Ventilator inbouwen

Art. Nr.
40706

Wilt u een automatische ventilator inbouwen in een toiletruimte of badkamer? Kijk dan hieronder voor tips en advies van Bouwbestel!

Succes! 

Onderstaande producten bevatten slechts een greep uit ons totale assortiment. Neem voor advies gerust contact op.

Pakketprijs
Ventilator inbouwen
Ventilator inbouwen

Op voorraad

Betaalmogelijkheden
BouwBestel webshop keurmerk
  • A-Kwaliteit producten
  • Gratis advies
  • 4194 beoordelingen

1,82 1,50

Samenvatting
    Ventilator inbouwen aanpassen

    VENTILATOR INBOUWEN

    Stap 1 | Ventilator kiezen
    De eerste stap is het kiezen van een gepaste ventilator. U heeft keuze uit twee ventilatortypes, namelijk muurventilatoren en buisventilatoren. Muurventilatoren maken direct contact met de buitenlucht. Buisventilatoren werken met een buis die voor de afvoer zorgt. Het meest efficiënt is een automatische ventilator, die begint te draaien wanneer u het licht aandoet.

    Let bij aanschaf van een ventilator ook op de insteltijden. Het is handig als de ventilator nog even door blijft draaien wanneer u het licht heeft uitgeschakeld. Meestal kunt u deze doorlooptijd zelf bepalen. Ook de aanlooptijd kunt u instellen, omdat het vaak niet nodig is dat een ventilator direct aanslaat wanneer u het licht inschakelt.

    Ook worden ventilatoren met infrarode bewegingsschakelaars steeds populairder. Deze schakelen automatisch aan wanneer u de ruimte binnenstapt.

    Voor een badkamer is een ventilator met een vochtsensor ideaal. Deze reageert automatisch op de vochtigheidsgraad.

    Ook de buisdiameter van de ventilator is belangrijk. Een diameter van 100 mm is geschikt voor een toilet en kleine badkamer. Daarnaast zijn modellen van 125 en 150 mm geschikt voor een modale badkamer tot een grote keuken. De diameter hangt af van de grootte van de ruimte en de lengte van de weg die de lucht moet afleggen.

    Het laatste aandachtspunt bij aanschaf is het rooster op de buitenmuur. Dit rooster voorkomt dat koude lucht naar binnenkomt of dat er valse trek ontstaat. De meeste roosters en ventilatoren sluiten en openen zich vanzelf. Er zijn ook elektrische ventilatoren.

    Stap 2 | Plaats van de ventilator bepalen
    Plaats de ventilator niet te dicht bij de plaats waar de verse lucht de ruimte binnenkomt. Dat wil zeggen; niet in de buurt van ramen of deuren. Als u de ventilator hier vandaan plaatst, garandeert u betere luchtcirculatie. Installeer de ventilator zo dicht mogelijk tegen het plafond, in een buitenmuur of een muur die grenst aan een luchtkoker. Let er op dat er maar één ventilator aan de luchtkoker is aangesloten.

    Een maximale luchtverversing krijgt u als de ventilator zich recht tegenover de luchttoevoer bevindt en bij voorkeur daar nog zo ver mogelijk vandaan staat. U kunt een ventilator ook in een verlaagd plafond plaatsen als er voldoende luchtruimte boven het plafond zit. Check ook of er een stroomtoevoer in de buurt zit, waar u de ventilator op aan kunt sluiten.

    Stap 3 | Gat maken
    Gat maken in gipskarton of verlaagd plafond
    Teken de omtrek van de ventilatoruitgang met potlood af op de muur. Let op dat u niet tegen een houten of metalen profiel boort achter de gipsplaat. Houd ook rekening met eventuele elektra. Zaag vervolgens de cirkel uit met een decoupeerzaag.

    Gat maken in een stenen muur
    Teken het midden van het gat af op de muur en boor op dat punt volledig door de muur heen. Dit gat dient als het centrale punt van de cirkel. Teken nu het ventilatorgat af aan beide kanten van de muur. Werk van binnen naar buiten. Boor langs de binnenkant van de afgetekende cirkel een aantal gaten dicht bij elkaar.

    Moet u in tegels boren? Krab dan eerst de voegen rondom deze tegels weg, waardoor aangrenzende tegels minder snel barsten. Kras voor elk boorgat met een nagel een klein puntje in het glazuur van de tegel, of breng plakband aan, zodat de boor niet uit kan schieten. Schakel ook het klopmechanisme van de boormachine uit.

    Kap met een steenbeitel en een kleine moker zowel aan de binnen- als de buitenkant een ondiep gat. Nu kunt u het gat van binnen naar buiten uitkappen. Let op uw veiligheid: draag werkhandschoenen, een veiligheidsbril en eventueel een stofmasker.

    Voorkom dat er puin in de spouw van de muur valt. Dit zou kunnen leiden tot vochtproblemen. Kap et een klein beiteltje eerst de horizontale voeg uit, over een breedte van twee stenen. Kap daarna het pleisterwerk weg en schuif een plankje door de spleet tot in de spouw, om het puin op te vangen dat tijdens het kappen naar beneden valt. Haal het puin weg via het gat, en maak de voeg weer dicht.

    Stap 4 | Ventilator bevestigen
    Komt de ventilator in een buitenmuur? Zaag dan een PVC buis met een diameter die past op de ventilatoruitgang, op een lengte die overeenkomt met de dikte van de muur. Steek deze PVC buis door het gat. Zet de buis aan de buitenkant vast mer pur-schuim en sluit hem aan de binnenkant luchtdicht aan op het gat met afdichtingskit.

    Schuif nu de ventilator in de pijp en kijk op welke plekken deze bevestigd moet worden. Duid deze boorgaten aan met potlood. Boor de gaten met een steenboor van 6 mm en bevestig de ventilator op de muur met pluggen en schroeven. Monteer op deze wijze ook het ventilatierooster op de buitenmuur. Let er op dat de lamellen naar beneden wijzen.

    Stap 5 | Ventilator aansluiten
    Sluit de ventilator aan op het lichtnet via de wandcontactdoos of lasdoos. De wandcontactdoos bevindt zich meestal in het plafond achter de verlichting. Lasdozen zijn te vinden met een detectiemeter. Volg bij het aansluiten de instructies van de fabrikant.