Bouwen is de afgelopen twintig jaar sterk veranderd. Meer en meer worden materialen gebruikt die vroeger niet bekend waren of waarvan men nooit had gedacht dat daarmee gebouwd zou worden. Tempex EPS is zo’n materiaal.

Wat is Tempex EPS?
EPS staat voor geëxpandeerd polystryreen. Het product is ook bekend als styropor of piepschuim. Tempex EPS komt u tegen wanneer u bijvoorbeeld een nieuwe wasmachine uitpakt. Of een glazen vaas. Waarom? Omdat Tempex EPS schokken opvangt, tegen vocht beschermt en ijzersterk is. Dat merkt u ook wanneer u probeert het in stukken te breken. Het is een heel bijzonder product dat in de afgelopen jaren in de bouw van inpakmateriaal naar bouwmateriaal is verschoven.
Met Tempex EPS worden fundering aangelegd, wanden gebouwd en isolatievoorzieningen gerealiseerd. Het is een product dat elastisch is, zoals gezegd tegen druk kan en dat uitstekende isolerende kenmerken heeft.
Daarnaast wordt het ook gebruikt om kunstwerken te maken of speciale versieringen. Denkt u aan plafondplaten, plafondranden of tuinornamenten zoals een fontein. Nieuwer is dat Tempex EPS wordt ingezet als vloerisolatie. Het is uitermate geschikt als ondervloer voor parket of laminaat. Door de extra geluiddempende en isolerende werking zorgt het voor behaaglijkheid en energiebesparing.

Tempex EPS in de bouw
Tempex EPS is veilig in het gebruik, superlicht, brandvertragend, grondwaterneutraal en prima isolerend. Daarnaast is het een milieuvriendelijk product met een lange levensduur.
Tempex EPS wordt dan ook steeds vaker bij de bouw van woningen, bij verbouwingen en renovaties ingezet.
U kunt zelfs voorbewerkt Tempex EPS kopen dat gecoat is of dat in grote holle blokken verwerkt is, waardoor het als bekisting voor de fundering en de buitenwanden gebruikt kan worden. De holle ruimte wordt volgestort met beton waardoor het een enorme stevigheid ontwikkelt. Dit is een goedkopere manier van bouwen met een hoge isolatiewaarde.
Grappig is om te weten dat Tempex EPS voor slechts 2% uit polystyreen en voor 98% uit lucht bestaat. Overigens verklaart dat ook de hoge isolerende werking. Verder geldt dat het vrij is van giftige stoffen en prima gerecycled kan worden.
Om u een voorbeeld te geven van de waarden ziet u hieronder een waarde uitgewerkt.

Europees EPS type 60 SE
De druksterkte bij 10% vervorming is 60 kPa
De buigsterkte is 100 kPa
De warmtegeleidings coefficient is 0,038 W/m K
De dimensionale stabiliteit is kleiner dan 0,5%

Overigens is Tempex EPS in heel wat andere vormen en waarden te krijgen. Het gaat hier uitsluitend om een voorbeeld om te laten zien waartoe Tempex EPS is staat is.

Bouwen met Tempex EPS
Wanneer u besluit om met Tempex EPS te werken, verdient het aanbeveling om wanneer u besluit met EPS te bouwen vooraf goede inlichtingen in te winnen of misschien zelfs een professional te raadplegen. Wat u natuurlijk ook kunt doen is een proefstelling maken. Zo kunt u zien hoe Tempex EPS reageert en waar u eventueel rekening mee moet houden.

In principe is het een makkelijk product dat in het gebruik weinig vragen op zal werpen, maar het plaatsen van een fundering of een wand van Tempex EPS is natuurlijk iets dat zorgvuldig moet gebeuren.

Het gebruik van Tempex EPS als funderingsbekisting draagt bij aan verantwoord en duurzaam bouwen. De voorgeperste elementen zijn makkelijk te verwerken en zorgen voor een duurzame thermische isolatie. Doordat Tempex EPS niet gaat rotten of lekken, maar gewoon in stand blijft, zal deze isolatie ook op een constant hoog niveau blijven. Daarbij is EPS druk- en vormvast. De EPS bekistingelementen voldoen aan de NEN-EN 13163-09 norm.

Gebruikt u Tempex EPS voor de bekisting dan betekent dat dat u maar liefst tot 75% op de bouwkosten kunt besparen. Een ander voordeel is dat u de bekisting niet hoeft af te breken. Het materiaal kan gewoon blijven staan. Eventuele verwijdering is overigens eenvoudig en gaat snel. Spanbanden kunnen worden hergebruikt, wat ook kosten bespaart.

Mocht u Tempex EPS voor de ondervloer gebruiken dan is het aan te raden te informeren of u eerst dampremmende folie moet leggen voordat u de Tempex EPS platen legt. Dit om vochtophoping te voorkomen.

Ook voor uw renovatie geschikt
Tempex EPS is inmiddels in zoveel vormen en mogelijkheden te koop dat u dit mooie product werkelijk overal kunt inzetten. Dus ook bij een eventuele renovatie. Kijkt u eens rond in onze webwinkel om te zien wat allemaal mogelijk is. Hebt u vragen neemt u dan even contact met ons op. We informeren en adviseren u graag.
Tempex EPS is een product dat past in het Cradle to Cradle proces. Dit betekent dat EPS voldoet aan de levensanalysecyclus van dit proces. Het wordt niet alleen milieuvriendelijk geproduceerd, maar kan volledig worden hergebruikt. Dit betekent dat ook hergebruikt Tempex EPS alle hoge kwaliteiten behoudt. Hierdoor geldt dat uw werkt met een product dat werkelijk duurzaam is, want het gaat nooit verloren, kan altijd worden hernieuwd en zorgt zo er voor dat het slechts eenmalig basisgrondstoffen nodig heeft. Tempex EPS gebruiken betekent op verschillende manieren een bijdrage leveren aan een beter milieu. Minder grondstofgebruik, hoge isolerende werking en dus energiebesparing en altijd te recyclen tot het zelfde basisproduct. Dit mooie product heeft een naam, namelijk Tempex EPS.