Een origineel plafond in de badkamer heeft wel eens te lijden onder vocht met vaak schimmelplekken als gevolg. Daarom kiezen steeds meer mensen ervoor om bij het renoveren van hun badkamer het plafond te verlagen. Hoewel de wijze van het verlagen van een plafond in een vochtige ruimte niet veel verschilt met de wijze waarop dat gebeurt in een standaard kamer, roept het wel vragen op. De badkamer wordt immers dagelijks aan veel vocht blootgesteld. Denk daarom vooral na over de volgende aspecten.

 

Materiaalkeuze voor verlaagd plafond

Bij het kiezen van het juiste materiaal heeft u voor de badkamer een aantal opties. Systeemplafonds van kunststof of aluminium zijn tegenwoordig volop verkrijgbaar. Voordelen van deze systemen zijn dat ze komen met een duidelijk omschrijving en relatief gemakkelijk te installeren zijn. Ook hoeft u ze na bevestiging niet meer af te werken of te bewerken met een vochtwerende coating. Deze systeemplafonds geven wel een bepaalde uitstraling die moet passen bij uw smaak en de stijl van de badkamer.

Een verlaagd plafond van MDF gegrond platen, gipsplaten of houten schrootjes is ook een optie. Let op bij de aankoop van de materialen; laat u goed adviseren over de juiste afwerking om vochtproblemen en werking van het materiaal tegen te gaan. Voor vochtige ruimtes zijn er speciaal geprepareerde MFD en gipsplaten te verkrijgen. De speciale gipsplaat waterwerend is rondom strak bekleed met een water werend karton. U kunt ze herkennen aan de groene kleur. Een plafond van zowel MFD als gipsplaten wordt doorgaans afgewerkt met een vochtwerende latexverf.

Het rachelwerk dat u nodig heeft om een van de laatstgenoemde materialen aan te monteren kan, in tegenstelling tot wat men vaak denkt, ook in de badkamer van hout zijn (mits er genoeg en juiste ventilatie is). Een andere optie is het ophangen van een metalen profiel waarop de platen worden bevestigd.

 

Elektra voor verlagen van badkamer plafond

In een badkamer worden vaak inbouwspots aangebracht in het verlaagde plafond om een mooi verdeelde verlichting te bewerkstelligen. Houd bij het kiezen van de hoogte van het plafond rekening met de warmte die halogeen spots uitstralen. De ruimte tussen het oude en het nieuwe, verlaagde plafond moet ten minste 10 tot 15 cm zijn. Op deze manier bent u ervan verzekerd dat er geen brandgevaar ontstaat.

Installeer de elektra en schakelmateriaal altijd voordat u het verlaagde plafond bevestigt. Dit werkt gemakkelijker, u behoudt zo het overzicht. Schakel natuurlijk de elektriciteit uit wanneer u begint met de installatie. Wanneer u niet zeker bent van uw expertise op het gebied van elektriciteit, schakel dan te allen tijde een elektricien in.

Tip: de diameter van de gaten voor de spots staan meestal aangegeven op de verpakking. Teken de juiste afmetingen over op het toekomstige plafondmateriaal en zaag de gaten. Dit gaat in de meeste gevallen het handigst met een accuboormachine met klokzaag.

In plaats van halogeen kunt u ook voor Led verlichting kiezen. Voordelen van Led verlichting zijn het lagere energieverbruik en het feit dat deze lichtpunten veel minder warmte uitstralen. Het maakt hierbij dus niet uit wanneer u de spots in een wat smallere tussenruimte plaats.

 

Badkamerplafond ventilatie

Denk goed na over uw ventilatie. Hier staat of valt uw werk uiteindelijk mee. Een misvatting is dat wanneer u een raam in de badkamer heeft, dit voldoende ventilatie geeft. Vooral als u in de winter dit raam tijdens het douchen open zet, kan het nadelige gevolgen hebben voor de materialen van de constructie. De koude lucht van buiten in combinatie met de warme damp van de douche zorgt namelijk voor nog meer condensvorming.

Zorg daarom altijd voor voldoende toevoer van droge lucht. Een simpel rooster in de deur van de badkamer is al een goede optie. Wilt u het helemaal goed doen? Maak dan een luchtschacht naar het dak toe of plaats in een al bestaand luchtkanaal een elektrische ventilator. Deze kunt u bijvoorbeeld tijdens het douchen met een schakelaar aanzetten, waardoor het de natuurlijke luchtstroom bevordert.

 

Neem gerust contact met ons op als u nog vragen heeft. Wij beantwoorden uw vragen graag.