Bedrijfshallen zijn door hun omvang en het gebruikte bouwmateriaal niet al te zelden ware warmteverliezers. Voor u als eigenaar levert een goed geïsoleerde bedrijfshal besparingen op die kunnen oplopen tot 30% van de totale energiekosten. Voor een dergelijk financieel voordeel is het dus zeker de moeite waard eens te kijken wat de mogelijkheden op het gebied van een bedrijfshal isoleren zijn. Elke branche heeft zo zijn eigen behoeften betreffende de vorm van isolatie. Een ruimte waarin met een versproduct gewerkt wordt of een werkplaats waar werknemers onderdelen in elkaar zetten zijn meer gebaat zijn met een thermische isolatie dan een granietslijperij of een meubelmakerij die de voorkeur aan akoestische isolatie zullen geven.
Door uw bedrijfshal te isoleren profiteert u op meerdere manieren. Doordat het pand minder energie verbruikt levert u direct een positieve bijdrage aan het milieu. Bedrijfspanden die aangepast en geïsoleerd worden met en volgens milieuvriendelijke technieken komen daarnaast in aanmerking voor de milieu-investeringsaftrek en doen het beter op de bedrijfspandenmarkt. Bewezen is ook dat er onder werknemers die in een gezond leefklimaat werken onderling een betere sfeer heerst en er betere prestaties geleverd worden.
Vloerisolatie in uw bedrijfshal
Als we het totaalplaatje van een bedrijfshal isoleren eens onder de loupe nemen kunnen we beginnen met de vloerisiolatie. Vloerisolatie is thermisch en kan zowel tot doel hebben de koude binnen te houden, bij koel-en vriesinstallaties, als de koude te weren.
Warmtebehoudende vloerisolatie kan alleen worden aangebracht in bedrijfsruimten die voorzien zijn van een kruipruimte. In de loze ruimte onder de loopvloer wordt een koudewerende laag aangebracht van:
• PUR schuim
• Isolatiekussens
• Isolatieplaten
Van deze 3 genoemde vloerisolatiematerialen heeft het PUR schuim de hoogste isolatiewaarde. De speciaal voor vloerisolatie ontwikkelde PUR soort heeft een gesloten cellenstructuur voor optimale thermische bescherming. Door het schuim gelijkmatig onder de vloer te spuiten sluit de gehele loze ruimte zich zonder luchtbellen hermetisch af en reguleert hiermee gelijk het vocht.
Isolatiekussens zijn licht in gewicht en bestaan uit meerdere isolatiematten met luchtlagen ertussen. De matten zijn, al naar het aantal luchtkamers, onderverdeeld in meerder klassen. Hoe meer luchtkamers hoe hoger de isolatiewaarde.
Wanneer we een bedrijfshal isoleren wordt in de meeste gevallen gebruik gemaakt van isolatieplaten. Platen zijn in redelijk korte tijd aan te brengen en ook bij kleine ingrepen doordat er een leiding aangelegd of verlegd moet worden makkelijk te verwijderen en weer terug te plaatsen. De platen zijn onder te verdelen in 3 soorten:
• EPS platen, beter bekent als piepschuim of tempex. Nemen geen vocht op, hebben een zeer hoge isolatiewaarde en zijn eigenlijk het ideale materiaal om uw bedrijfshal te isoleren. Koel-en vriescellen worden altijd geïsoleerd met tempex, al dat niet in combinatie met warmte-elementen als buffer tegen de ontsnappende koude.
• Glaswol, vezelplaat- of deken van de glasgrondstof silicaat of hergebruikt glas. Wordt in bedrijfsruimten regelmatig toegepast door de hoge isolatiewaarde van de glasvezel.
• Steenwol of Rockwool, eveneeens in platen of dekens te verkrijgen mineraal isolatiemeteriaal. De lage relatief lage isolatiewaarde maakt steenwol minder geschikt voor vloerisolatie.
Muurisolatie in uw bedrijfshal
De muren of wanden zijn bij het isoleren van een bedrijfshal het eenvoudigst uit te voeren. Naast de, bij de vloerisolatie genoemde, isolerende plaatmaterialen zijn er diverse klant en klare paneeluitvoeringen met eenzelfde isolatiemateriaal erin verwerkt maar met een strakke buitenafwerking in RALkleur. Denk hierbij aan Sandwichplaten, een hoogwaardige PURkern bedekt met een aluminium of kunststof toplaag, voorzetwanden van verlijmde glaswol op een gipsplaat of dubbel glas. Ook een 2 of 3 dubbele glaswand heeft een zeer hoge thermische en akoestische isolatiewaarde.
Een bedrijfshal isoleren waarvan de gevels uit een verticale of horizontale metalen buitenbeplating bestaan vereist een aparte manier van isoleren. Een nieuw ontwikkelde soort glaswolplaten bestaat uit 4 klasses vormvaste isolatieplaten die bijzonder goed bestand zijn tegen extreem hoge temperaturen. Dit komt niet alleen de isolatiewaarde ten goede, ook de brandveiligheid neemt, bij gebruik van dergelijke platen, in hoge mate toe. Door de celdichtheid van het materiaal en de geslotenheid waarmee de platen in de gevel aangebracht worden voldoen ze niet alleen aan de alle thermische isolatienormen maar bezitten ze daarnaast hoge geluidswerende capaciteiten.
Vlies- of gordijngevels om een eigen manier van isoleren met zogenaamde vliesgevelplaten. Met deze platen is het mogelijk een niet dragende afscheiding van een bedrijfshal te isoleren. Voegen van de gevelbekleding blijven bij het gebruik van dit materiaal open en het is daarom van belang dat in verband met wind en regendoorslag de lichtgewicht platen stevig aan de ondergrond verankerd worden. Deze manier van een bedrijfshal isoleren doet geen afbreuk aan het uiterlijk van uw designwand, is bijzonder weerbestendig en kan daarnaast tot op hoogten van 200 meter worden toegepast.
Dakisolatie in de bedrijfshal
Warmte stijgt naar boven, willen we onze op de werkvloer geproduceerde warmte behouden zullen we ook het dak en met name de lichtstraten van de bedrijfshal moeten isoleren. Bij het isoleren van het dak komt het erop aan dat het isolatiemateriaal voornamelijk licht in gewicht is en een hoge isolatiewaarde heeft. Sandwichplaten, zijn net zoals ze dat voor de wanden zijn ideale platen voor de isolatie van het dak.
Veel warmte gaat er verloren door toepassing van verkeerd glas in de lichtstraat. HR3 beglazing in een thermisch gescheiden profielsysteem zorgt ervoor dat er in de zomer geen zonnewarmte door het glas naar binnen priemt en in de winter de opstijgende warmte aangenaam onder het glas blijft.
Mocht u vragen hebben over het isoleren, neem dan contact met ons op. Wij informeren of adviseren u graag.