Metselverband kiezen

Art. Nr.
39391

Gaat u metselen? Besteed dan ook aandacht aan het metselverband. Kijk hieronder voor tips en advies!

Succes! 

Onderstaande producten bevatten slechts een greep uit ons totale assortiment. Neem voor advies gerust contact op.

Pakketprijs
Metselverband kiezen
Metselverband kiezen

Op voorraad

Betaalmogelijkheden
BouwBestel webshop keurmerk
  • A-Kwaliteit producten
  • Gratis advies
  • 4194 beoordelingen

3,88 3,21

Samenvatting
    Metselverband kiezen aanpassen

    METSELVERBANDEN

    Metselverbanden zijn opgebouwd uit verschillende formaten, die allemaal afgeleid zijn van een normale baksteen. Enkele formaten zijn:
    Halve steen:      de helft van een baksteen
    Strek:      een hele baksteen
    Drieklezoor:      driekwart van een baksteen
    Kop:      kopse zijde van een baksteen
    Klisklezoor:      lange helft van een baksteen

    Metselverbanden - Bouwbestel

    Probeer zo veel mogelijk met deze geijkte meten te werken. Zo hoeft u geen speciale afwijkende formaten uit te slijpen. Gebruik ook nooit verschillende verbanden door elkaar, maar houd vast aan het gekozen verband. Werk nauwkeurig en probeer telkens dezelfde voegbreedte aan te houden. Controleer regelmatig met een waterpas of u de stenen precies recht metselt.

    Halfsteensverband / Strekverband
    Dit verband is het bekendste en wordt het meeste gebruikt. De verticale stootvoegen van de volgende rij bakstenen verspringen telkens met de helft van de baksteenlengte. Een voordeel van dit verband is dat er nauwelijks materiaalverlies is. Ook wordt de benodigde hoeveelheid mortel tot het minimum beperkt. Het uitzicht van dit verband is rustgevend doordat het zo eenvoudig is.

    Metselverbanden - Bouwbestel

    Vlaams verband
    Dit verband bestaat uit een strek gevolgd door een kop. Alle lagen zijn op deze manier opgebouwd, maar verspringen onderling telkens een driekwartsteen. Op de andere laag komt naast de kop een klezoor. Ondanks de eenvoudige opbouw kan u met een Vlaams verband toch een traditionele, complexe structuur creëren.

    Metselverbanden - Bouwbestel

    Staand verband
    Een staand verband is geschikt om een volle steense muur te metselen. Eerst metselt u een laag strekken, gevolgd door een laag koppen. Daarna metselt u weer een laag strekken. In de strekkenlaag komt een driekwartsteeen. De verticale stootvoegen van de strekken liggen om de twee lagen perfect onder elkaar. Op hun beurt liggen ook de stootvoegen van de koppenlagen onder elkaar.

    Metselverbanden - Bouwbestel

    Kruisverband
    Bij een kruisverband begint u met een koppenlaag, gevolgd door een strekkenlaag. In elke koppenlaag plaatst u na de eerste kop een driekwartsteen. Om de vier lagen plaatst u na de eerste strek een kop. Dit verband werd vaak gebruikt in oude gebouwen zoals boerderijen en kastelen. Ook ziet u het nog vaak bij oude treinstations.

    Metselverbanden - Bouwbestel

    Kettingverband / Noors verband
    Bij een kettingverband zijn alle lagen opgebouwd uit twee strekken gevolgd door een kop. De koppen liggen om de andere laag onder elkaar. Dit verband geeft een strakke indruk. Gebruik voor dit verband een maatvaste steen!

    Metselverbanden - Bouwbestel

    Kwart-strekverband / Klezorenverband
    Bij dit verband springen de verticale voegen van de volgende rij bakstenen telkens met een kwart of met driekwart van de baksteenlengte. U kunt kiezen tussen een linksvallend of rechtsvallen verband. U kunt bij dit verband eventueel het patroon omkeren na tien lagen, zodat er een zigzagvorm ontstaat.

    Metselverbanden - Bouwbestel

    Wildverband
    Bij dit verband plaatst u de stenen willekeurig. U kunt gebruikmaken van strekken, koppen, klezoren en andere formaten. Een wildverband kan bijvoorbeeld een combinatie zijn van de bovenstaande verbanden. Wildverband is geschikt als u onregelmatige, oude of verouderde stenen gebruikt. Let er op dat u niet vervalt in continue verbanden. Zorg bewust voor verandering in de manier waarop u de stenen plaatst.

    Metselverbanden - Bouwbestel