaat.

Behalve de Coba tegellijm en een schone emmer waarin de lijm aangemaakt kan worden zijn voor het tegelen ook andere gereedschappen nodig, zoals een lijmkam, tegelsnijder, eventueel boormachine en tegeltang.